19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţia caută informatori în şcoli

Poliţia caută informatori în şcoli

Sectoriştii şcolilor vor urmări să scoată la lumină inclusiv traficul şi consumul de droguri, infracţiuni pe care directorii unităţilor de învăţământ le muşamalizau, ca să nu-şi piardă funcţiile.

Poliţia Naţională revine în şcoli, încercând să limiteze infracţionalitatea în creştere din unităţile de învăţământ, deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, de paza şcolilor trebuie să se ocupe Poliţia Comunitară şi firmele private de protecţie. Începând cu noul an şcolar, în baza unui plan de măsuri elaborat la nivel naţional, fiecărei unităţi de învăţământ din mediul urban sau rural i-a fost desemnat un agent sau un ofiţer de poliţie – de obicei din rândul poliţiştilor de proximitate, dar şi de la judiciar sau ordine publică – având drept atribuţii să ştie absolut „tot ce mişcă“ în res-pectiva şcoală sau liceu.

Colaboratori din rândul elevilor şi profesorilor

Poliţistul şcolii se doreşte un soi de sectorist de altădată, care trebuie să cunoască elevii-problemă, precum şi eventualele găşti şi stări conflictuale din unităţile de învăţământ. Misiunea acestuia este aceea de a scoate la iveală fenomenele infracţionale pe care, până acum, conducerea şcolilor le muşamaliza, făcându-se că nu există astfel de probleme. Una dintre priorităţi este, în acest sens, depistarea consumatorilor şi distribuitorilor de droguri din şcoli, în contextul în care, cel puţin în şcolile de frunte din zona centrală a Craiovei, unii directori au făcut până acum pe neştiutorii, susţinând mereu că nu există consum de stupefiante în aceste unităţi de învăţământ.
Pentru depistarea unor astfel de fapte, poliţiştii care au în grijă şcolile vor coopera cu poliţiştii de la Crimă Organizată şi Antidrog. De asemenea, au libertatea de a-şi racola colaboratori din rândul elevilor şi profesorilor, care să le ofere informaţii despre ceea ce se întâmplă dincolo de porţile unităţilor de învăţământ.

Razii şi teste de integritate

Vă mai aduceţi aminte raziile Miliţiei de acum două decenii prin baruri şi cofetării, în căutarea elevilor chiulangii? Acestea se vor relua, dar într-o formă mult mai „democratică“. De această dată, oamenii legii vor urmări – folosind inclusiv elevi trimişi drept momeală – respectarea legislaţiei privind interzicerea comercializării către minori a tutunului şi băuturilor alcoolice.
Alt aspect care va fi în colimatorul poliţiei îl reprezintă accesul în unităţile de învăţământ, permis doar elevilor şi cadrelor didactice, nu şi oaspeţilor. În acest sens, poliţiştii pot să facă şi teste de integritate a portarilor, prin încercarea lor de mituire. În plus, conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române recomandă ca poliţiştii şcolilor să meargă inclusiv la catedră, de unde să le explice elevilor, la orele de dirigenţie, ce riscă în cazul în care încalcă legea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII