20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii vor primi căldură pe datorie

Craiovenii vor primi căldură pe datorie

Producătorul de agent termic CE Craiova are nevoie în perioada următoare de 30 de milioane de lei pentru plata materiei prime folosite pentru încălzirea oraşului. În acest timp, datoriile populaţiei se ridică la 30 de milioane de lei şi nu sunt semne că ar putea fi plătite.

Problema furnizării agentului termic în Craiova revine în actualitate, odată cu apropierea sezonului rece. Pe perioada verii, datoriile craiovenilor la plata căldurii au avut o scădere relativă, atenuată de plata în avans a subvenţiilor acordate de stat. Astfel, creanţele pe care Termoficarea le are de încasat se ridică la aproape 100 de milioane de lei (23,5 milioane de euro), bani pe care trebuie să-i plătească, la rândul său, către Complexul Energetic (CE) Craiova, producătorul agentului termic. În nenumărate rânduri, conducerea CE Craiova s-a văzut nevoită să someze Regia să-şi achite debitele, fără succes, însă. Din când în când, între cele două entităţi intervine un protocol de eşalonare a datoriilor, care însă nu este respectat. Spre exemplu, conform ultimului act de acest fel, Regia trebuia să achite restanţe de aproximativ 25 de milioane de lei. „Aveam un protocol pentru achitarea acestor sume în lunile august şi septembrie. Totuşi, în această perioadă nu s-au plătit decât aproximativ 15 milioane de lei. Alte 5,8 milioane de lei sunt aşteptate să fie primite de la guvern“, spune Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova. Protocolul încheiat între regia primăriei şi CE Craiova nu cuprinde totuşi clauze privind sancţiunile. Directorul Bălăşoiu spune însă că va fi nevoit să treacă la penalizări dacă situaţia continuă, pentru că şi complexul trebuie să-şi plătească, la rândul său, furnizorii. „Problema noastră este că trebuie să achităm contravaloarea combustibililor achiziţionaţi. În perioada următoare, mai avem nevoie de circa 30 de milioane de lei“, mai spune directorul Bălăşoiu. Pentru a reuşi să recupereze creanţele, Regia de Termoficare a angajat ca recuperator firma „Urban şi Asociaţii“, care nu a avut însă mai mult succes, după cum spune directorul Regiei, Tatian Tudorache. „Din 7,5 milioane de lei s-au încasat doar 1,4 milioane“, afirmă Tudorache. Dacă banii nu vor fi achitaţi în perioada următoare, CE va suporta din fondurile proprii costurile combustibililor sau va plăti penalităţi către furnizori.

Reabilitările costă enorm

Pe de altă parte, există şi probleme la repartizarea costurilor la căldură. Celebrele repartitoare nu pot indica exact consumul de căldură, ci doar cine consumă mai mult, susţin unii specialişti. Acestea ar avea, de asemenea, erori frecvente la măsurare. La un moment dat, exista un proiect de separare a partidelor de căldură, la care s-ar lucra şi în prezent, dar până acum nu a apărut nimic concret. Altă problemă cu care se confruntă sistemul centralizat de căldură este migrarea clienţilor către distribuitorii de gaze prin instalarea de centrale termice de apartament. Conform statisticilor, în prezent, la nivel naţional mai sunt 1,6 milioane de apartamente branşate, comparativ cu 2,9 milioane de apartamente în 1990. Cei care au profitat de această situaţie au fost distribuitorii de gaze naturale (E.On Gaz şi GDF-Suez). Din cauza pierderii de clienţi, termocentralele au fost nevoite să mărească preţurile la căldură. Altă problemă o reprezintă pierderile din reţea. Potrivit autorităţilor, reabilitarea întregului sistem de încălzire centralizat costă aproximativ şapte miliarde de euro. Aceşti bani ar fi destinaţi reabilitării interiorului apartamentelor, a reţelelor şi punctelor termice, a surselor, precum şi pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu, potrivit standardelor europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU