16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul dă cu Lelioara de pământ

Ministerul dă cu Lelioara de pământ

Ilegalităţile şi demiterile pe bandă rulantă din ultimele luni din învăţământul doljean au ajuns, se pare, şi la urechile reprezentanţilor Ministerului Educaţiei. Şi cum abuzuri sub diverse forme au avut loc în multe judeţe din ţară, ministrul educaţiei a emis pe 16 septembrie Ordinul nr. 1.539 privind detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare.

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin ministerial, la propunerea inspectoratelor. Ordinul, emis miercuri de Ecaterina Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.
„În 48 de ore de la comunicarea prezentului ordin, inspectoratele şcolare transmit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice, prin detaşare în interesul învăţământului, pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, şi lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice, prin detaşare în interesul învăţământului, pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare, care conţin date privind unitatea de învăţământ unde sunt titulare, gradul didactic şi vechimea în învăţământul preuniversitar/curriculum vitae ale persoanelor nominalizate“.
La acest ordin este ataşată o anexă în care ISJ Dolj este înştiinţat clar ca până pe 18 septembrie să trimită la minister propunerile de numire ale directorilor şi inspectorilor şcolari, dar şi detaliile concrete despre cei propuşi: unitatea de învăţământ cu personalitate juridică unde este propus să fie numit în funcţia de director/director adjunct, numărul de clase/grupe de preşcolari şi număr de elevi/preşcolari, funcţia (director, director adjunct), unitatea de învăţământ unde este titular, gradul didactic, dar şi vechimea în învăţământ. Pe lângă cele menţionate, în ordinul ministrului se mai precizează că din aceeaşi dată „se abrogă prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere sau de îndrumare şi control“ şi că la intrarea în vigoare a ordinului încetează toate detaşările pentru funcţiile de conducere din unităţile învăţământului preuniversitar de stat dispuse pentru anul şcolar 2009-2010, prin decizie a inspectorului şcolar general.

„Încetează mandatele tuturor directorilor şi inspectorilor din Dolj numiţi cu delegaţie“

Ordinul ministrului educaţiei a produs o adevărată nebunie în judeţul Dolj. Reprezentanţii sindicatului din învăţământul preuniversitar consideră că ordinul ministrului anulează toate numirile făcute în ultimele luni în judeţul Dolj, anularea numirilor directorilor de şcoli şi inspectorilor de specialitate efectuate de noua conducere a ISJ Dolj, în frunte cu Lelioara Nicola.
„Prin acest ordin încetează mandatele tuturor directorilor şi inspectorilor din judeţul Dolj numiţi cu delegaţie. Începând cu 16 septembrie, doamna inspector general trebuie să facă propuneri pe care să le trimită la minister pentru funcţia de inspector, respectiv director. În prezent, în judeţul Dolj mai avem doar inspectori generali şi adjuncţi, dar şi director la Casa Corpului Didactic, care sunt numiţi direct prin ordin de ministru, restul managerilor de şcoli sau inspectori nu mai există! Noul ordin impune ca aceste funcţii să fie ocupate de persoane calificate, care au dovedit ceva în învăţământul doljean, şi nu oameni necalificaţi“, a spus Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.

25 de inspectori cu delegaţie şi alţi 151 de directori detaşaţi, în Dolj

În Dolj sunt 25 de inspectori cu delegaţie şi 151 de directori sau directori adjuncţi cu detaşare. Numărul celor demişi de Lelioara Nicola şi Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj în ultimele luni, de când au preluat frâiele ISJ, este alarmant de mare: zeci de directori şi-au dat demisia, alţii şi-au cerut brusc pensionarea sau au primit calificativul „nesatisfăcător“ în urma evaluării. Pe 21 august, în urma şedinţei Consiliului de Administraţie, potrivit surselor, deoarece reprezentanţii ISJ nu ne-au prezentat nici până la această dată lista cu directorii schimbaţi, au fost eliberaţi din funcţie 16 directori, pe 28 august – alţi zece, pe 1 septembrie însă cinci manageri de şcoli şi-au dat demisia, iar alţi patru au pierdut funcţia odată cu expirarea ordinului de numire. Pe 4 septembrie, şi-au mai luat adio de la funcţia de conducere 44 de directori, unii dându-şi demisia, altora le-a expirat contractul de management, iar restul au fost eliberaţi din funcţie. Ultima listă cu „pensionaţii“, dar şi cu demişii reprezentanţilor ISJ Dolj, dar şi ai Consiliului de Administraţie cuprinde alte 19 persoane. Toţi aceşti oameni au fost înlocuiţi de alţii aleşi „cu mare grijă“ de ISJ Dolj. Am putea aminti doar câţiva dintre directorii preferaţi de Lelioara Nicola. Preferatul numărul unu, soţul inspectoarei generale, Ilie Nicola, care conduce acum GSA Dăbuleni. Director la „Ştefan Odobleja“ este fiul primarului din Valea Stanciului, surprinzător sau nu… pesedist, la Liceul Teoretic „Henri Coandă“ – Aura Simon (fostă directoare la „Odobleja“ – n.r.), la CN „Carol I“ a fost numit Dănuţ Mic, la Liceul Teoretic Dăbuleni – Dumitru Mărunţelu, la Grupul Şcolar „Traian Vuia“- Ani Drăghici, la Electroputere – Camelia Pisoi, la Grupul Şcolar Segarcea – Elena Nemeş, la Şcoala nr. 2 Craiova – Mariana Daşu, la Şcoala Specială „Sf. Mina“ – Eugenia Pascu, la Şcoala nr. 23 Craiova – Mihaela Cojocaru, despre care se aude că ar fi picat examenul de definitivat şi că în timpul liber cântă la nunţi muzică populară, dar şi manele, la cererea nuntaşilor… Rămâne de văzut ce recomandări profesionale va prezenta inspectoarea generală Ministerului Educaţiei, ce va trece în dreptul gradului didactic la unii directori, deoarece se aude că mulţi nu ar fi obţinut un astfel de merit…

Mai-marii din ISJ stau liniştiţi

Reprezentanţii ISJ Dolj stau însă liniştiţi, menţionând că ordinul dat de ministrul educaţiei nu face nicidecum referire la directorii sau inspectorii deja numiţi în funcţii, ci doar la cei care vor fi numiţi de acum înainte.
„Nu se anulează nici o decizie dată până prezent în judeţul Dolj de numire a unui director sau inspector! Singura modificare adusă prin acest ordin este că toate numirile propuse de noi şi trecute de Consiliul de Administraţie al inspectoratului vor ajunge la Ministerul Educaţiei, care va lua în considerare CV-urile şi capacitatea celor pe care îi susţinem“, a spus Lelioara Nicola, inspectoarea generală a ISJ Dolj.

Ministerul Educaţiei vede cu ochi critic ISJ Dolj

Am solicitat însă şi un punct de vedere al membrilor biroului de presă al Ministerului Educaţiei legat de ordinul proaspăt emis. Consilierii de la minister au avut numai cuvinte negative la adresa celor puşi în fruntea învăţământului doljean: „Ne-am uitat pe multe dintre CV-urile celor proaspăt numiţi în funcţiile de conducere ale unităţilor de învăţământ sau ale inspectorilor de specialitate din judeţul Dolj şi am constatat că acei oameni au fost numiţi abuziv. Am aflat de toate scandalurile în care este implicat inspectoratul şcolar doljean, de lipsa de transparenţă, până şi nouă, celor de la minister, refuză să ne răspundă la telefon… În 48 de ore aşteptăm lista cu propunerile de numire a directorilor şi inspectorilor de specialitate“.
Ulterior, Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei a oferit GdS următoarele precizări: „Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării a avut ca scop îmbunătăţirea performanţei în managementul unităţilor şcolare şi eliminarea numirilor pe criterii politice. Acest ordin nu aduce atingere celor care ocupă funcţii dobândite prin concurs. Cei asupra cărora îşi produce efecte sunt persoanele care au fost numite cu delegaţie şi care nu au probat prin concurs competenţa profesională. Schimbările au fost făcute plecând de la solicitările venite din teritoriu. Detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, tocmai pentru a se putea îndeplini acest deziderat, acela de a depolitiza şcoala românească. Retragerea dreptului inspectorului general de a numi directorii este singura modalitate de a se îndrepta abuzurile făcute în trecut prin Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, nr. 3.142/2006, precum şi prin Ordinul de aprobare a acestei metodologii nr. 5.743/2008“.

Prefectul Florin Stancu, despre inspectoare

Întrebat ce părere are despre faptul că Lelioara Nicola şi-a numit soţul manager la GSA Dăbuleni, Florin Stancu, prefectul de Dolj, a declarat:
„Uneori e bine să faci un pas înapoi atunci când poţi să dai naştere la interpretări subiective. Adică, soţul doamnei poate că este o persoană care ar merita şi care ar face faţă unui astfel de post. Având însă în vedere poziţia dumnealui şi faptul că este soţul inspectorului şcolar general, cred că nu trebuia să accepte numirea. Nu ştiu care a fost conjunctura, cum au fost discuţiile. Nu contează, din punctul meu de vedere, atâta timp cât poţi da naştere la subiectivism, la interpretări de această natură. Ar fi fost indicat să se abţină, şi unul, şi celălalt“.


Mihaela ştie şi manele

GdS a contactat-o pe Mihaela Cojocaru, directoarea-lăutar, pe care a încercat să o antameze pentru un presupus botez. Directoarea nu a stat mult pe gânduri şi ne-a invitat să negociem detaliile chiar la sediul şcolii. La telefon, însă, Mihaela Cojocaru ne-a întrebat dacă vrem să vină cu orchestra, precizând că poate cânta şi singură. Întrebată dacă repertoriul ei conţine şi manele, aceasta a răspuns sec: „Pot să iau pe cineva, dar şi eu cânt aşa ceva“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

71 COMENTARII