14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecesiune în şcolile doljene

Recesiune în şcolile doljene

http:http://www.youtube.com/watch?v=QLV43TSoZmI
S-a dat startul reducerii cheltuielilor bugetare în judeţul Dolj. Pentru început sunt vizate unităţile şcolare. Directorii adjuncţi pierd fotoliul de conducere, devenind şefi de structură, apoi se va trece la comasarea grădiniţelor şi a şcolilor, o parte din imobile fiind destinate cazurilor sociale ale Craiovei.

Anul şcolar va debuta cu schimbări majore în Dolj. Unităţile de învăţământ vor fi supuse unei reforme locale, urmărindu-se reducerea cheltuielilor bugetare cu până la 20%. Unităţile şcolare care au mai puţin de 300 de elevi sau 20 de clase nu vor mai avea în structură funcţia de director adjunct. În plus, aceste unităţi cu tot cu personalul angajat vor fi atribuite altor instituţii de învăţământ, aflate în vecinătate. Această reorganizare vizează unităţile şcolare atât din Craiova, cât şi din mediul rural şi din alte localităţi ale judeţului. Cu numai o lună înainte de începerea anului şcolar 2009-2010, reprezentanţii ISJ Dolj împreună cu angajaţii Primăriei Craiova desfăşoară o acţiune de identificare a tuturor unităţilor de învăţământ care vor fi supuse reorganizării, numărul acestora nefiind cunoscut încă. Profesorii însă pot răsufla uşuraţi întrucât reducerea de cheltuieli nu vizează catedrele acestora, ci doar desfiinţarea funcţiilor de conducere. „Numărul de posturi rămâne acelaşi, doar că vom încerca reducerea funcţiilor manageriale. În prezent, în judeţul Dolj sunt 127 de directori adjuncţi, iar desfiinţarea funcţiei de director adjunct se va face în aproximativ 60 de cazuri. Acolo unde este posibil, vom încerca să comasăm unităţi de învăţământ în aceeaşi instituţie. De exemplu, dimineaţa imobilul să deservească învăţământului preşcolar, iar după-amiaza în aceeaşi instituţie să funcţioneze şcoala. În cazul grădiniţelor şi al şcolilor care funcţionează în vecinătate, vom încerca trecerea grădiniţei în subordinea şcolii“, a precizat Lelioara Nicola, inspectoare generală a ISJ Dolj. Odată cu pierderea fotoliului de director adjunct, şefii de structură vor avea dreptul legal de a solicita maximum de ore, adică şase, pentru care însă vor fi remuneraţi. Până acum, aceştia puteau solicita între două şi şase ore, pentru care însă nu primeau bani în plus la salariu, mulţumindu-se cu veniturile colosale pe care le aveau pentru funcţia de conducere. În ceea ce priveşte fişa postului noilor şefi de structură, îndatoririle vor fi mult mai mari decât cele pe care le-au avut până acum, pentru care însă vor primi mai puţini bani. Printre unităţile vizate se numără şi Şcoala nr. 1 „Obedeanu“, care va deveni din această toamnă „centru şcolar“, imobilul fiind repartizat atât învăţământului preşcolar, cât şi şcolar.

Grădiniţele din bloc vor fi desfiinţate    

Mai există însă o situaţie pentru care nu se întrevede o soluţie. Este vorba de grădiniţele care funcţionează în apartamente de blocuri sau chiar pe întreaga scară a unui bloc. Reprezentanţii ISJ Dolj doresc mutarea tuturor acestor grădiniţe în spaţii corespunzătoare, astfel încât copiii să beneficieze de locuri de joacă. „Am stabilit să eficientizăm reţeaua unităţilor de învăţământ din Craiova prin comasarea unora dintre acestea, fără să afectăm însă procesul educativ. Aproximativ 40 de apartamente de bloc în care funcţionau grădiniţe vor fi repartizate unor cazuri sociale, în ordinea priorităţilor. Dorim să utilizăm mai bine personalul existent, dar şi spaţiile destinate procesului de învăţământ, care implică mari cheltuieli pentru întreţinere şi funcţionare“, a menţionat Antonie Solomon, primarul Craiovei.
Din 2010, potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, comasările vor viza majoritatea unităţilor şcolare. Grădiniţele vor fi subordonate şcolilor, iar în cazul în care în vecinătatea acestora nu există unităţi de învăţământ preşcolar, şcolile vor fi subordonate liceelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII