11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalValutiştii şi casele de amanet, la control

Valutiştii şi casele de amanet, la control

Poliţiştii doljeni au verificat la sfârşitul săptămânii trecute majoritatea caselor de schimb valutar, de amanet şi bancomatele amplasate în exteriorul băncilor.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au explicat că, în urma unei analize dispuse de conducerea instituţiei, s-a stabilit că în judeţ există 84 de case de amanet, dintre care 76 sunt în municipiul Craiova, 42 de schimb valutar, dar şi 73 de bancomate amplasate în exteriorul unităţilor bancare. Pentru că toate aceste obiective fac parte din categoria celor care deţin sau manevrează sume importante de bani, bijuterii şi alte valori, poliţiştii doljeni au dispus luarea unor măsuri de prevenire a faptelor penale – spargerile, jafurile şi furturile, dar şi verificarea pazei acestora. Vineri şi sâmbătă, peste 50 de poliţişti de la Ordine Publică au verificat măsurile de supraveghere şi protecţie la 62 de bancomate amplasate în exteriorul băncilor, au controlat 51 de case de amanet, 24 de schimb valutar şi şase planuri de pază. Pentru verificarea timpului şi modului de reacţie a agenţilor firmelor de pază şi protecţie, au fost efectuate 12 simulări de evenimente privind cazuri de efracţie sau jafuri.

Nereguli şi amenzi

Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat că, în urma verificărilor, au fost constatate opt fapte de natură contravenţională, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 6.000 de lei.
Administratorul unei case de amanet, situată pe Calea Bucureşti din Craiova, a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 2.000 de lei, pentru că nu avea montat un sistem de supraveghere video. De asemenea, administratorul unei case de schimb valutar din zona Gării din municipiu, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, în cazul său constatându-se faptul că nu a efectuat recepţia sistemului de alarmă antiefracţie în prezenţa unui reprezentant al poliţiei.
Agenţii de la Ordine Publică au simulat un jaf la o casă de schimb valutar de pe strada Calea Bucureşti din Craiova şi au acţionat butonul de panică, stabilindu-se că echipa de intervenţie a firmei de pază cu care casa de schimb avea contract s-a prezentat la obiectiv în timpul stabilit, iar agenţii de intervenţie erau echipaţi corespunzător.

Ultimul jaf

Ultimul incident petrecut la o casă de schimb valutar din Craiova a fost înregistrat pe 21 februarie 2008. Operatoarea casei de schimb valutar Talal de pe strada România Muncitoare a fost tâlhărită, sub ameninţarea pistolului, de două persoane, un bărbat şi o femeie, care au reuşit să fugă cu aproape 50.000 de lei, în lei şi valută. Anchetatorii au stabilit atunci că jaful a fost comis de Mihai Velicu, de 20 de ani, din Bucureşti, şi Anca Răduţă, de 30 de ani, din Ploieşti, iar Claudiu Puţura, de 19 ani, a fost cel care a stat „de şase“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU