19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFlăcările din subteran s-au extins

Flăcările din subteran s-au extins

Mina Zegujani era tot închisă ieri după-amiază, din cauza incendiului din subteran. Focul izbucnit în noaptea de miercuri spre joi nu a fost stins, acesta extinzându-se pe încă 100 de metri, iar ieri flăcările ce ardeau la peste un kilometru sub pământ cuprinseseră o suprafaţă de 500 de metri.  

Salvatorilor care acţionează la Mina Zegujani le este foarte greu să stingă incendiul, întrucât în subteran lipsesc sursele de apă, iar aerul rarefiat şi praful fin de cărbune înteţesc focul, iar ISU Drobeta, cu efectivele sale de pompieri, nu poate interveni. Dacă vineri focul se propaga pe o suprafaţă de 400 de metri, ieri acesta s-a extins pe circa 500 de metri. „Incendiul este puternic, ard benzile transportoare, care sunt din cauciuc gros şi armătură. E foarte mult praf foarte fin de cărbune care arde. Noi sperăm ca săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) să se reînceapă lucrul. Nimeni nu poate estima când va fi stins incendiul, poate în două săptămâni, poate în două luni. Intervenţia e greoaie şi periculoasă pentru ortaci şi pentru echipele de salvatori. În subteran, pompierii nu au cum interveni“, a declarat preşedintele sindicatului Cartel Alfa, Rafael Norocel Ciorăscu.
Timp de trei zile, salvatorii, ajutaţi de ortaci, au lucrat la construirea digurilor pentru a limita incendiul. În fiecare tură, aproximativ 20 de mineri transportă la salvatori materialele necesare, iar unii asigură paza minei pentru a împiedica intrarea persoanelor neautorizate în subteran. Deocamdată, nu se cunosc pagubele produse.

Mina poate fi închisă mai repede

Deocamdată, nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului, însă nu sunt excluse un scurtcircuit produs la cablul electric de alimentare a benzii transportoare, dar nici o mână criminală, care a urmărit închiderea minei înainte de termen.
„Incendiul din subteranul Minei Zegujani este cusut cu aţă albă. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva la noi şi, dacă ar fi să luăm în calcul zvonurile, dar şi acţiunile nocturne la care am fost supuşi de mai-marii SNLO de la Târgu Jiu, credem că cineva a pus focul ca să compromită mina şi să fie închisă mai repede. Să nu uităm că luna trecută şefii noştri de la Târgu Jiu au venit cu zeci de dube şi camioane să ne ia toate utilajele, actele şi birourile, plus vestiarele din Zegujani, şi să le ducă la Târgu Jiu, fără să ne fi anunţat înainte. Cineva nu mai vrea mina“, susţine un grup de mineri de la Zegujani.
Mina urmează să îşi încheie activitatea la începutul anului 2010, iar liderul minerilor mehedinţeni, Norocel Rafael Ciorăscu, susţine ideea ortacilor. „În mod inexplicabil, de această mină nu s-a mai interesat nimeni, ca şi cum se vrea a fi închisă. Utilajele sunt învechite şi nu s-au mai făcut investiţii de peste 25 de ani în subteran sau la suprafaţă“, a menţionat preşedintele Cartel Alfa.
Incendiul de la Mina Zegujani a izbucnit la trei zile după ce minerii au reînceput activitatea. Timp de o lună, ortacii au stat acasă, în şomaj tehnic, cu doar 75 la sută din salariu, până pe 20 iulie, când au revenit la muncă. Unii dintre ei nu s-au mai întors, întrucât au fost disponibilizaţi. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că stocurile de cărbune sunt foarte mari, iar livrările au scăzut în ultima vreme din cauza crizei financiare. În prezent, stocul de lignit la Zegujani este de 46.000 de tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU