9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSNLO intră în toamnă cu disponibilizările

SNLO intră în toamnă cu disponibilizările

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) intră în toamnă cu disponibilizările, întrucât nu are posibilitatea legală de a face concedieri colective, în aşteptare fiind aproximativ 600 de salariaţi.

Disponibilizările colective la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu mai sunt posibilie în această vară, întrucât nu există cadrul legislativ necesar. Conducerea Societăţii Lignitului îşi propusese să pună în practică programul de concedieri colective încă din luna mai a acestui an, sumele pentru salariile compensatorii fiind prevăzute în bugetul pe 2009. Măsura de restructurare a celui mai mare producător de cărbune din România, ce numără în prezent peste 9.000 de angajaţi, nu a mai putut fi luată din cauza birocraţiei existente la nivelul ministerelor. Şefii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia aşteaptă de câteva luni ca la nivel guvernamental să fie aprobată o hotărâre prin care să poată fi pusă în aplicare Ordonanţa de Guvern nr. 85 privind prepensionarea. După ce ministerele economiei şi muncii şi-au pus avizele pe hotărârea respectivă, Ministerul de Finanţe ezită să îşi spună punctul de vedere.

Trei milioane costă lunar viitorii disponibilizaţi  

Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a declarat că SNLO cheltuieşte lunar trei milioane de lei cu cei 600 de mineri care ar fi trebuit să fie concediaţi din luna mai. „Chiar dacă ar fi aprobată în aceste zile Hotărârea de Guvern pentru aplicarea Ordonanţei nr. 85, nu am avea timp să mai facem disponibilizările în vară. Este perioada de preaviz care trebuie să treacă şi abia apoi pot fi trimişi acasă. Noi avem pregătite câte 29.000 de lei salarii compensatorii pentru fiecare miner. Sunt vizaţi cei care mai au un an sau doi până la pensie. Avem peste 300 de cereri depuse în ultimele luni. Ne-a dat peste cap toată această situaţie pentru că ne-am făcut nişte planuri legate de activitatea curentă şi acestea au luat în calcul 600 de salariaţi mai puţin. Ne-am gândit şi la producţia de anul viitor. În prezent, noi cheltuim lunar trei milioane de lei cu cei 600 de muncitori pe care îi mai ţinem la Societatea Lignitului. Este vorba de costurile cu munca vie: hrană, echipamente, salarii, taxe la buget şi restul“, a menţionat Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU