14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatronii se folosesc de criză: muncă la negru, salarii întârziate

Patronii se folosesc de criză: muncă la negru, salarii întârziate

Inspectorii ITM Dolj au descoperit că angajatorii invocă verbal criza financiară pentru a motiva neregulile pricinuite angajaţilor.

Din cauza condiţiilor economice precare, munca la negru ia amploare în Craiova, au informat oficialii ITM. „Comparativ cu semestrul I din 2008, în aceeaşi perioadă din 2009 a scăzut numărul controalelor, dar a crescut numărul de persoane descoperite fără forme legale, de la 130 anul trecut, la 207 anul acesta. Probabil şi criza a contribuit la creşterea numărului persoanelor care lucrează fără forme legale“, a spus directorul coordonator al ITM Dolj, Cătălin Mohora. Acesta a dat ca exemplu un angajator care avea astfel de obiceiuri şi în cazul căruia a fost nevoie de ajutorul poliţiei. Este vorba despre o firmă din construcţii care efectua lucrări de izolare a unui bloc, iar angajaţii au luat-o la fugă când au aflat că a venit în control o echipă a ITM Dolj. Acel angajator a fost amendat cu 10.000 de lei, iar angajaţii au fost prinşi şi identificaţi cu ajutorul poliţiştilor. Conducerea ITM spune că firmele mari nu folosesc angajaţi la negru, astfel de practici întâlnindu-se la societăţile mici, cu 10-20 de angajaţi, care au lucrări în această perioadă.

ITM informează Fiscul şi Garda despre evazionişti

Directorul Mohora a precizat că, din această săptămână, ITM Dolj va trimite permanent informări la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) şi Garda Financiară privind firmele care au angajaţi la negru. ITM merge pe principiul că societăţile care au angajaţi fără forme legale au şi fonduri neînregistrate cu care îşi plătesc muncitorii la negru, deci practică o formă de evaziune fiscală. De acum înainte, angajaţii pot trimite şi sesizări anonime la ITM Dolj. Acestea vor fi verificate, anunţă noua conducere, făcând referire la faptul că, poate, unii angajaţi plătiţi la negru se tem pentru siguranţa locului de muncă şi nu sesizează ilegalităţile patronilor.

Pe timp de criză, patronii dictează

Dacă unele firme fac eforturi disperate pentru a plăti la timp salariile angajaţilor, alţii au bani, dar întârzie sub pretextul crizei. Oficialii ITM au înaintat ipoteza că, în virtutea crizei economice, mai mulţi angajatori le creează astfel de probleme salariaţilor. „Am descoperit deficienţe mari în timpul controalelor, cum ar fi că se lucrează ore suplimentare fără acceptul salariaţilor, nu se acordă repaosul săptămânal de două zile consecutive. Am găsit situaţii când salariile nu erau plătite la timp. Patronii vin cu scuza că este criză economică. Aceasta este explicaţia verbală“, a spus directorul adjunct Răducu Mitran. „Este foarte posibil ca unii patroni să se folosească de criză. Întotdeauna există hoţi şi oameni incorecţi care se folosesc de criză pentru a nu le mai achita angajaţilor taxele şi contribuţiile şi îi plătesc la negru. Dacă până acum se rugau de angajaţi să vină la serviciu, de anul acesta, când există excedent de forţă de muncă, patronul dictează. Nu am dubii că unii patroni invocă criza pentru a nu le plăti oamenilor drepturile. Aşa se întâmplă când se foloseşte forţă de muncă cvasicalificată, ca să nu zic altfel“, a precizat analistul Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România – CFA. „Pentru un angajat legal patronul mai plăteşte 45% din salariu la stat sub formă de contribuţii şi impozit. Este foarte mult. De unde să aibă patronii atâţia bani când afacerile sunt în derivă?“, spunea recent Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România.

Mai puţini angajaţi

O statistică prezentată de ITM Dolj arată că anul acesta numărul contractelor individuale de muncă „încetate“ a fost dublu faţă de cele nou-încheiate. Directorul Mohora a spus că dacă în primele şase luni din 2008 erau 31.537 de contracte individuale de muncă noi şi 23.581 încetate, în primele şase luni din 2009 s-au înregistrat 19.650 de noi contracte individuale de muncă şi s-au desfiinţat 30.811. „Raportul aproape că s-a inversat“, a spus Mohora. La ITM Dolj există şi o neconcordanţă: la instituţie există 9.000 de carnete de muncă neridicate de titulari. Fie sunt plecaţi în străinătate, fie nu-i interesează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII