11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia nu mai are uraniu puternic îmbogăţit

România nu mai are uraniu puternic îmbogăţit

După discursul preşedintelui Obama pe tema securităţii nucleare, România este prima ţară din care este evacuat întregul stoc de uraniu puternic îmbogăţit. Pentru prima dată, combustibilul nuclear uzat de origine rusească a fost transportat pe calea aerului.

Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară (NNSA) a anunţat luni evacuarea din România a ultimului transport de uraniu puternic îmbogăţit (HEU) de origine rusească. Materialul a fost repatriat în Rusia cu un transport aerian, în vederea stocării în două depozite de combustibil nuclear securizate. România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit după ce preşedintele Obama şi-a exprimat angajamentul de a securiza în patru ani materialul nuclear de risc din întreaga lume. Acesta a fost primul transport de HEU „uzat“ efectuat cu avionul, modalitate ce va asigura accelerarea eforturilor de îndeplinire a obiectivelor preşedintelui american.
„Cu aceste transporturi, întregul stoc de uraniu puternic îmbogăţit a fost evacuat din România“, a declarat Thomas D’Agostino, directorul NNSA.
„Este un progres major în demersurile NNSA de a pune în aplicare obiectivele fără precedent în materie de securitate ale preşedintelui Obama, prin depozitarea în condiţii sigure a materialelor nucleare de risc din întreaga lume şi reducerea ameninţării terorismului nuclear. Aceste transporturi nu reprezintă doar eliminarea uraniului puternic îmbogăţit din România, ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat în Rusia, oferă noi modalităţi de accelerare a evacuării combustibililor uzaţi. Apreciem profund eforturile României, Rusiei şi pe cele ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în această colaborare“, a adăugat acesta.
Transporturile au fost efectuate în cadrul Iniţiativei de Reducere a Ameninţării Globale (GTRI) a NNSA, care a asigurat, de asemenea, repatrierea uraniului puternic îmbogăţit de origine americană în SUA, în 2008. În vederea repatrierii materialului nuclear, NNSA a colaborat strâns cu România, Rusia şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Uraniul, depozitat în Rusia

În cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kg de HEU uzat de la un reactor de cercetare de la Măgurele – România a fost depozitată în containere de transport ruseşti TUK-19. Acestea au fost apoi încărcate în containere de marfă, transportate cu un convoi blindat de la locul în care se află reactorul până la un aeroport din apropiere. Ele au fost încărcate într-un avion cargo Antonov-124 şi transportate în Rusia, la un depozit securizat din apropierea localităţii Chelyabinsk.
În plus, o cantitate de 30 kg de HEU proaspăt de la un reactor din Piteşti a fost transportată cu avionul la un depozit rusesc sigur, în apropierea localităţii Dimitrovgrad.
Odată cu finalizarea acestor transporturi, România devine a paisprezecea ţară din care a fost evacuat uraniul puternic îmbogăţit. Printre statele care au repatriat anterior în întregime stocurile de HEU se numără: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia şi Thailanda. Acest lucru contribuie la reducerea ameninţării teroriste, pentru că elimină din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor. Fiecare kilogram de HEU depozitat în condiţii de siguranţă reduce riscul producerii unei bombe de terorişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII