Furaţi de autorităţiFoştii proprietari deposedaţi de bunuri în perioada comunistă şi în timpul celui de-al doilea război mondial ameninţă că vor picheta Prefectura Dolj, pentru a le fi respectate drepturile.

Oamenii sunt revoltaţi şi spun că autorităţile locale şi guvernamentale le încalcă drepturile. Dosarele cu actele care dovedesc că aceştia au deţinut cu zeci de ani în urmă nişte proprietăţi şi că sunt îndreptăţiţi, în baza unor legi, la despăgubiri sunt plimbate între primărie – prefectură – Fondul Proprietatea (FP) şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). „Singura modalitate de a ne face auziţi o constituie manifestările în stradă, la prefectură, la guvern, la Cotroceni. La primar, dacă vrem să ne înscriem în audienţă, trierea o face poliţistul comunitar de la intrare, iar la prefect am aşteptat până ne-a venit rău. Majoritatea suntem oameni bătrâni şi bolnavi. Ne-au pus să strângem zeci de documente, să aducem martori şi nu am fost despăgubiţi cu nici un leu. Nu ni s-a restituit nici o proprietate. Guvernul vrea să împrumute bani pentru a-i despăgubi pe cei care au cotizat la FNI, iar pentru noi nu sunt fonduri. Acestea sunt răspunsurile de la FP şi ANRP“, a spus Lucian Dorovschi, preşedintele Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv, a Foştilor Deportaţi şi Refugiaţi din România (APDAFDRR).

FP şi ANRP, mâncători de bani

Persoanele deposedate abuziv în perioada 1945 -1989 acuză FP şi ANRP că ar consuma fondurile pe salarii exorbitante, în detrimentul păgubiţilor. „Noi şi alte asemenea asociaţii din ţară şi din străinătate am demascat faptul că FP este o cacealma. S-a zis mereu că, pentru ca Fondul să devină operaţional, este nevoie de găsirea unui administrator. Acum, după ce se zice că a fost selecţionat Franklin Templeton, s-a dovedit şi mai mare mâncător de bani, circa 19,6 milioane de euro fiind cheltuite pe salarii şi indemnizaţii“, a declarat Marin Predoaica, vicepreşedintele APDAFDRR Dolj.


Numărul de acţionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns la 2.164, de la 2.068 la începutul lunii februarie, iar deţinerea acestora în capitalul Fondului a crescut cu 1,1 puncte procentuale, până la 31,72%. Numai că acţiunile la FP au ajuns să fie tranzacţionate la colţ de stradă, iar „băieţii deştepţi“ autohtoni şi străini achiziţionează angro acţiuni pe sume de nimic, 10 – 15%, pe care urmează să le valorifice la preţuri exorbitante, de până la 700-800%. În timp ce peste 10.000 de cereri de despăgubire în numerar şi în acţiuni la FP s-a aşternut praful.

De cealaltă parte, ANRP a ajuns să înregistreze în instanţă un număr mai mare de dosare decât cel al despăgubirilor efectuate. Procesele intentate de foştii proprietari Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor pentru întârzierea plăţii despăgubirilor pentru imobilele confiscate abuziv de regimul comunist au crescut în ultima lună cu peste 70%, în timp ce în ţări precum Germania, Ungaria Polonia, problema retrocedărilor a fost rezolvată.

Ministerul Finanţelor Publice a acordat ANRP în acest an suma de 20,95 milioane de lei din necesarul de 816,4 milioane de lei, adică 2,6%.Comenteaza acum

11 Comentarii

 1. DX said:

  Ce a mancat lupii,nu se va mai intoarce niciodata,prada a fost impartita si numai poate fi redata,asa vor fi multi pe drumuri pt motive birocratice si nu rezolvari decente.Fiind spus adevarul,e necesar a se reduce birocratia,lucru ce nu poate fi efectuat,pt ca e necesar a se desfinta nepotismele si coruptia.Asemenea plimbari vor fi infinite si orce protest e inutil.Am avut asemenea situatie si am renuntat pt ca a fost un timp irosit si cheltuieli ce puteam cumpara triplu ceia ce am pierdut.Talharia din romania si birocratia nepotismului,corupti ei si prada junglei va domni secole si nu se va termina niciodata.

 2. cristian said:

  pamanturile voastre au fost date altora demult oameni buni. de asta nu o sa le mai vedeti niciodata inapoi. de ce nu se verifica improprietaririle facute de primarie, sa zicem in ultimii 2-3 ani ? nu exista nici un ziarist de ancheta ca altcineva nu are cine sa faca treaba?

 3. VT said:

  Da , Cristian, dar daca se va face asa-ceva, se vor ..autodeconspira chiar cei din cadrul comisiilor , ce ei nu stiu acest lucru , ? Tocmai pt . ca se cunosc !

 4. umbra said:

  o sa se faca dreptate si o sa se termine coruptia de la nivelul inalt cand o sa-mi vaz eu ceafa…
  Pichetati voi ca v-aude numai Dumnezeu!

 5. ooo said:

  cine a spus ca la noi sa fura – chiar legal – sa-si ceara scuze . HOTIA LA NIVEL DE CINSTE – deviza democratiei propii .

 6. corect said:

  asta este domnilor “democratia proprie” facuta si condusa de comunisti si securisti (hoti si criminali)

 7. VT said:

  Va contrazic , cu tot respectul opiniilor Dvs.,in sensul ca daca , zilnic , in fata Prefecturii dolj , s-ar strange citeva dintre miile de nemultumiti ai legilor proprietatii si ar cere in cor , pedepsire celor din Prefectura , Primarie si toti cei de prin comisiile de fond funciar , sa fiti convinsi ca n-ar ramane astfel , dar cat timp , ei sunt lasati sa-si aduca pamant de pe te miri unde , in raiova , sa cumpere pe numele diversilor apropiati , apoi msa le dea in zone preferentiale , in timp ce pt. adevaratii proprietari spun ca nu e teren , nu s eface nimic , nu se misca nimic !!! Lipseste solidaritatea celor multi dar… !!!

 8. restitutio.ro said:

  In timp ce pentru fostii proprietari nu se gasesc solutii, ANRP face un simulacru de dezbatere publica a normelor de aplicare a Legii Voiculescu. Au postat normele pe site-ul institutiei, dar nu au anuntat pe nimeni, ca sa nu se poata face propuneri de completari. Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea cere renogocierea contractului cu Franklin Templeton, iar analistii nu cred ca viitorul administrator va reusi sa listeze la bursa Fondul Proprietatea. In acest timp, autoritatile continua sa-si faca jocurile si pregatesc Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Fondului Proprietatea pentru 27 iulie, cand vor aproba tot ce vor dori. Cititi si comentati pe http://www.restitutio.ro !

 9. trotineta Fraud said:

  simbata nu am vazut pe nimeni sa se “plimbe” contra celor 20 mil. nou achizitionate!….. dar tot rraul spre bine: la anul pe vremea asta o sa ma plimbati cu camila printre palmieri! iar pentru camile o sa aveti nevoie de un credit privat!

 10. Sa fim corecti said:

  Acum 2 luni au fost invitati printro adresa oficiala reprezentantii acestei asociatii la Prefectura dolj in Sala Oraselor la ora 11.oo pt a avea o discutie cu mai multe persoane din Institutia prefectului (printre care si prefectul), dar ei nu au venit. Au revenit dupa 3 saptamani si s-au scuzat ca au venit pe la 7.30 si au stat in fata prefecturii pana la 9.00 si a trebuit sa plece pentru ca unuia dintre ei i s-a facut rau ( probabil lui Lucian Dorovschi). Ulterior tot prefectura a luat legatura cu asociatia, iar pe data de 06.07.2009 vor fi la prefectura pentru a fixa o dat pt. alta intalnire. (PARERE PERSONALA) ATENTIE MARE LA ACESTI DOMNI CARE AU COTA PARTE DIN DREPTURILE OAMENILOR DEPOSEDATI

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 iunie 2009

Actualitate

» Târgu-Jiu: După 21.30, traficul feroviar a fost reluat
» Târgu Jiu: Carne alterată, confiscată de inspectorii veterinari
» Impiegaţii CFR au blocat două trenuri care treceau prin Gorj
» Rânca rămâne trei zile fără curent
» Fostul şef al SRI, deferit justiţiei
» Târgu Jiu: Adăpost nou pentru maidanezi
» Gunoiul gunoaielor
» Aviz pentru Muşetescu în dosarul ALRO
» Drumul Segarcea – Cârna, „semnat“ joi
» România nu mai are uraniu puternic îmbogăţit
» Un contribuabil la ghişeul Fiscului: „De coşmar!“
» Târgu Jiu: Deţinuţii vor în camera nupţială
» Cartea Albă a IMM-urilor
» O elevă din Craiova creează invitaţia de Ziua Independenţei Statelor Unite
» Surclasăm Caracalul: semafoare în giratoriu
» Chinezii vor investi în modernizarea Complexului Energetic Turceni
» Primarul din Orşova, tras pe dreapta de poliţie
» Dolj: Trei capturi de ţigări într-o zi
» Cel puţin 12 fani ai lui Michael Jackson s-au sinucis după moartea megastarului
» Italienii de la Alenia nu-şi dau concediile pe Avioane Craiova
» Angajaţii CFR Marfă intră în şomaj tehnic
» Hipermarket Dedeman, lângă Craiova

Local

» Începe admiterea la liceu
» N-am pierdut niciodată nimic, nici măcar viaţa…
» Scandal între slujitorii Domnului
» Nemţii plâng după tramvaiele din Craiova
» Satan, în spatele gratiilor
» Strivit de camion
» Ionuţ Dinu, reţinut pentru omor

Dolj

» Furaţi de autorităţi

Gorj

» O viaţă în munţi

Sport

» Scurte ştiri
» Arsenal se luptă pentru Benzema
» Olandezii de la Real ţin de contracte
» Torres vrea spanioli la Liverpool
» Radu şi Munteanu au jucat pentru Wolfsburg
» Brazilia s-a chinuit cu americanii
» Universitatea va întâlni Swindon Town
» Wobay, învoit şi apoi sancţionat
» Artimon: Salvarea poate veni de la Craiova
» GdS, locul doi la Cupa Presei
» Mititelu face marcaj echipei lui Penescu
» Gică Popescu, prins între dosarele Securităţii

Bani & Afaceri

» România are 82 de milioane de numere de telefon
» Firma românească – prea săracă pentru banii europeni
» Incubator de afaceri în Parcul Industrial

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiriî
» Fructul de mango, un ingredient bun la toate

Opinii

» Ştiinţa, tot fără antrenor

Top