19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii şi italienii îşi donează organele din disperare

Românii şi italienii îşi donează organele din disperare

Unele clinici private din România şi Bulgaria ar realiza transplanturi de organe ocolind birocraţia şi controalele legale, ceea ce îi determină pe unii italieni să apeleze la ele, relatează La Repubblica, în ediţia sa electronică.
„Un prieten al meu a făcut (un transplant – n.r.) în urmă cu câteva luni. A câştigat 65.000 de euro dintr-un foc. Se simte foarte bine. S-a întors să locuiască în România, şi-a rezolvat problemele şi a salvat viaţa unui italian. Acum vrea să facă acelaşi lucru şi sora mea, pentru că îşi doreşte o casă a sa în Italia. Cere 65.000 de euro“, a spus un tânăr român, contactat telefonic.
Criza economică a dus la o creştere a numărului de „anunţuri «urgente şi speciale», ultima frontieră a comerţului electronic, în care oamenii se vând pe ei înşişi, întregi sau pe bucăţi: rinichi, părţi din ficat, măduvă“, scrie cotidianul de mare tiraj, vorbind despre „persoane disperate“, provenind dintr-o clasă medie îngenuncheată, care nu mai reuşesc să îşi plătească ratele la case sau la maşini.

„Ofer un rinichi sau măduvă“

Anunţurile, toate reale, par a fi rezultatele unui marketing al disperării, afirmă ziarul. Acestea conţin datele personale, contactele, cerinţele financiare şi mici biografii.
„Sunt italian, am 45 de ani şi sunt un fost om de afaceri. Activitatea mea a decurs prost şi am pierdut totul în urmă cu doi ani. În această perioadă, situaţia s-a înrăutăţit. Pentru a-mi salva familia (soţia şi cei doi fii) de la mizeria şi de la disperarea cu care ne confruntăm, ofer un rinichi sau măduvă. Grupa sanguină – B, RH pozitiv. Preţul 300.000 de euro. Îmi pare rău să cer bani, nu le-am dat niciodată prea multă importanţă în trecut, i-am ajutat întotdeauna pe ceilalţi aşa cum am putut. Dacă cineva îmi va accepta oferta, îi voi fi recunoscător întreaga viaţă“, scrie Salvolopol.
„Sunt un tată care a făcut datorii la bănci pentru a-şi ajuta copiii, iar soţia mea a trebuit să fie supusă unei intervenţii chirurgicale pe cord, deci nu mai poate munci pentru a-şi ajuta familia. Băncile mi-au închis uşa şi sunt disperat pentru că sunt în colaps economic şi, dacă nu îmi achit datoriile la bănci, mă vor da afară din casă. Sunt dispus să donez organe, rinichi sau ficat“, scrie şi italiano58.
Răspunzând acestor anunţuri, reporterii La Repubblica au descoperit că aceste persoane disperate se grăbesc să „încheie afacerea“. „Ca şi cum ar fi vorba de vânzarea unui cal, cineva garantează calitatea produsului, postând on line cartea sa de identitate, acte medicale şi analizele sale de sânge. Alţii îşi povestesc viaţa «sănătoasă» pe care au dus-o pentru a convinge potenţialii clienţi“, scrie cotidianul.
Potrivit ziarului, puţini dintre cei care dau astfel de anunţuri sunt conştienţi de ce fac: vânzarea de organe este interzisă în Italia şi, în plus, este foarte dificil de realizat. „Oferirea de măduvă, de exemplu, este complet inutilă. Posibilitatea să existe compatibilitate între donator şi cel care primeşte este foarte mică“, su-bliniază un medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII