10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVacanţa vine cu examene

Vacanţa vine cu examene

Astăzi este ultima zi de şcoală pentru elevi şi preşcolari, aceştia urmând să intre în mult aşteptata vacanţă de vară. Pentru elevii din anii terminali încep emoţiile pentru admiterea la liceu, respectiv bacalaureat.

Pe 12 iunie încep înscrierile pentru admiterea la liceu. Pentru anul şcolar 2009-2010, numărul locurilor disponibile în clasa a IX-a în unităţile şcolare doljene este de 7.224 pentru 6.963 de absolvenţi de clasa a VIII-a. Există şi 80 de locuri speciale pentru elevii de etnie romă, repartizate la 31 de unităţi de învăţământ, cele mai multe fiind la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ şi la Grupul Şcolar Transporturi Auto.

Probele de aptitudini, între 16-18 iunie

Elevii doljeni care vor opta pentru un liceu vocaţional precum Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ (clasa de educatori / institutori), Liceul de Artă „Marin Sorescu“ (profil artistic – muzică – instrumentist şi arte vizuale – tehnician pentru tehnici artistice), Liceul Teologic Adventist Craiova, Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ (profilul sportiv – volei), Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ (specializarea sportiv – instructor sau sportiv – fotbal) şi Grupul Şcolar Industrial Energetic Craiova (specializările sportiv – instructor, sportiv – fotbal, handbal, baschet) vor susţine probele de aptitudini între 16 şi 18 iunie.
Conform metodologiei, elevii vor fi admişi la liceu şi anul acesta fără examen, ţinându-se cont de media notelor obţinute la tezele cu subiect unic şi de media de absolvire a claselor V-VIII, fiecare având o pondere de 50% în media de admitere.
În perioada 18-25 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu. Pe 3 iulie, va avea loc repartizarea propriu-zisă, iar până pe 4 iulie unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu foştii lor elevi admişi la liceu şi lista cu locurile în liceu rămase disponibile. După repartizare, în intervalul 6-16 iulie, se depun dosarele de înscriere, iar candidaţii care nu vor face acest lucru vor fi consideraţi retraşi. Cei care nu reuşesc să intre la liceu cu prima repartizare computerizată se vor putea înscrie între 6 şi 10 iulie, la a doua etapă a admiterii, urmând ca repartizarea şi anunţarea rezultatelor să se facă pe 13 şi 14 iulie. Va exista şi a treia etapă a admiterii, programată între 1 august – 12 septembrie.

ISJ Dolj, cu ochii pe comisiile de bacalaureat

Pentru absolvenţii de clasa a XII-a însă, primele probe ale bacalaureatului vor avea loc în perioada 22-25 iunie, la limba şi literatura română, respectiv limba maternă, şi limba modernă. Pe 26 iunie, vor începe examenele scrise, primul fiind la limba şi literatura română. Pe 29 iunie, va avea loc examenul scris la limba maternă, iar din 30 iunie vor fi susţinute probele diferenţiate. Rezultatele de la bacalaureat vor fi afişate pe 5 iulie. Eventualele contestaţii se vor depune tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care iau în calcul şi rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 9 iulie. Nu se ştie câţi elevi doljeni vor susţine examenul de bacalaureat, deoarece există posibilitatea să se înregistreze şi corigenţe, situaţie care nu le va permite elevilor să se înscrie la sesiunea iunie-iulie 2009.
Anul acesta, bacalaureatul se va desfăşura după aceeaşi metodologie de anul trecut. Probele orale sunt eliminatorii. În vederea susţinerii acestora, candidaţii vor extrage un singur bilet. Dacă nu stăpânesc subiectul, au dreptul să extragă al doilea bilet. În acest caz, nota va fi scăzută cu un punct. Dacă nu obţin minimum 5.00 la una dintre probele orale, absolvenţii de liceu sunt declaraţi „respinşi“. În judeţul Dolj, vor fi 20 de centre de examen, amenajate în unităţi şcolare care dispun de aparatura tehnică necesară desfăşurării unor astfel de examene naţionale.
„Am desemnat un membru al comisiei care se va ocupa de monitorizarea metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi care va urmări aplicarea articolului 78, care interzice colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice altă persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri ce ar avea ca scop asigurarea cazării, meselor sau altor beneficii pentru profesorii care fac parte din comisiile centrelor de testare sau evaluare“, a precizat Georgică Florea-Bercea, inspector general adjunct al ISJ Dolj.

Cu pixul şi buletinul în sălile de examen

Accesul candidaţilor în centrul de examen se va face conform articolului 22 din Ordinul nr. 5.168/2008, privind aprobarea calendarului şi a metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat – 2009:
(1) Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30. La probele practice din cadrul profilului artistic, accesul candidaţilor în centrul de examen se face cu cel puţin o oră înainte de susţinerea probelor.
(4) Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă) va primi o pungă/plic în care să le introducă împreună cu un bileţel/etichetă pe care îşi notează numele şi prenumele şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII