Dreapta domină Parlamentul European

Autori


Parlamentul European (PE) a făcut publice rezultatele provizorii ale alegerilor europene. Astfel, la ora 17.19, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de reprezentanţi în PE se afla PPE-DE Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, care a obţinut 263 din totalul de locuri. Pe locul al doilea s-a clasat PSE – Grupul Socialist din Parlamentul European, cu 161 de locuri , iar pe locul trei s-a situat ALDE – Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, care a obţinut 80 de locuri. Potrivit aceloraşi rezultate provizorii, grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană va avea 52 de reprezentanţi, grupul UEN a obţinut 35 de locuri, grupului GUE/NGL i-au revenit 33 de locuri în PE , în timp ce grupul IND/DEM va beneficia de 19 reprezentanţi. Restul de 93 de locuri dintre cele 736 disponibile în PE vor fi ocupate de reprezentanţi ai altor formaţiuni sau grupări politice.

Barroso are cale liberă pentru un al doilea mandat  

Una dintre primele reacţii după alegerile europene a venit de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care urmărea cu atenţie rezultatele pentru că de acestea depind ambiţiile sale de a obţine al doilea mandat la preşedinţia CE, comentează Euobserver.

„De acum înainte, Europa le datorează alegătorilor să arate încă o dată că îşi poate ţine promisiunile“, a spus el, referindu-se la faptul că de un an încoace marja de manevră a Comisiei a fost oarecum limitată de faptul că se aştepta reînnoirea mandatului. În acest moment, calea este liberă pentru ca liderii europeni să îi ceară portughezului să prezinte o nouă echipă, cerere care îi va fi făcută la summit-ul de la Bruxelles, de săptămâna viitoare.


Barroso are toate atuurile de partea sa. Nu numai că partidul său a avut un scor bun la alegerile europene din Portugalia, dar forţele de centru-dreapta sunt câştigătoare clare ale alegerilor la nivel european. Socialiştii, care i-ar fi putut contesta candidatura, au fost perdanţii scrutinului şi nu au reuşit să prezinte un candidat.

Social-democraţii nu au reuşit să convingă

Europenii au optat în număr mare pentru partidele de centru-dreapta, ca reacţie la criza economică. Social-democraţii nu au reuşit să îi convingă pe cetăţeni – presaţi de criza economică, şomaj şi problemele sociale tot mai mari – că le pot oferi soluţii. Rezultatele generale par totuşi să fie mai degrabă suma celor 27 de scrutine naţionale, decât un proces european real, comentează Euobserver. În multe ţări, scrutinul european a luat alura unui vot de încredere pentru guvernul naţional în exerciţiu.

Extrema-dreaptă a avut rezultate foarte bune în ţări ca Olanda şi Austria. În Marea Britanie, Partidul Naţional Britanic a intrat în Parlamentul European pentru prima oară, obţinând două locuri.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. judex52 said:

    ISTORIC, vorbind, este de mult “RODATA’ EXPERIENTA ASTA !!! Pe fondul unei crize economico-financiare , somajul masiv, CORUPTIEI POLITICE, “AU APARUT SI DEXVOLTAT, PT. CA APOI SA VINA LA PUTERE , PARTIDE DE DREAPTA, EXTREMISTE, TOTALITARE !! CE A ADUS “MAREA CRIZA” DIN ’36-’39 ?? AU INCEPUT CU “FASCIILE” ITALIENE,HITLERISMUL GERMAN SI MILITARISMUL JAPONEZ !!! NOI ROMANII, “STAM LINISTITI” !!! CU VADIM SI BECALI, POATE “VEDEM” CEVA IN FOTBALUL LUI SANDU-HOTU’ SI MITICA “SI MAI HOTU’ !! “MAMALIGA” NU SARE IN AER !!!!

  2. Felcer said:

    Pai in Occident si alte tari europene, politicienii de dreapta au fost harnici, au facut treaba pentru popoarele lor. La noi au devenit parca dusmani ai romanilor. Asa sunt apreciati de masele largi: dusmanii poporului. Mergeti pe strazi si doar priviti. Veti intelege foarte repede motivele din care politicienii romani sunt considerati dusmanii cetatenilor. S-a trecut de faza indiferentei. Acum suntem intr-o faza a silei si dizgratiei. A urei fata de politicieni. Oamenii sunt pusi pe harta doar cand aud de votari. Eu am fost apostrofat pentru ca indemnam lumea sa mearga la vot, chiar si pentru un vot in alb ori nul. Doar cand le amintesti de orice are legatura cu politica, devin iritati, irascibili, nervosi, furiosi, pusi pe scandal. Nu ai cum vorbi cu oamenii in acest sens. Daca insisti, risti sa o incasezi. La propriu. Diplomatia nu mai ajuta la nimic. Politicienii parca ar fi cu capetele in nori, parca ar trai intr-o lume a lor, separata de cetateni, de popor, de masele largi. Ei sunt intr-o lume ideala, nu in una reala. Idealistul din mine a sperat ca poporul se va duce totusi la vot ca sa le scrie macar mesaje pe acele buletine, dar am inteles ca oamenilor le este sila de orice contact cu politicienii. Sila e un cuvant mai la indemana, dar nu cred ca exista vreun termen care sa exprime ce e in sufletele oamenilor.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 9 iunie 2009

Actualitate

» Mâine în GdS: Rugină şi ruină
» Harta cu pichamere
» Tabla buclucaşă de la PDL Gorj
» Prefectura Dolj, luată la puricat în afacerea Staţiunii Şimnic
» Falsuri şi evaziune la DGFP Olt
» Patron de amanet, înşelat de angajate
» Directorul Companiei de Apă a demisionat
» Criză de sânge la Centrul de Transfuzii Târgu Jiu
» Cercetaţi pentru vot dublu
» Site de informare juridică
» 25.288 de cazuri de gripă porcină
» Pleşoi, în zona metropolitană
» Cinci la sută dintre telefoanele mobile din România sunt ascultate
» Biosinteze, un colos în paragină

Local

» Turişti electorali cu dosare penale
» Dreapta domină Parlamentul European
» PSD a câştigat alegerile
» Oltenia – roşie, Craiova – spre portocaliu
» „Abia aştept să fiu dat afară!“
» Încep emoţiile concursului de titularizare
» Copilul orfan din Rusăneşti a rămas la bunicii paterni
» De la fata tatei, în Parlamentul European
» Când mintea ne scapă de sub control
» O iubire ca-n vis

Sport

» Tricolorii nu l-au impresionat pe Gică Popescu
» Pandurii, în finală
» FC Caracal, la Deva
» Meci decisiv pentru locul zece
» Împreună putem învinge!
» Silviu Bălace: Va fi o întâlnire de foc!
» Scurte ştiri
» Hănescu a fost eliminat la Halle
» Jenson Button, de neoprit
» Oltenii, pe podium la grand prix

Bani & Afaceri

» CE ajută companiile din România afectate de criză
» Producătorii de alimente tradiţionale vor protecţie UE
» Alro a dat-o în bară
» Extrema dreapă ungară, în Parlamentul European
» Doljenii, datori vânduţi băncilor

Magazin

» Pizza – armă împotriva bătrâneţii
» Scurte ştiri
» Căpşunele, elixirul tinereţii
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Căldură mare
» De ce nu Balaci?

Top