9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElectorii de după zăbrele

Electorii de după zăbrele

Procesul electoral a decurs fără incidente în spatele gratiilor. Arestaţii s-au arătat interesaţi să-şi exprime dreptul de vot într-un procent incomparabil mai mare decât al persoanelor aflate în libertate.

Din totalul persoanelor aflate în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, 18 şi-au exprimat ieri dorinţa de a vota pentru alegerile europarlamentare. Pentru a li se asigura acest drept, la sediul IPJ Dolj a fost amenajată o cabină de vot, iar până la ora 9.30, toate persoanele arestate preventiv care au dorit şi-au exprimat dreptul de vot. Aceeaşi atmosferă calmă s-a înregistrat şi la alte secţii în care au votat cei din spatele gratiilor.

Buluc la vot

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, dintr-un total de 1.022 de persoane private de libertate, aveau drept de vot 391. „Dintre aceştia, 320 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de vot. Pentru ei am solicitat urna mobilă de la secţia de vot la care suntem arondaţi“, a precizat inspector principal Denisa Ganea, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Craiova.
Pentru deţinuţii care s-au arătat dornici să-şi exprime votul pentru Parlamentul European a fost chiar amenajată o minisecţie de votare, cu cabine de vot şi urna mobilă adusă de la Secţia nr.141, amenajată la Şcoala nr.9 „Petrache Poenaru“.
„La penitenciar, procesul electoral a mers neaşteptat de bine. În câteva ore au votat sute de deţinuţi, în condiţiile în care la noi votaseră până la ora 10.00 aproximativ 25 de persoane, în general pensionari aflaţi în drum spre piaţă“, a menţionat Iuliana Florina Pandelica, locţiitor al preşedintelui Secţiei de votare nr. 141 Craiova.
Votarea a mers şnur şi la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova, unde, din 341 de persoane private de libertate, 182 aveau drept de vot. Dintre aceştia din urmă, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituţiei, Dorina Preduţ, doar 17 deţinuţi şi-au exprimat în scris refuzul de a vota. Pentru ceilalţi a fost solicitată, în jurul orei 8.30, urna mobilă de la Secţia de votare nr. 131 din Bariera Vâlcii. Votarea s-a încheiat fără incidente înainte de ora prânzului.
De asemenea, la Penitenciarul Pelendava, arondat circumscripţiei electorale Malu Mare, din totalul de 174 de persoane private de libertate din această unitate, aveau drept de vot 59, dar numai 43 şi-au exprimat intenţia de a-şi exercita acest drept. Ei au avut ocazia să-şi exprime acest drept într-o incintă amenajată special în acest sens, cu cabine care să permită asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS