20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascăl din Texas la Bobiceşti

Dascăl din Texas la Bobiceşti

Elevii din Bobiceşti şi Leoteşti, judeţul Olt, învaţă limba lui Shakespeare cu o plăcere deosebită. Acest lucru se întâmplă datorită dascălului lor, Amanda Jung, o tânără din SUA venită în România prin intermediul Organizaţiei Guvernamentale „Peace Corps“ (Corpul Păcii).

Amanda Jung este o tânără de 25 de ani din Statele Unite ale Americii, care a venit în România acum un an să-i înveţe engleza pe copiii de la Şcolile din Bobiceşti şi Leoteşti, judeţul Olt. Acest lucru a fost posibil prin programul de voluntariat al guvernului american, „Corpul Păcii“, care trimite tineri în întreaga lume să activeze în calitate de profesori de limba engleză, dar care se implică şi în viaţa comunităţii.
„Ea şi-a dorit să vină la ţară“, a precizat Cătălin Mîinescu, directorul Şcolii din Bobiceşti.
„Pentru ca unul dintre voluntarii de la «Corpul Păcii» să ajungă să-i înveţe engleza pe copiii din România, trebuie urmată o procedură“, a mai spus Mîinescu. Acesta a înaintat o cerere către „Corpul Păcii“ după ce l-a cunoscut pe John Moore, un voluntar venit la Liceul Teoretic din Balş. Au urmat discuţii cu Ken Goodson, şeful de la Bucureşti al Organizaţiei „Corpul Păcii“, şi cu directorul programului de limba engleză al organizaţiei, Mirela Creangă. Şcoala a fost evaluată de reprezentanţii organizaţiei, care au purtat discuţii cu elevii şi cu cadrele didactice. Amanda s-a aflat printre cei 40 de voluntari care au venit în vara lui 2008 în România.

„Cu Amanda e mai amuzant“

Cu un chip adolescentin, Amanda se pierde printre copiii Şcolii din Bobiceşti. Orele sale sunt antrenante şi îi stimulează pe elevi. Cursurile tinerei par la prima vedere nişte discuţii între prieteni sau un schimb de păreri, nimeni însă nu le contestă eficienţa. „Cu Amanda e mai amuzant şi asta ne face să învăţăm“, a spus cu zâmbetul pe buze Georgiana Roşiu. Elevii s-au ataşat de Amanda. „Copiii m-au ajutat foarte mult să învăţ limba română“, a mărturisit Amanda, luminându-se parcă la faţă atunci când vorbeşte despre ei. Dintre cei aproape 250 de elevi ai comunei Bobiceşti, 130 învaţă engleza cu Amanda.

Ar mai rămâne

Tânăra din Pasadena s-a adaptat repede în România. Amanda spune că există diferenţe, dar şi asemănări între America şi România: „Este interesant pentru că multe lucruri sunt similare cu SUA şi multe diferite, tradiţiile fiind mai puternice aici“.
Ortodoxia, o trăsătură determinantă a poporului român, i se pare interesantă tinerei din Statele Unite ale Americii. Ea a fost uimită de ceremonialul pentru pomeni pe care îl fac oamenii din Bobiceşti: „Tradiţiile ortodoxe sunt interesante. Sunt şi foarte multe lucruri care intră în conflict cu concepţiile mele“. Amanda Jung spune că şi-ar dori să mai rămână în România sau măcar să se întoarcă în vacanţă aici. Oamenii, locurile, dar, mai ales, copiii din Bobiceşti i-au rămas în suflet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII