19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavi lăsaţi fără medicamente

Bolnavi lăsaţi fără medicamente

Spitalul de Boli Infecţioase Craiova nu mai are medicamente pentru cei 200 de bolnavi de tuberculoză aflaţi în tratament ambulatoriu.

200 de bolnavi de tuberculoză din Craiova sunt într-o situaţie disperată din cauză că Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ nu mai are medicamente.
Problemele au apărut încă de joi, 30 aprilie, când mai mulţi pacienţi aflaţi în tratament la domiciliu au mers la spital să-şi ridice medicamentele pentru săptămâna 1-7 mai. Oamenii au avut însă surpriza să fie trimişi acasă fără medicamente, care se eliberează doar prin farmacia unităţii sanitare.

Ambulatoriul nu a lucrat de 1 mai

Florin O., de 21 de ani, este unul dintre pacienţii refuzaţi. Tânărul ştia că de 1 mai cadrele medicale din ambulatoriu (policlinica spitalului) şi farmacia nu lucrează, iar el trebuia să aibă medicamente. Aşa că a mers cu o zi înainte să-şi ia reţeta şi să-şi ridice tratamentul. La farmacie, surpriză! Nu existau nici un fel de medicamente pentru tratamentul pe luna mai, iar pacienţii erau invitaţi să revină în altă zi. Adică abia pe 4 mai, până atunci ambulatoriul fiind închis, ceea ce înseamnă ca bolnavii să întrerupă tratamentul cel puţin trei zile.
Tânărul a fost internat o lună cu tuberculoză, iar de două luni şi jumătate continuă tratamentul în ambulatoriu cu patru antibiotice. El spune că medicamentele trebuie ridicate o dată pe săptămână din Ambulatoriul Spitalului „Victor Babeş“, dar administrarea lor trebuie făcută în fiecare zi la oră fixă, altfel, microbul tuberculozei poate deveni rezistent şi vindecarea poate fi compromisă. „Am stat două luni şi jumătate internat din cele patru cât ar fi trebuit, pentru că nu am suportat condiţiile de spitalizare. Mâncarea era foarte proastă, iar salonul – înţesat de gândaci. Am cerut să fiu externat şi am continuat tratamentul acasă cu patru antibiotice, din care luam 12 pastile pe zi. Nu a fost uşor, dar ştiam că numai dacă iau medicamentele la timp, în fiecare zi, mă voi vindeca“, a explicat Florin.

Bolnavii au plecat acasă fără medicamente

Rămas dintr-odată fără medicamentele de care avea nevoie, tânărul a refuzat să plece acasă şi a ameninţat că va face scandal. După mai multe ore, medicul coordonator al programului de tuberculoză, dr. Corneliu Miu, a găsit o soluţie de compromis. A luat medicamentele altui bolnav care nu se prezentase la tratament şi i le-a dat lui Florin.
Alţi bolnavi au plecat însă acasă fără tratament, iar situaţia este destul de departe de a-şi găsi rezolvare. Corneliu Miu susţine că bolnavii au rămas fără medicamente din cauză că spitalul nu mai are conducere, iar din luna mai nu are nici buget pentru programele naţionale care asigură finanţarea tratamentelor de tuberculoză şi HIV/SIDA.
„Managerul a fost demis, iar directorul medical şi directorul de îngrijiri şi-au dat demisia. Aşa că, atunci când a trebuit să achiziţionăm medicamente, nu a avut cine să semneze contractul. Până când s-au lămurit lucrurile şi s-a stabilit că directorul economic poate să semneze, nu am mai primit nici o ofertă. Nu avem buget pentru programe“, a declarat Corneliu Miu.

Bugetul întârzie

Coordonatorul programului de tuberculoză în judeţul Dolj susţine că a informat Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate Dolj de problema gravă cu care se confruntă Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova şi acum aşteaptă un răspuns.
Dar cum pe linie ierarhică lucrurile se mişcă destul de greu, doctorul încearcă să câştige timp, transferând formal bolnavii la dispensarul de la Bechet, unde există stoc de medicamente. De altfel, probleme de aprovizionare nu are decât Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova, toate celelalte dispensare şi spitale din judeţul Dolj având stoc de medicamente.
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a confirmat faptul că până pe 30 aprilie nu se primise de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate bugetul pe programe naţionale, inclusiv cel pentru TBC, valabil de la 1 mai.
Până la rezolvarea problemei cu medicamentele, dr. Corneliu Miu recomandă pacienţilor răbdare şi încearcă să-i liniştească asigurându-i că nu le este pusă viaţa în pericol dacă mai întârzie tratamentul cu o doză sau două. „Nu se întâmplă mare lucru dacă nu îşi iau medicamentele două sau trei zile.  Aceste doze pot fi recuperate la sfârşitul tratamentului. Problema este dacă tratamentul este întrerupt mai mult de una-două luni, pentru că microbul poate deveni rezistent la tratamentul obişnuit şi va fi nevoie de medicamente mai puternice“, susţine Miu.

Doljul, pe locul întâi la TBC

Judeţul Dolj este pe locul întâi în ţară la numărul cazurilor de tuberculoză. Tuberculoza este o boală infecţioasă produsă de bacilul Koch, care se localizează de regulă la plămâni. Lipsa tratamentului, care constă în administrarea concomitentă a mai multor antibiotice, duce la instalarea rezistenţei microbiene şi chiar la deces.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII