20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Vine, vine 1 Mai!

Grătare întinse la umbra pădurii, plimbări romantice pe malul mării ori relaxare în hoteluri de trei stele de pe meleaguri îndepărtate sunt alegerile craiovenilor pentru a-şi petrece minivacanţa de 1 Mai.

Trei zile mari şi late, fără stresul trezitului de dimineaţă, fără alte treburi casnice importante – terminate, slavă Domnului, înainte de Paşti. Minivacanţa de 1 Mai se apropie în galop de craiovenii epuizaţi de chefurile Învierii şi ale Sf. Gheorghe. De data aceasta se anunţă relaxare, odihnă, somn berechet şi, pe ici pe colo, pe unde se poate, câte o distracţie cu măsură.
„Nu voi face nimic special de 1 Mai. Nici nu sunt prea multe zile libere să plec cu familia din oraş, aşa că vom sta cu toţii acasă şi ne vom odihni“, spune Marieta Benea, economistă, de 47 de ani, plimbându-se agale pe Unirii. Este în pauza de prânz şi, cum nu se mai dă nimeni în vânt să muncească în această perioadă, s-a gândit să-şi prelungească recreaţia cu o hoinăreală prin magazine. „Nu prea mai are nimeni chef de muncă între Paşti şi 1 Mai. Noi, femeile, suntem obosite după toate pregătirile de sărbători. Acum aşteptăm zilele libere să ne odihnim“.

Grătarul cel de toate zilele

Elevii şi studenţii sunt de departe cei mai nerăbdători: pentru ei, cele trei zile de vacanţă sunt ultimul relaş înainte de focul tezelor sau al sesiunii. Mizând fie pe economiile salvate în ultimul moment, fie pe buzunarul mereu disponibil al babacilor, tinerii şi-au schiţat deja în linii mari programul de la sfârşitul acestei săptămâni.
„La grătar, că aşa e de 1 Mai!“, ambalează voios motorul unui Opel Ionuţ, de 21 de ani, student şi amator de distracţii la firul ierbii. „Ne strângem toată gaşca, cumpărăm bere – fără alcool pentru şoferi! – mici, carne şi ce mai ştiu fetele că trebuie şi facem chef. Noi mergem la Bucovăţ, de obicei. Va trebui să ajungem devreme, pentru că altfel riscăm să nu mai găsim un loc în toată pădurea!“.

Litoralul, luat cu asalt

Mai sunt destui craioveni care au preferat să ierte de data aceasta împrejurimile oraşului de tonele de hârtii, de PET-uri şi resturi de mâncare aruncate cu generozitate în astfel de împrejurări. Dintre aceştia, mulţi au decis să apeleze la ofertele agenţiilor de turism şi să plece pentru două-trei zile departe de casă. În topul preferinţelor din acest an se află litoralul românesc.
„Primim solicitări în fiecare zi. S-au vândut foarte bine sejururile de două nopţi, cu mic dejun inclus, la două stele (cu preţuri până în 200 de lei), la trei stele (300 de lei) şi chiar la hoteluri de patru stele, unde am avut oferte de 250 de lei, în condiţii foarte bune. Tinerii, elevii şi studenţii au fost cei mai buni clienţi. 1 Mai la mare a devenit deja o tradiţie pentru ei. Mamaia este staţiunea lor preferată, pentru că acolo se organizează evenimente atrăgătoare pentru ei“, explică Nuţi Nicola, directoarea agenţiei de turism Mapamond.  

Grecia pierde în faţa Turciei şi Bulgariei

Nici excursiile externe nu lipsesc din agenda de 1 Mai. Deşi este perioadă de criză, craiovenii nu se dau în lături să cheltuiască bani serioşi pe vacanţe. Chiar dacă preţurile au mai crescut, românii au apelat la puşculiţă pentru a-şi satisface o ultimă plăcere înaintea vacanţei de vară. „Turcia se află în top. Se remarcă o scădere a tarifelor pentru această perioadă la ofertele venite de aici. Dar, cum rata inflaţiei a crescut, la noi nu se simte deloc diferenţa. Cât priveşte Grecia, hotelurile de aici şi-au mărit tarifele cu 20% – un sejur care anul trecut costa 80-90 de euro a ajuns astăzi la 110“, apreciază Nuţi Nicola.
Puţini craioveni au ales că plece la munte în acest sfârşit de săptămână. S-a ales, cu greu, Poiana Braşov, dar şi mai greu staţiuni aflate la distanţe mai mici de Craiova, cum sunt Olăneşti sau Călimăneşti. „Nu sunt foarte multe oferte în aceste locaţii şi în această perioadă“, spune Carmen Ciurea, directoarea agenţiei Sky Limit. „Au mai fost cereri pentru Tismana, dar nu ne putem lăuda cu un număr serios de solicitări. Cât despre Herculane, se ştie că aici de 1 Mai nu se găseşte nici un loc liber, pentru că este totul rezervat pentru yoghini. Pentru agenţia noastră, în clasamentul vânzărilor se află însă Bulgaria“, precizează aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII