17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEuroparlamentarii, în dialog cu tinerii

Europarlamentarii, în dialog cu tinerii

Europarlamentarii Csibi Magor, Marian-Jean Marinescu şi Dragoş David au discutat sâmbătă, la Slatina, în cadrul seminarului „Tânăr european în acţiune“, cu adolescenţi din oraş despre instituţiile UE, elementele de identitate europene şi iniţiativele legislative ale europarlamentarilor români.

 

Evenimentul a fost organizat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi de Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor Europroject, cu participarea celor trei europarlamentari menţionaţi şi a peste 50 de tineri de la licee din oraş. Adolescenţii s-au arătat interesaţi de diferite aspecte legate de instituţiile europene şi de funcţionarea acestora, dar şi de probleme comune ţărilor din UE. La eveniment a fost prezentat şi un raport de cercetare, care a urmărit măsurarea interesului actual şi al nivelului de informare a populaţiei tinere din România privind valorile europene, Parlamentul European şi importanţa acestora în viaţa democratică a Europei. Pentru elaborarea raportului au fost chestionate 504 persoane cu vârste între 18 şi 30 de ani din Slatina, Galaţi, Oradea, Iaşi şi Bucureşti. Sondajul s-a desfăşurat în perioada 15 februarie – 15 martie 2009.

Interes moderat pentru alegerile europarlamentare

Rezultatele sondajului au arătat că tinerii chestionaţi manifestă un „interes moderat" faţă de votul pentru alegerea europarlamentarilor. Numai 26,98% din respondenţi au spus că „vor merge cu siguranţă la vot", 20,24% au răspuns că „probabil vor merge la vot", 11,7% au spus că „sigur nu vor merge la vot" şi 10,91% că „probabil nu vor merge la vot", restul de 22,02 procente afirmând că sunt nehotărâţi. În chestionar a fost şi o întrebare privitoare la posibile teme de interes pentru campania electorală, cei mai mulţi respondenţi (39%) arătând că doresc să se vorbească în aceasta de metode prin care se poate realiza o creştere economică, de adoptarea unui sistem educaţional unitar la nivel european (25%), imigraţie (9%) etc.

Peste 30 de procente din cei chestionaţi nu au ştiut să răspundă sau au indicat date greşite la întrebarea referitoare la data euroalegerilor, dar 66% au ştiut că aceasta este 7 iunie.

Tinerii nu ştiu nici cine îi reprezintă acum în Parlamentul European, după cum relevă raportul. Peste 77 de procente din respondenţi nu au ştiut numele nici unui europarlamentar, iar aproape 20% au indicat numele unor politicieni români care nu sunt însă europarlamentari. Cel mai cunoscut europarlamentar este Daciana Sârbu, indicată de 6,15% din respondenţi, urmată de Adrian Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII