17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa natală a lui Ceauşescu a fost închisă

Casa natală a lui Ceauşescu a fost închisă

Cei care doresc să viziteze casa natală de la Scorniceşti a fostului lider comunist, Nicolae Ceauşescu, trebuie să ştie că obiectivul a fost închis pentru public. Nepotul lui Ceauşescu, Emil Bărbulescu, a spus că a luat această decizie întrucât nu avea cine să se ocupe de vizitatori.  
La intrarea în Scorniceşti dinspre Slatina, o plăcuţă indicatoare, cu săgeata spre dreapta, arată că, la şase kilometri, se află casa natală a lui Nicolae Ceauşescu. Continuând drumul pe strada principală, numită bulevardul Muncii, singurul, de altfel, din oraş ce are dimensiunea unei străzi normale, ajungem la casa în care s-a născut Nicolae Ceauşescu.
Peste poarta joasă, din lemn, acum închisă, se vede un câine ciobănesc ce poate descuraja orice persoană ce s-ar apropia prea mult de gard. Până săptămâna trecută, câinele stătea cuminte, legat lângă cuşcă, poarta putea fi deschisă de oricine, iar în pragul casei, un tânăr te invita să vizitezi încăperile.
Tocmai plecarea acestui tânăr este motivul pentru care locuinţa părinţilor lui Nicolae Ceauşescu nu mai este deschisă publicului. Timp de doi ani, acesta a avut rol de gazdă, a oferit informaţii despre istoria locului şi a casei şi chiar ajuta la primirea oaspeţilor lui Emil Bărbulescu. Nepotul lui Ceauşescu a precizat că până când nu va găsi un înlocuitor pentru tânăr nu va putea redeschide casa.

Peste 8.000 de vizitatori în doi ani

Casa natală a lui Nicolae Ceauşescu a fost deschisă prima dată pentru public în urmă cu doi ani, în Săptămâna Mare, şi de atunci peste 8.000 de persoane i-au trecut pragul. „Am permis accesul vizitatorilor pentru ca ei să cunoască şi să înţeleagă mai bine istoria noastră recentă“, a spus Emil Bărbulescu, fiul surorii fostului lider comunist.
Casa a fost construită în jurul anului 1890 şi a fost reamenajată în 1978 de Nicolae Ceauşescu. Unii vizitatori au lăsat, în casa natală a lui Ceauşescu, însemnări în cartea de oaspeţi. Cuvintele scrise de vizitatori arată că oamenii sunt nemulţumiţi de România de azi. „Ceauşescu, dacă ai mai fi trăit, oraşul nostru nu ar mai fost aşa de mizerabil“, a scris Mihaela Ghiţuleasa, din Scorniceşti.
Emil Bărbulescu a fost comandantul Miliţiei şi Securităţii din Olt până în 1989, după care a fost arestat şi închis pentru opt luni. Acesta a refuzat să vorbească despre motivele pentru care a fost închis şi a spus că vrea doar să trăiască în linişte, în locuinţa sa din Scorniceşti, aflată lângă casa natală a unchiului său, unde s-a mutat la începutul anului 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII