19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRânca, în bătaia focului

Rânca, în bătaia focului

Conducerea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Gorj, precum şi reprezentanţii Primăriilor Novaci şi Baia de Fier caută soluţii pentru a înfiinţa în zona montană Rânca un centru de intervenţie în caz de urgenţă.

Autorităţile judeţului Gorj încearcă să asigure zona montană Rânca în faţa pericolelor reprezentate de situaţiile de urgenţă, precum avalanşele, incendiile sau alunecările de teren. Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întâlnit ieri la Sala Maură a Prefecturii Gorj, într-o şedinţă extraordinară. Tema principală a discuţiilor, conduse de prefectul Ion Florescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost legată de modul în care instituţiile specializate intervin la Rânca pentru a elimina situaţiile de urgenţă. La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai Poliţiei Gorj, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi primarii din Novaci şi Baia de Fier. Cei doi edili au prezentat situaţia în care se găseşte în prezent infrastructura de la Rânca şi potenţialul de dezvoltare pe care îl are viitoarea staţiune, precum şi riscurile la care este expusă zona.  

Greu de ajuns la incendii

Primarul din Novaci, Pantelimon Todea, a declarat că una dintre cele mai mari dificultăţi care pot apărea la Rânca este legată de incendii, însă probleme pot crea, în funcţie de sezon, avalanşele sau alunecările de teren.
„Din studiile pe care le-am realizat la nivelul primăriei pentru zona din Rânca, administrată în comun cu Primăria Baia de Fier, au fost evidenţiate riscuri legate de producerea incendiilor, a avalanşelor, a cutremurelor şi a alunecărilor de teren. Am studiat efectele pe care le are dezvoltarea turistică a zonei, corelate cu situaţiile de urgenţă. Există construcţii în diferite faze de execuţie şi o reţea stradală de aproximativ cinci kilometri. Avem şi patru hidranţi. Gestionarea incendiilor nu se poate face conform legii. Garda de Intervenţie de la Novaci nu are dotările corespunzătoare, fiind nevoie ca autospecialele să intervină de la Târgu Jiu. Avem nevoie şi în Novaci de o astfel de maşină de intervenţie, dar este indicată înfiinţarea unui serviciu de intervenţii de sine stătător în zonă. Avem mari probleme cu accesul la anumite construcţii şi contează şi viteza cu care acţionăm“, a declarat primarul Pantelimon Todea.

Cereri blocate la Ministerul Apărării Naţionale

La rândul său, edilul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, a solicitat sprijinul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Gorj pentru a prelua în administrare o parte din terenul fostei unităţi militare de la Rânca. Aici urmează să fie construită o clădire în care să îşi desfăşoare activitatea un post de poliţie şi unul de jandarmi, iar ulterior şi un centru care să gestioneze situaţiile de urgenţă. Mihuţescu a declarat că a făcut demersurile legale la Ministerul Apărării Naţionale pentru preluarea unei suprafeţe de teren din unitatea militară închisă, dar cererile au rămas, până în prezent, fără răspuns.
„Din punct de vedere turistic, Rânca este o zonă strategică atât pentru cele două primării, cât şi pentru judeţ. Avem acolo 200 de construcţii realizate şi folosite şi alte 300 în perspectivă de a fi ridicate sau în diferite faze de construcţie. În ceea ce priveşte situaţiile de risc, pe lângă cele expuse de primarul din Novaci, mai putem întâlni căderi de arbori, dar şi poluarea cu deşeuri de la turişti. Serviciul de voluntari de la Baia de Fier nu poate să intervină la incendii pentru că are posibilităţi reduse. CSAT a aprobat de anul trecut înfiinţarea unui post de poliţie şi a unuia de jandarmi la Rânca şi noi nu facem nimic. Am primit o adresă de la poliţie pentru un teren unde să fie construită clădirea respectivă. La rândul nostru, am trimis la Ministerul Apărării o cerere pentru a prelua 5.000 – 6.000 de metri pătraţi din terenul fostei unităţi militare. Nu am primit nici un răspuns. Terenul respectiv este folosit vara de ciobani pentru a merge cu animalele la păşunat. Nu cred că este o imagine prea plăcută pentru turişti“, a menţionat edilul din Baia de Fier. Primăria din Baia de Fier a aprobat înfiinţarea a două puncte Salvamont: unul în zona Păpuşa, unde vor funcţiona o nouă pârtie şi un teleschi, iar cel de-al doilea, lângă Peştera Muierilor, unde există multe trasee de căţărare, iar vara – şcoli de alpinism.  

Proiect distinct pentru Rânca

Liviu Dumitraşcu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a declarat că ultimul incendiu produs la Rânca s-a soldat cu distrugerea aproape totală a unei cabane. Timpul de intervenţie al autospecialei trimise de la Târgu Jiu a fost de o oră pentru o distanţă de 20 de kilometri de drum desfundat. Accesul la construcţia cuprinsă de flăcări nu a fost posibil, pompierii fiind nevoiţi să întindă furtunuri pe o lungime de 250 de metri, de la maşină până la imobil. Liviu Dumitraşcu a afirmat că este o urgenţă înfiinţarea unui punct de intervenţie la Rânca, mai ales că autospecialele şi maşinile de intervenţie vor putea fi garate în spaţiile rămase de la fosta unitate de vânători de munte. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi prefectul Florescu le-au cerut edililor din Novaci şi Baia de Fier să transmită o cerere comună pe adresa prefecturii, privind preluarea terenului nefolosit, ce aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Călinoiu a insistat asupra realizării unui proiect distinct pentru Rânca în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă.
„Vom începe demersurile necesare pe lângă Ministerul Apărării ca tot terenul să revină Ministerului Administraţiei sau direct autorităţilor locale, jumătate pentru fiecare primărie. Acolo trebuie realizat centrul civic necesar cu o infrastructură care să garanteze liniştea turiştilor. S-a tot construit în devălmăşie la Rânca şi nu a fost bine. Să preluăm acel teren şi să construim numai după un Plan de Urbanism Zonal“, a precizat Ion Călinoiu, referitor la una dintre cele mai importante zone turistice ale Gorjului şi Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII