17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanţi de minori, reţinuţi

Traficanţi de minori, reţinuţi

Poliţiştii de frontieră mehedinţeni au anihilat un grup infracţional organizat, specializat în traficul de minori, ce opera pe relaţia România – Austria – Italia, în scopul sustragerii de bunuri din magazinele de lux şi aducerii acestora în ţară pentru comercializare. Deşi membrii grupului au fost identificaţi şi reţinuţi de poliţiştii de frontieră pe 29.09.2008, fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă, traficanţii şi-au continuat activitatea infracţională, profitând de faptul că s-a dispus cercetarea în stare de libertate.

Cu sprijinul autorităţilor austriece, ei au fost reţinuţi din nou de poliţiştii de frontieră români, fiind prezentaţi vineri instanţei de judecată. Membrii grupului sunt cercetaţi în stare de libertate, conform deciziei instanţei, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de minori.

Pe linia prevenirii şi combaterii traficului de migranţi şi minori, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT şi împreună cu ofiţeri specialişti din cadrul DGIPI – SIPI Mehedinţi, au obţinut date şi informaţii privind existenţa, în zona de competenţă, a unui grup infracţional organizat, specializat în traficul de minori pe relaţia România – Austria – Italia.

„Pe parcursul a două luni (ianuarie şi februarie 2009), poliţiştii de frontieră în cooperare cu ofiţeri specialişti din cadrul DGIPI – SIPI Mehedinţi au documentat activitatea infracţională a membrilor grupului, stabilind că aceştia, în perioada septembrie 2008 – februarie 2009, s-au ocupat cu recrutarea de minori şi «folosirea» lor în scopul săvârşirii de furturi din magazinele de lux de pe teritoriul Italiei şi Austriei", a declarat purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi.

Racolarea minorilor se făcea sub pretextul obţinerii unor locuri de muncă bine plătite în străinătate, iar scoaterea lor din ţară era realizată în mod legal, în baza declaraţiilor notariale obţinute de la părinţii acestora. În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că membrii grupului sunt cunoscuţi cu preocupări în sfera infracţională atât în ţară, cât şi în state UE şi specializaţi ei înşişi în spargerea şi furtul de bunuri din străinătate.

Pe teritoriul Italiei şi Austriei, minorii au fost însă folosiţi la sustragerea de parfumuri, îmbrăcăminte „de firmă" şi articole sportive, în valoare de 120.000 de euro, din mai multe magazine de lux.

Din cercetările efectuate de poliţiştii de frontieră a rezultat că grupul infracţional era foarte bine organizat, fiecare membru având sarcini bine stabilite, astfel încât să fie eliminate orice fel de riscuri, care ar putea afecta „bunul mers al afacerii".

Capii grupului infracţional sunt urmăriţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de minori, dispunându-se joi seară reţinerea acestora pentru 24 de ore de către procurorul DIICOT. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între 7 şi 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS