17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSummit la Strasbourg şi Kehl

Summit la Strasbourg şi Kehl

Liderii NATO, printre care pentru prima dată preşedintele american, Barack Obama, sărbătoresc vineri şi sâmbătă 60 de ani de la înfiinţarea Alianţei.

Reuniunea se va desfăşura în locuri ce simbolizează reconcilierea franco-germană, la Strasbourg, în Franţa, şi la Kehl şi Baden-Baden, în Germania, şi va marca, în plus, reîntoarcerea Parisului în comandamentul militar al Alianţei, de unde s-a retras în 1966, în urma unei decizii a lui Charles de Gaulle.

Deşi acestea sunt „evenimente importante", aşa cum a spus secretarul general Jaap de Hoop Scheffer, ordinea de zi a summit-ului va fi dominată de problema stabilizării Afganistanului, subiect ce va fi abordat sâmbătă dimineaţă, odată cu misiunea din Kosovo.

NATO desfăşoară din 2003 cea mai importantă operaţiune din istoria sa, în Afganistan, unde se confruntă cu opoziţia din ce în ce mai puternică a talibanilor, care folosesc Pakistanul drept loc de refugiu. NATO îşi joacă însăşi credibilitatea în Afganistan.

Fără să vrea să alarmeze, Statele Unite, prin vocea preşedintelui Barack Obama, care se va afla la primul său turneu în Europa în calitate de şef de stat, le vor cere aliaţilor europeni să facă mai mult pentru a susţine guvernul de la Kabul.

Obiectivul noii strategii pe care Obama a prezentat-o vineri este acela ca Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aflată sub comandamentul NATO şi formată în prezent din 60.000 de soldaţi din 42 de ţări, să se poată retrage la un moment dat din Afganistan. Obama vrea însă ca militarii străini să se retragă cu fruntea sus, după ce vor fi anihilat ameninţarea teroristă reprezentată de Al-Qaida, aliată talibanilor.

Totuşi, nimeni nu se aşteaptă ca europenii să-şi suplimenteze contingentele la cote comparabile cu ceea ce au anunţat americanii, care vor trimite în regiune 21.000 de soldaţi în plus.

În schimb, Washingtonul se aşteaptă ca aliaţii săi să contribuie mai mult pe latura civilă a operaţiunii internaţionale, având ca prioritate formarea poliţiei şi a jandarmeriei afgane. Franţa şi alte state europene s-au declarat pregătite să-şi ia un angajament în acest sens.

Summit-ul va avea loc după conferinţa internaţională pentru Afganistan, care se desfăşoară la Haga, sub egida ONU, şi la care participă, printre alţii, China, Rusia şi Iran.

„NATO nu poate rezolva totul singură“

Alt subiect important de pe agenda summit-ului se referă la relaţiile tensionate dintre NATO şi Rusia, afectate în special de conflictul ruso-georgian din august 2008 şi de proiectul antirachetă american, care ar urma să fie instalat în Europa Centrală, în Cehia şi Polonia. Miniştrii de externe NATO au hotărât pe 5 martie să reia toate contactele formale cu Rusia, pe care Alianţa le-a suspendat pe 19 august.

Potrivit lui Japp de Hoop Scheffer, care se declară „realist", „relaţiile nu se vor îmbunătăţi numai pentru că NATO vrea acest lucru. NATO nu poate rezolva totul singură…". În acelaşi timp, el a precizat că este convins de faptul că Rusia va coopera în ceea ce priveşte Afganistanul, „pentru că nu are nici un interes ca extremismul să se propage în Asia Centrală".

La dineul inaugural de vineri, cei 26 de şefi de stat vor dezbate a treia temă majoră a summit-ului: modernizarea conceptului strategic pe care sunt fondate acţiunile Alianţei, concept care datează din 1999. Ideea este de a adapta acest text la noile ameninţări: atacuri informatice, terorism, piraterie, securitate energetică. Dar această misiune va dura mai mult de un an, iar la Strasbourg liderii se vor mulţumi să adopte o scurtă „declaraţie" de o pagină şi jumătate „despre securitatea Alianţei".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS