11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoaliţia „Opriţi codurile“ a înregistrat o primă victorie

Coaliţia „Opriţi codurile“ a înregistrat o primă victorie


Ministrul justiţiei va prezenta astăzi guvernului propunerea jurnaliştilor. Reprezentanţii societăţii civile nu se aşteaptă la o soluţionare rapidă.

 

Reprezentanţii celor peste 20 de organizaţii neguvernamentale, care formează coaliţia „Opriţi Codurile", au repurtat ieri o primă victorie: în urma discuţiilor purtate cu ministrul justiţiei pe tema opririi procedurilor de aprobare a celor patru coduri (civil, penal şi cele de procedură civilă şi penală) pentru dezbaterea lor în mod real, Cătălin Predoiu a promis că va prezenta propunerea societăţii civile în şedinţa de astăzi a guvernului. „Am avut o întâlnire de substanţă, foarte constructivă, cu reprezentanţii societăţii civile. Există o solicitare expresă a acestora, de a se executa o a doua dezbatere pe tema codurilor („Opriţi Codurile" consideră că nu s-a făcut nici una, o dată ce proiectele n-au putut fi consultate pe nici un site până recent – n.r.) pentru efectuarea unei analize mai în detaliu. Am promis că voi înainta propunerea lor guvernului", a spus ministrul, refuzând să facă alte comentarii.

Declaraţia ministrului a fost făcută după două ore de dezbateri cu uşile închise, Predoiu susţinând că „este în interesul dezbaterilor", care se vor realiza „într-un mod mult mai sincer în absenţa presei".

La ieşirea din sala de conferinţe a Ministerului Justiţiei, reprezentanţii coaliţiei au reuşit să facă unele declaraţii. „Concluzia discuţiilor a fost că se caută soluţii, iar ministrul a promis că va prezenta propunerea noastră guvernului. «Căutăm soluţii» este un mesaj pozitiv. Nu ne aşteptăm la găsirea unei soluţii atât de bruşte. Deocamdată, discutăm", a declarat Ioana Avădani, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, referindu-se atât la întâlnirea cu ministrul justiţiei, cât şi la cea dintre reprezentanţii Clubului Român de Presă cu premierul Emil Boc.

Premierul garantează libertatea de exprimare a presei

Premierul le-a propus membrilor Clubului Român de Presă (CRP) să discute pe marginea legislaţiei care se referă la activitatea mass-media, în contextul în care cele patru coduri juridice, aflate în dezbaterea parlamentului, au prevederi contestate de jurnalişti.

„Vreau să vă asigur că acest guvern a fost, este şi va fi unul care doreşte ca libertatea de exprimare a presei, în toate formele ei, să fie garantată în România. Şi dacă există îngrijorări, dacă există propuneri pentru a putea îmbunătăţi cadrul legislativ, avem toată deschiderea să le ascultăm şi, în cadrul constituţional şi legal pe care-l avem, să realizăm acest lucru", le-a spus Boc membrilor CRP. Premierul nu a respins posibilitatea de a se tempera viteza legiferării acestor coduri pentru a se da posibilitatea unei dezbateri publice aprofundate.

„Am înţeles că sunt şi probleme economice ce vizează mass-media. (…) Veţi avea în guvern un adevărat susţinător pentru a putea evita efectele negative ale crizei în domeniul presei", a declarat Boc.

Termenul de 15 mai a fost stabilit de „factorii responsabili“

În ceea ce priveşte procedura de scoatere a codurilor din parlament, Avădani a susţinut că aceasta nu este prevăzută expres nicăieri, dar se aşteaptă decizia guvernului. „Cetăţenii nu pot interveni în această etapă şi nu pot depune amendamente. În acest moment, dezbaterile intră în sfera politicului, unde noi nu putem interveni. Ni s-a promis că putem asista la aceste dezbateri, dar legea nu ne permite să ne exprimăm. O soluţie ar fi să ni se preia cerinţele de un politician şi să fie astfel expuse în parlament. Noi nu puteam decât să cerem oprirea codurilor şi dezbaterea lor într-un mod real. Procedural, nu putem deschide gura în comisii. Noi nu facem amendamente, tocmai pentru a scoate codurile din dezbaterea parlamentară", a explicat Ioana Avădani.

Referitor la termenul de 15 mai (termen-limită de aprobare a codurilor), despre care nu se ştie încă cine l-a propus, Diana Hatneanu, directoare executivă APADOR-CH, a declarat că propunerea nu a fost formulată nici de Ministerul Justiţiei şi nici de Comisia Europeană. „Ni s-a spus că termenul de 15 mai n-a venit din partea ministerului. Şi nici din partea Comisiei Europene. Aceasta a fost declaraţia ministrului, că nu a spus niciodată 15 mai. S-a spus că aceste termene s-au stabilit într-o întâlnire cu toţi factorii responsabili interesaţi în problema justiţiei", a mai spus Diana Hatneanu.

Peste 20 de organizaţii neguvernamentale, printre care şi Clubul Român de Presă, APADOR-CH, Centrul de Resurse Juridice, Agenţia de Monitorizare a Presei, Transparency International şi altele au trimis luni parlamentului o scrisoare deschisă prin care cer oprirea procedurii existente şi retrimiterea codurilor la guvern, pentru a se face reale dezbateri publice pe acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII