10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Seftulescu, din nou la Curtea de Apel

Dosarul Seftulescu, din nou la Curtea de Apel

Primul dosar penal trimis în instanţă de procurorii doljeni cu privire la o restituire ilegală de TVA va fi rejudecat de luna viitoare la Curtea de Apel Craiova.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis zilele trecute: dosarul în care s-a dat prima sentinţă de condamnare a unui angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj implicat în acordarea unor restituiri ilegale de TVA se întoarce la Curtea de Apel Craiova. Cauza o priveşte pe inspectoarea Georgeta Prepeliţă (fostă Seftulescu), cât şi pe avocatul sibian Dan Vulcan, inculpaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prin acordarea unei restituiri ilegale de TVA de 370.000 de lei controversatului om de afaceri craiovean Ile Paşcalău.

TVA pentru Paşcalău

Povestea returnării de TVA obţinute de Paşcalău îşi are începutul în ianuarie 2004, când acesta şi-a transformat în patroană o angajată fidelă, căreia i-a cedat nu doar administrarea, ci şi părţile lui sociale ale SC MOHAIR CONF SRL Craiova. Imediat după ce a dispărut din actele firmei, Paşcalău a „copt" o afacere fictivă, care să-i aducă o consistentă returnare ilegală de TVA. A obţinut de la avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, firmă aflată în lichidare, o factură care atesta achiziţionarea de către SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui număr imens de calculatoare şi a unor softuri de computer ultraperformante, în valoare totală de aproape 2.000.000 de lei, de la firma sibiană. Pe baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat de la DGFP Dolj o returnare de TVA de 370.000 de lei.

În acest moment a intrat în scenă inspectoarea Georgeta Seftulescu, desemnată să verifice admisibilitatea cererii de returnare a TVA, dar care, potrivit procurorilor, şi-a încălcat cu bună ştiinţă obligaţiile de serviciu, făcând un control fictiv la o altă firmă controlată de Paşcalău, ceea ce ar dovedi, în opinia magistraţilor, o înţelegere prealabilă între cei doi pentru prejudicierea bugetului de stat. Semnătura inspectoarei Seftulescu a pus în mişcare un întreg angrenaj fiscal, ce a făcut ca DGFP Dolj să aprobe şi să returneze în contul firmei solicitante, în doar două săptămâni, suma de 370.000 de lei, cu titlul de TVA de rambursat.

Bambilici judecătoresc

Dosarul întocmit de procurori pe numele inculpaţilor Seftulescu şi Vulcan a avut o traiectorie complicată în instanţă.

În octombrie 2006, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi pe cei doi inculpaţi, sancţionându-i cu câte zece ani de închisoare. Aceasta era prima condamnare a unui angajat al DGFP Dolj pentru implicare într-o restituire ilegală de TVA.

Un an mai târziu, în noiembrie 2007, Curtea de Apel Craiova a admis apelurile celor doi inculpaţi, a casat sentinţa de condamnare şi a trimis înapoi cauza spre rejudecare la Tribunalul Dolj. În mai 2008, tribunalul decide că nu e competent să soluţioneze cauza, astfel că trimite înapoi dosarul la Curtea de Apel Craiova. În noiembrie 2008, această din urmă instanţă consideră la rândul ei că nu are competenţa de soluţionare, astfel că trimite dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Zilele trecute, instanţa supremă a decis că totuşi competenţa de soluţionare a dosarului aparţine Curţii de Apel Craiova, unde, din aprilie, este posibil să reînceapă judecarea primului dosar de restituire ilegală de TVA deferit justiţiei în Dolj.

A fugit cu banii

 

Inspectoarea Seftulescu şi avocatul Vulcan au stat în arest preventiv aproape un an şi jumătate. Artizanul returnării de TVA, Ile Paşcalău, a reuşit însă să fugă din ţară, în februarie 2004, nu înainte de a încasa din bancă întreaga sumă obţinută ilegal. Potrivit oamenilor legii, în prezent s-ar afla într-o ţară din America Latină cu care România nu are acord de extrădare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU