10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLecţia de supravieţuire

Lecţia de supravieţuire

Trăiesc de pe o zi pe alta, mănâncă toată familia dintr-o farfurie, iar carne nu văd decât la televizor sau prin reviste. Se încălzesc cu sobe pe lemne, fac baie la comun şi nu au apă curentă. Aşa este viaţa în Orşova, oraşul de pe malul Dunării cu cel mai mare potenţial turistic din judeţul Mehedinţi.

Localnicii din Orşova învaţă zi de zi lecţia de supravieţuire. Oraşul, frumos şi liniştit, zace în sărăcie. Oamenii duc o luptă grea cu viaţa şi nu mai au nici o speranţă că într-o zi se va schimba în bine.
Şomajul domneşte în zonă, iar localnicii aleargă plini de speranţă atunci când află de vreun post liber. Aceşti oameni trăiesc totuşi într-o ţară europeană, în care drepturile omului ar trebui respectate şi fiecare ar trebui să aibă dreptul la o viaţă normală, la un serviciu.
Cea mai sărăcăcioasă zonă a Orşovei este strada unde se află blocul California. Aici trăiesc în condiţii mizere familii de etnie romă. Cum intri pe scara imobilului, esti întâmpinat de urlete, manele şi mizerie. La orele prânzului, lumea mişună pe scări. Vorbesc urât, înjură, se scuipă între ei. Cei mici se bat pe o bucată de pâine. Nimeni nu are un loc de muncă.
„Mâncăm ce putem şi pe unde apucăm. La ăştia mici le mai dau şi oamenii de pe stradă câte o pâine, un pachet de biscuiţi, dar cum să le luăm copiilor de la gură?! Cu ce sunt ei vinovaţi că s-au născut în mizeria asta? Nu îi pasă nimănui de noi. Primăria ştie doar să ne ceară bani pe cât mai multe taxe. Nu ne întreabă nimeni când am mâncat ultima dată o bucată de carne sau o pâine proaspătă“, spunea o tânără cu ochii plini de lacrimi.
În Orşova, nu mai există încălzire centralizată de aproape opt ani. De atunci, fiecare a încercat să se descurce pe cont propriu. Cei mai mulţi şi-au construit sobe în apartamente şi au stive de lemne pe balcon. Orşova este cunoscută drept oraşul burlanelor şi al sobelor.
„Ne este ruşine să spunem că trăim la oraş, dar e mai rău ca la ţară. Toată ziua adunăm lemne şi cartoane de pe unde apucăm ca să facem focul. La noi în casă totul e negru de fum. Dacă va mai ţine iarna, nu ştiu cu ce o să ne încălzim. Noi rezistăm, dar ce fac bătrânii şi copiii? Sunt şi nou-născuţi în bloc. Suntem vai de mama noastră!“, a spus un locatar din blocul California.
Toţi oamenii se plâng de lipsa banilor, a locurilor de muncă. În urmă cu două luni, un bărbat de 56 de ani şi-a pus capăt zilelor, nemaisuportând sărăcia.
Primăria Orşova ştie despre condiţiile în care trăiesc locatarii blocului California, însă până acum nu s-a găsit nici o soluţie.
„Majoritatea celor care locuiesc în acel bloc sunt persoane de etnie romă, care beneficiază de Legea nr. 416. Unora le-am dat locuri de muncă la salubritatea oraşului, măturători şi îngrijitori la spaţiile verzi. Deocamdată, nu putem să facem nimic pentru rezolvarea situaţiei. Ştim care sunt condiţiile de acolo şi vom încerca să facem ceva şi pentru ei“, a declarat viceprimarul Orşovei, Valeriu Ungureanu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII