11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedintele avertizează în privinţa Codurilor

Preşedintele avertizează în privinţa Codurilor

Şeful statului a anunţat că nu va promulga Codurile dacă ele vor fi adoptate în forma actuală, aducând atingere libertăţii presei.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară că susţine libertatea absolută a presei şi că, dacă prin noile reglementări se va pune problema „sechestrării unei televiziuni sau a unui ziar", va trimite legea înapoi în parlament.

„Nu am văzut despre ce e vorba, înţeleg că e o reacţie la presă, că se încearcă incriminarea. Vă asigur că, dacă se va pune problema sechestrării unei televiziuni sau a unui ziar, voi trimite legea înapoi pentru că, indiferent ce spuneţi, cred în libertatea absolută a presei, ceea ce nu mă face să nu acţionez, la rândul meu, dar, decât să ai mijloace de coerciţie, mai bine să fie liberă şi, când crezi că nu mai poţi, nu ai decât să le spui şi tu ce gândeşti, însă fără să iei măsuri împotriva presei. Cel mult te duci în instanţă", a declarat la postul Realitatea TV preşedintele Traian Băsescu.

Condamnări mai rapide

Şeful statului a precizat că nu s-a făcut la Cotroceni o analiză a celor patru Coduri care se află în parlament, deoarece preşedinţia nu are aparatul cu care să facă o analiză a acestora. „Dacă vor fi chestiuni flagrante după ce Codurile, toate patru, se discută în parlament şi se va vedea formula de promovare, voi decide dacă o voi retrimite în parlament", a precizat preşedintele, menţionând că ştie despre cele patru Coduri că încearcă să alinieze pedepsele din România cu cele din Uniunea Europeană. Şeful statului a spus că a auzit despre o dezbatere publică legată de cuantumul pedepselor, arătând că mai important este să se meargă repede cu condamnările. Băsescu a spus că a văzut la televizor cazul unui om care a fost arestat pe holurile unei televiziuni după zece ani de la săvârşirea unei infracţiuni, arătând că nu înţelege sensul unei condamnări atât de tardive.

„Eu aş vrea să văd că merg rapid condamnările pentru cei care fac infracţiuni şi mi se pare mai important decât cuantumul. (…) Principalul lucru la care ar trebui să ne uităm în Codul Penal este crearea condiţiilor pentru ca justiţia să se facă repede şi bine, şi nu târziu şi cu pedepse cât mai mari. Dacă pe un om care a făcut o faptă penală îl pedepseşti după zece ani şi cu minimul de pedeapsă aproape nu mai înţeleg rostul", a precizat Băsescu.

Legat de micşorarea termenului de prescriere a unei pedepse, odată cu diminuarea cuantumului acestora, Băsescu a arătat că, poate, această constrângere va face justiţia să meargă mai repede, iar procurorii să nu mai ţină dosarele în sertare cu anii. Preşedintele a precizat că nu se referă la cei de la instanţele care au pe rol sute de dosare, ci la cei de pe lângă instanţele superioare, care le tărăgănează.

Organizaţiile jurnaliştilor români cer Ministerului Justiţiei să elimine de urgenţă prevederile din proiectul de Cod Civil care afectează libertatea presei, considerând că modul în care sunt formulate unele dintre acestea limitează libertatea de expresie şi pun în pericol buna funcţionare a presei. Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media sunt nemulţumite de prevederile privind viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS