17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de locuri în grădiniţele şi şcolile craiovene

Criză de locuri în grădiniţele şi şcolile craiovene

Goana după un loc în clasa I a demarat oficial de luni. De teamă să nu rămână cu copiii acasă, părinţii solicită grădiniţelor să le primească de pe acum cererile, deşi peri-oada de înscriere este între 1-15 iunie. Multe grădiniţe craiovene au demarat lucrări de extindere a imobilelor, pentru a face faţă cererii mari.  

De luni, 16 martie, a început oficial primirea cererilor de înscriere a copiilor în clasa I în toate unităţile şcolare din judeţul Dolj. În multe şcoli din Craiova nu mai există locuri disponibile pentru clasa I pentru 2009/2010 încă de anul trecut. Mulţi directori de şcoli rămân nepăsători în ciuda disperării părinţilor, fiind liniştiţi că şi-au asigurat numărul necesar de elevi, alţii au trecut la suplimentarea numărului de clase, cunoscând cererea tot mai mare din ultimii ani. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj îi va sancţiona pe directorii care nu au estimat corect numărul de cereri pentru clasa I şi care vor decide suplimentarea numărului de elevi sau chiar al claselor. În aceste zile, ISJ a demarat acţiunea de centralizare a locurilor disponibile pentru clasa I în şcolile doljene. Reprezentanţii ISJ Dolj îi sfătuiesc pe părinţi să lase cererea de înscriere a copilului în clasa I la şcoala pe care au ales-o, indiferent de răspunsul pe care îl primesc de la secretariatele unităţilor de învăţământ. „Chiar dacă părinţilor li se spune că nu mai sunt locuri, aceştia nu trebuie să renunţe, să plece dezamăgiţi pentru găsirea unui loc în clasa I pentru copiii lor la toate şcolile craiovene. Unităţile de învăţământ sunt obligate să primească toate cererile de înscriere pentru noul an şcolar până pe 1 mai. Rugăm părinţii să îşi înscrie copilul la o singură unitate şcolară, în caz contrar, din cauza mişcării de personal, se pot trezi la clasă cu un învăţător nu prea bine pregătit“, a spus Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.

Urmează goana pentru un loc la grădiniţă

Şi părinţii preşcolarilor au început deja goana după un loc la grădiniţă. Cererile curg din partea părinţilor, însă directorii grădiniţelor nu pot primi aceste solicitări mai devreme de luna mai. Pentru grupele mari sau pregătitoare, majoritatea grădiniţelor craiovene nu mai au locuri, prioritate la reînscriere având preşcolarii deja existenţi. La grupele mici locuri există, însă sunt limitate de lipsa de spaţiu.
„Părinţii ne întreabă dacă mai avem locuri la grădiniţă şi insistă chiar să le primim cererile. Am decis însă ca toate solicitările să fie primite oficial în perioada 15-31 mai pentru cererile de reînscriere a copiilor la grupele mari sau pregătitoare, prioritate având în aceste cazuri preşcolarii noştri. Nu mai avem locuri pentru aceste două grupe. Vom primi doar cererile pentru grupa mică, pentru care avem o capacitate de doar 20 de locuri. Perioada de înscriere va fi între 1-15 iunie. Şanse pentru a primi noi preşcolari la grupele mari sunt doar în cazul în care va rămâne un loc disponibil“, au spus reprezentanţii Grădiniţei „Otilia Cazimir“ din Craiova. În aceeaşi situaţie sunt multe grădiniţe craiovene. Părinţii care vor să îşi înscrie copilul în vârstă de cinci ani la grădiniţă pot afla că nu mai sunt locuri. Există şi cazuri fericite, unde, odată cu plecarea preşcolarilor din grupa pregătitoare în clasa I, rămân locuri disponibile. „În prezent, avem 25 de copii la grupa pregătitoare de care ne despărţim la toamnă, deoarece aceştia pleacă la şcoală. S-au interesat foarte mulţi părinţi pentru a-şi duce copiii la grădiniţă, însă nu le-am primit cererile. Dacă solicitările vor fi foarte multe, vom vedea ce soluţii putem găsi“, a adăugat Mihaela Coteanu, directoarea Grădiniţei cu program prelungit, nr. 28, din Craiova.

Grădiniţele vor fi extinse pentru a face faţă solicitărilor

Având în vedere că multe grădiniţe se confruntă cu lipsa de spaţiu, neputând astfel face faţă cererilor venite din partea părinţilor, ISJ Dolj a solicitat Primăriei Craiova extinderea imobilelor existente şi chiar achiziţionarea unora noi. Pe lista grădiniţelor care aşteaptă bani de la Primăria Craiova sunt: Grădiniţa nr. 51 care are toate documentele necesare demarării extinderii, deţine autorizaţie de construcţie, studiu de fezabilitate şi doreşte mansardarea imobilului; Grădiniţa nr. 40 are toate documentele şi aşteaptă bani pentru mansardare, în aceeaşi situaţie fiind şi Grădiniţele nr. 41 şi nr. 5; Grădiniţa „Nicolae Romanescu“ aşteaptă bani pentru finalizarea lucrărilor la noul imobil, pe care ar trebui să îi primească în acest an, iar Grădiniţa nr. 21 (fosta Şcoală nr. 10) a solicitat extinderea pe orizontală a imobilului. Reprezentanţii ISJ Dolj au solicitat Primăriei Craiova şi achiziţionarea unui nou imobil în care să funcţioneze o grădiniţă, pe lângă Grădiniţa nr. 37 „Dumbrava Minunată“. „Ştim că acest imobil este în curs de achiziţionare, de restul banilor pentru consolidare nu ştim prea multe. Reprezentanţii Primăriei Craiova urmează să decidă ce buget ne alocă în acest an pentru extinderea spaţiilor actualelor grădiniţe“, a adăugat Diana Buşoi.

Acte necesare înscrierii copilului la grădiniţă sau şcoală
Copie de pe certificatul de naştere al copilului, completarea cererii tip luate de la unitatea şcolară, copie de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţe de salariat, aviz epidemiologic de la medicul de familie pentru copil, adeverinţe medicale pentru părinţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS