20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSubvenţii RAT pentru pensionari, elevi şi studenţi

Subvenţii RAT pentru pensionari, elevi şi studenţi

Noua modalitate de subvenţionare a abonamentelor de călătorie cu mijloacele de transport public în Craiova a fost adoptată ieri în şedinţă de consiliu. Decizia va fi aplicată de la 1 aprilie.

 

Toţii craiovenii cu vârste peste 70 de ani vor beneficia de la 1 aprilie de abonament subvenţionat integral pentru călătoria pe o singură linie cu autobuzele, microbuzele şi tramvaiele Regiei Autonome de Transport, potrivit unei hotărâri adoptate ieri de Consiliul Local Municipal Craiova. Pensionarii cu vârste sub 70 de ani, inclusiv cei ieşiţi anticipat din câmpul muncii sau pe caz de boală, vor putea obţine abonamente gratuite pe o singură linie RAT dacă au o pensie mai mică de 1.300 de lei net lunar. Oricare dintre cei menţionaţi poate opta pentru abonamente subvenţionate 75% pe două, pe cinci sau pe toate liniile, urmând să suporte diferenţa până la costul total al abonamentului. Consilierii locali au considerat că prin acest proiect s-a revenit, practic, la tipul de facilităţi acordate vârstnicilor şi pensionarilor craioveni până la 1 ianuarie 2009, când subvenţiile au fost drastic reduse.

Dublu pentru elevi

Elevii la cursuri de zi vor beneficia de la 1 aprilie de o subvenţie de 50% pentru o singură linie RAT. Iniţiatorul proiectului, consilierul Teodor Radu, spune că aceştia nu pot fi ajutaţi mai mult de atât, întrucât legea prevede subvenţionarea cu până la 50% a transportului în comun de acasă până la şcoală. „În lege nu se precizează cine dă aceşti bani. Pe de altă parte, statul, care nu le dă elevilor craioveni nici un leu pentru transportul în comun, ar putea la fel de bine să suporte 50% şi atunci ar circula şi ei gratuit", a arătat Teodor Radu.

Studenţii de la cursurile de zi din instituţiile de învăţământ autorizate vor primi şi ei 20% pentru transportul RAT pe o singură linie. Subvenţia pentru aceştia este mai mică decât la elevi pentru că ei se bucură şi de suportul de 50% din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Prin această decizie, subvenţia pentru elevi se dublează, iar cea pentru studenţi scade cu 5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII