17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul pietonal, un experiment

Centrul pietonal, un experiment

Hotărârea municipalităţii de a închide centrul oraşului în weekend îi nemulţumeşte pe şoferi, în timp ce alţi craioveni se bucură că zona Universitate – Piaţa „Mihai Viteazul“ este mai liniştită fără maşini.

 

Obligaţi să ocolească străzile A.I. Cuza şi Popa Şapcă, pe care accesul este blocat de garduri şi poliţişti, craiovenii prinşi în trafic se înghesuie pe bulevardul Calea Bucureşti, iar parcările din zonă sunt insuficiente. „Am văzut că l-au închis, dar de fiecare dată mă păcălesc. Încercam odată să ajung la un bar din centru şi a trebuit să caut loc de parcare pe străzile din zonă şi apoi să o iau pe jos. Unde să găseşti loc de parcare, când peste tot e ocupat? Strada care coboară în intersecţia de la Universitate e blocată de toţi cei care vin la localul de vizazi. Îşi lasă maşinile în stradă până la urmă şi o blochează", a povestit craioveanul Marin Popa. „Eu zic că e o mare tâmpenie. Aţi văzut ce aglomeraţie se face pe Calea Bucureşti după ce se închide strada de sus, de la primărie? Coada de maşini se întinde de la Unirea la semafoarele de la Universitate. Pentru ce?", s-a întrebat alt craiovean.

Pe de altă parte, un centru destinat numai pietonilor are şi adepţi. „Mi se pare o idee bună. Pot să merg cu copilul de mână şi să mă plimb prin centru ori pe la magazinele de acolo fără teama că mă loveşte o maşină pe trecerea de pietoni", a spus Ovidiu Dumitrescu.

Locurile de parcare, o problemă

Primăria a luat hotărârea de a interzice accesul maşinilor în centrul oraşului începând cu 9 ianuarie. Vinerea, de la ora 22.00, până duminica, la aceeaşi oră, străzile A.I. Cuza şi Popa Şapcă se închid. Potrivit lui Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a primăriei, se face excepţie în cazul craiovenilor care locuiesc în zonă şi care pot dovedi acest lucru cu un act de identitate. „Centrul se închide pentru a fi redat traficului pietonal", a explicat Carmen Licu.

Responsabilii de sistematizarea circulaţiei din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere au explicat că măsura reprezintă un experiment în urma căruia se va decide dacă traficul autoturismelor prin centru va fi interzis. „Într-adevăr, se aglomerează străzile adiacente, însă, deocamdată, suntem în stadiu experimental. E nevoie de timp până când şoferii se obişnuiesc. Ar mai fi problema locurilor de parcare din zonă, însă, de multe ori, e şi vina oamenilor, pentru că unii dintre ei ar vrea să parcheze în aşa fel încât din maşină să intre direct în bar sau în magazin", a declarat comisar Florin Cristea.

Acesta a explicat că nu se ştie cât va dura experimentul făcut pe craioveni şi că, deocamdată, nu a fost stabilită nici o altă măsură. „Parcarea subterană ce va fi amenajată în zona teatrului ar trebui să rezolve o parte din probleme, dar rămâne de văzut ce se întâmplă", a adăugat Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

107 COMENTARII