Cu toate că are şi o recepţie parţială, un pod nou din comuna gorjeană Slivileşti nu a rezistat la primele ploi din acest an şi are o groapă de mari dimensiuni în rampa de acces, fiind un pericol pentru localnici.
Un pod nou în care au fost investite până în prezent câteva sute de mii de lei pune în pericol integritatea localnicilor din comuna gorjeană Slivileşti. Dacă nu sunt atenţi când pleacă de acasă pe jos sau cu atelajele trase de animale sau chiar cu maşinile, sătenii riscă să ajungă în groapa rămasă după ultimele ploi. Oamenii se întreabă cum a fost posibil ca lucrarea să nu reziste la prima umflare a apelor, mai ales că, în trecut, în zonă au fost înregistrate viituri şi mai mari. Cei care au construit podul, firma GATMAT PROD din Târgu Jiu, aceeaşi care în urmă cu mai mulţi ani se ocupa făcut şi de Programul guvernamental „Laptele şi cornul“ în judeţul Gorj, au făcut o improvizaţie din beton şi dale, lângă albie. Între dalele respective a fost pus doar pământ. Chiar şi rampa de acces pe podul de beton este din pământ, fără a fi consolidată cu asfalt sau beton. După ploile de săptămâna trecută, apele nu şi-au mai continuat cursul pe sub pod, ci au trecut de improvizaţia constructorului şi au săpat în rampa de acces. Rezultatul este o groapă lată cât jumătate din drum.
Primarul dă vina pe săteni şi pe guvern
În localitatea Slivileşti a fost demarată anul trecut construcţia a trei poduri, cu fonduri de la guvern. Investiţia se apropie de 1,7 milioane de lei, fără TVA. Potrivit proiectului, podurile trebuia finalizate în toamna anului trecut, însă constructorul nu a terminat lucrarea, ci a realizat doar podurile, la care a adăugat câteva improvizaţii, pentru a putea permite accesul. La unul dintre poduri, pământul de sub rampa de acces s-a tasat şi s-a deplasat, iar la altul a apărut groapa amintită. Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, pasează responsabilitatea localnicilor şi guvernului. Edilul-şef susţine că s-a rugat de localnici să îi permită accesul în zona podurilor cu un excavator pentru a extinde albia pâraielor peste proprietăţile lor.
„Problema este că nu poţi să ai un pod cu o deschidere de 15-16 sau 18 metri, fără să măreşti albia cu trei-patru metri în dreapta şi în stânga pentru a nu avea o cantitate mare de apă. La coasta podurilor s-au făcut un fel de baraje mai mici. Rampele sunt din pământ, pentru că lucrarea nu este finalizată. E adevărat că s-a făcut o recepţie parţială pe ce s-a realizat până acum, dar mai aşteptăm o tranşă de 600.000 de lei de la guvern. Sunt două poduri la Sura şi unul la Strâmtu. Acum apa s-a adunat acolo şi a săpat în pământ. Dar degeaba faci un pod cu o deschidere mare, dacă nu te lasă să sapi în dreapa şi în stânga“, a declarat primarul Sorin Bucurescu, fără să spună cine va astupa groapa rămasă în urma trecerii apelor.