3.449 de lei, salariu mediu de bugetar

Autori


Salariul mediu lunar, fără sporuri, în instituţiile din administraţia centrală a fost în anul 2008 de aproape 1.000 de euro, după o statistică oficială care menţionează că angajaţii Înaltei Curţi de Casaţie au fost plătiţi în medie pe lună cu 9.926 de lei.

O listă cu 42 de instituţii la care salariile sunt finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prezentată de NewsIn, arată că, în cursul anului trecut, salariul mediu al unui angajat la stat a fost de 3.449 de lei sau de 937 de euro, la un curs mediu în 2008 de 3,68lei/euro. Salariile medii din documentul citat, care se află pe masa negocierilor dintre partidele coaliţiei şi sindicate în alcătuirea bugetului pe acest an, nu sunt egale. Cel mai bine plătiţi angajaţi ai statului au fost cei ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde media venitului lunar a fost de 9.926 de lei (2.697 de euro). Consiliul Superior al Magistraturii a avut un salariu mediu lunar de 9.706 lei (2.638 de euro), în vreme ce salariul mediu lunar la Consiliul Concurenţei a fost de 8.585 de lei (2.333 de euro).

Justiţia e în frunte

Sunt opt instituţii bugetare care au salariul mediu lunar de peste 2.000 de euro – celor deja enumerate li se adaugă Curtea Constituţională, unde media salariilor acordate de stat pe o singură lună a fost de 8.321 de lei (2.261 de euro), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, cu 8.180 de lei (2.223 de euro), Curtea de Conturi (7.584 de lei, 2.061 de euro), Ministerul Public, cu un salariu mediu lunar de 7.404 lei (2.012 euro) şi Ministerul Afacerilor Externe (7.393 de lei, adică 2.002 euro).

16 instituţii bugetare au avut salariul mediu lunar de peste 1.000 de euro anul trecut. În acest top se află Ministerul IMM-urilor, Turismului şi Comerţului, cu un salariu mediu lunar de 6.899 de lei, adică 1.875 de euro. Angajaţii Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor au avut o medie a salariului lunar de 6.859 de lei (1.884 de euro). Senatul şi Camera Deputaţilor sunt despărţite în topul salariaţilor de peste o mie de euro de Ministerul Justiţiei. Cei de la Senat au avut anul trecut un salariu mediu lunar de 6.400 de lei (1.742 de euro), cei de la Justiţie au avut 6.258 de lei media lunară, iar cei de la Camera Deputaţilor, 6.144 de lei.


Minimum 500 de euro

Angajaţii de la cancelaria primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu au avut un salariu mediu lunar de 4.715 de lei (1.281 de euro), cei de la Administraţia prezidenţială, 3.465 de lei (900 de euro). În categoria bugetarilor din administraţia centrală care au fost plătiţi în medie lunară cu salarii cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei se mai află, în ordine descrescătoare, cei de la Consiliul Legislativ, Agenţia Naţională de Integritate, Consiliul Naţional al Audiovizualului (4.272 de lei), Consiliul pentru Combaterea Discriminării (4.165 de lei), cei de la Ministerul Transporturilor, de la Avocatul Poporului (3.834 de lei, 1.042 de euro). Şi cei angajaţi la CNSAS, la Ministerul Agriculturii, Autoritatea Electorală Permanentă, la Ministerul Comunicaţiilor, la Secretariatul General al Guvernului sau la Secretariatul pentru revoluţionari au avut salarii de peste 3.000 de lei ca medie lunară pe anul trecut.

Pe lista instituţiilor din administraţia centrală care au avut salarii medii mari, pe ultimul loc se află cei de la Consiliul Economic şi Social, cu o medie 1.693 de lei, precedaţi de cei de la Ministerul Finanţelor, care, spre deosebire de colegii lor de la Înalta Curte de Casaţie sau de la CSM, au avut o medie lunară a salariului de doar 2.269 de lei. Mai bine plătiţi ca ei au fost angajaţii Ministerului Sănătăţii, care au avut salariul mediu lunar de 2.334 de lei sau de la Ministerul Mediului, cu 2.437 de lei, de la Ministerul Educaţiei, cu 2.500 de lei.

Toate salariile înregistrate pe lista instituţiilor citate sunt calculate fără sporuri şi stimulente, care, în unele cazuri, au dus la dublarea sumei de bază.Comenteaza acum

8 Comentarii

 1. eu said:

  saracii de ei!..cum or putea trai cu atatia bani???..ar trebui sa ne spuneti si ce castig au avut mai-marii nostri,..ne de alta, dar sa le plangem de mila:prioteasa, barbarasa,croitoru victoria, manolache maria, florin stancu, vieru ilie,etc, etc!

 2. Viclenie said:

  Iau ochii lumii cu salariul mediu. Procentual, putini salariati obtin salariul mediu. Cei mai multi salariati romani primesc salariul MINIM. Este cauza din care sunt apreciati absolventii de liceu in locul celor cu studii, fiindc ala o persoana cu studii trebuie sa-i dea angajatorul un salariu mai mare.

 3. BUGETARUL SEF said:

  Bei, ciocu mic!! Ce a-ti sarit toti la gatul nostru? Bei sclavilor din privat, liniste si joc de glezne si treceti la munca!!

 4. pt bugy sef la stat said:

  Sa-ti iei lumanari de banii aia bai paparuda lenesa. Stai la stat pe banii nostri astia de ne spetim si suferim de criza ca pe voi nici in spate nu va doare. De v-ar da afara pe toti ca nu mai sunteti in stare sa munciti in alta parte…. LA MUNCA!!!!

 5. iooo said:

  dap guvernu a renuntat sa mai dea afara 2000 de bugetari din administratia centrala au cazut la pace nu le mai dau mariri de salr ,da-i tin pe toti :)) buget de criza ce mai

 6. Oana said:

  Va spun eu cum sta treaba cu “bugetarii de lux”! Este foarte adevarat ce este scris in acest articol. Acestia sunt adevartii bugetari de lux. Insa stiti care este problema. Sporurile si bonusurile nu au fost taiate numai la ei. Au fost taiate la toti bugetarii care intr-o majoritate covarsitoare au ramas cu un salariu de sub 800 Ron. Sunt curioasa care dintre parlamentarii nostri ar reusi sa traiasca cu aceasta suma si sa isi mai sustina si copilul la liceu/facultate. Pot insa sa garantez ca aceste micsorari in bugetul celor care lucreaza la stat nu vor aduce nici o inbunatatire in anul ce urmeaza. Incercati numai sa va imaginati cu ce drag si devotament o sa va apere de acum in colo politia sau cu ce indarjire o sa adune functionarul de rand banii pentru viitorul buget….. Doresc mult succes parlamentarilor nostri in demersul lor de a distruge si ce a mai ramas din tara asta

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2009

Actualitate

» Scurte stiri
» Magistraţii tineri l-au supărat pe Băsescu
» Zeci de gospodării din Gorj, afectate de inundaţii
» Avioane SA, ultima escală
» Îi înghite pământul!
» Drum acoperit de ape
» Ministrul Mediului a dat avizul de construire pentru Şoseaua de Coastă
» Avocaţii italieni numiţi din oficiu refuză să-i apere pe românii arestaţi pentru viol

Local

» 166 de firme, datoare
» Mai puţine victime ale virozelor respiratorii decât anul trecut
» 3.449 de lei, salariu mediu de bugetar
» Tentaţia politicianului, să dea leapşa celuilalt
» Economia românească va fi lovită foarte puternic
» Scurte ştiri
» Reţinuţi de poliţişti, eliberaţi de judecători
» Rănită, după impactul cu o rabă
» Spărgători de maşini, prinşi în flagrant
» „Garcea“ în acţiune

Dolj

» Tabere pentru şcolari şi studenţi
» Elevii intră în vacanţă fără teme obligatorii
» Alertă în Dolj, după dispariţia armelor de la Ciorogârla

Gorj

» A crescut numărul copiilor abuzaţi
» Zeci de instituţii de stat au finanţat campania lui Adrian Năstase
» Scurte ştiri

Sport

» Vâlcenii, mulţumiţi de Liviu Mihai
» Cîrţu: Nu ne-am atins obiectivele
» Mititelu vrea ca titlul să rămână în provincie
» Firţulescu a plecat de la Jiul Petroşani
» Cu Bornescu spre Cupa UEFA
» Craiova l-a luat pe Mişu de la Barcelona
» Ştiinţa, neînvinsă în Turcia
» Dică, propus la FC Bruges
» Doar Ştefan Radu titular în Italia
» Elena Bogdan a ieşit de pe teren în scaunul cu rotile
» Keşeru, la Liege?
» Scurte ştiri
» Rădoi, învingător în Arabia Saudită
» Jula, eliminat din Cupa Germaniei

Bani & Afaceri

» Sydney Hotel, o afacere cu voinţă
» Parcări cu plată în centrul Craiovei
» Conducerea Alro, cu tunul pe sindicate
» De ce „a luat foc“ Rocada

Sanatate

» Cum prevenim intoxicaţia cu monoxid de carbon
» Culoarea morcovului, sursă de sănătate
» Ţigara electronică
» Îngrijirea picioarelor
» Candidoza bucală, boala secolului

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Marea Barieră de Corali, paradisul din Australia

Top