9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Târgu Jiu, în impas financiar

Primăria Târgu Jiu, în impas financiar

Municipalitatea are datorii către firmele care au executat diferite lucrări, pentru că veniturile prognozate în 2008 nu au mai fost încasate.

 

Primăria Târgu Jiu se confruntă cu probleme financiare deosebite pentru că doar 78% din bugetul prognozat pe anul 2008 a fost realizat, iar din această cauză municipalitatea nu dispune de banii necesari pentru a plăti o serie de lucrări executate. Narcisa Cristea, directoarea economică a Primăriei Târgu Jiu, a precizat că motivele pentru care bugetul nu a fost realizat într-un procent mai mare sunt creşterea numărului de şomeri şi faptul că primăria nu a reuşit să vândă insuliţa: „Probleme deosebite am înregistrat la încasarea cotei de 47,5% din impozitul pe venit. Tot ceea ce a însemnat şomaj la nivelul municipiului Târgu Jiu s-a reflectat în încasarea acestei cote care ne revine nouă. Restructurările de personal făcute de firme au avut consecinţe nefaste asupra bugetului local. Tot pe partea de venituri noi am anunţat vânzarea insulei. Am încercat în toate felurile şi am organizat foarte multe licitaţii, dar degeaba. Acest lucru însemna în bugetul local, la capitolul venituri din valorificarea bunurilor consiliului local, o sumă de 13-14 milioane de lei. Nerealizându-se această tranzacţie, încasările la bugetul local s-au diminuat. Primăria are datorii pentru că este normal ca aceste 22 de procente nerealizate să se reflecte şi pe parte de cheltuieli“.

Conducerea Primăriei Târgu Jiu nu vrea să renunţe la ideea dezvoltării insuliţei de pe râul Jiu. Narcisa Cristea spune că se intenţionează realizarea unei asocieri cu un investitor, în sensul că municipalitatea va veni cu terenul, iar o anumită societate cu fondurile necesare realizării unui loc de agrement.

 

Sumele încasate din impozitul pe salarii s-au redus

 

Sumele încasate din cota din impozitul pe venit care intră în bugetul local au scăzut lună de lună, iar acum au ajuns să fie mai mici şi cu 70.000 de lei pe lună faţă de acum un an.

„În prima parte a anului trecut ne încadram undeva la cinci milioane de lei la începutul fiecărei luni şi a început progresiv din vară să scadă, iar acum am ajuns la aproximativ 4,3 milioane de lei“, a precizat Narcisa Cristea.

Primăria a început anul cu stângul şi în privinţa încasării impozitelor şi taxelor locale de la persoane fizice şi juridice pe clădiri, terenuri şi mijloace auto. Dacă în urmă cu an se încasa zilnic o sumă de peste 100.000 de lei, acum media încasărilor este de numai 60.000-70.000 pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS