14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisponibilizări la guvern

Disponibilizări la guvern

Unul din cinci angajaţi ai guvernului şi instituţiilor subordonate va pleca acasă, măsura reducerii cu 20% a posturilor din administraţia centrală nereferindu-se la cele vacante.

 

Executivul a decis în şedinţa de ieri reducerea cu 20% a posturilor din administraţia centrală. Liderii PD-L şi PSD luaseră, de fapt, în calcul, în urma discuţiilor de miercuri, reducerea cu 20% a personalului din întregul sistem bugetar, astfel încât salariile angajaţilor să poată fi majorate în raport cu inflaţia fără a afecta ţinta de deficit bugetar, informează NewsIn, citând surse din conducerea celor două partide. Decizia de ieri vizează, deocamdată, doar administraţia centrală, însă nu este exclusă o măsură similară, care să fie impusă şi pentru administraţia locală.

Fiecare minister, după puteri

 

Numărul de posturi din aparatul central afectate de restructurarea decisă de guvern e de circa 2.000, iar instituţiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al guvernului, dar şi agenţiile şi autorităţile din subordinea executivului şi ministerelor, potrivit unor surse guvernamentale. Miniştrii vor veni ulterior cu propuneri, care se vor concretiza în noi acte normative privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor vizate de restructurare, având în vedere că numărul de posturi este prevăzut în aceste acte normative.

Posturile vizate de restructurare sunt doar cele ocupate, decizia nereferindu-se la cele vacante. De asemenea, măsura are în vedere reducerea cu circa 20% a numărului total de posturi, astfel încât unele ministere ar putea să reducă posturile cu mai puţin de 20%, iar altele, cu mai mult.

În Ministerul Transporturilor, spre exemplu, ministrul Radu Berceanu a anunţat aseară că e dispus să concedieze mai mult de 20% din angajaţi. „Consider că mai mult de 20% din angajaţi vor fi disponibilizaţi. Eu spun că 20% mi se pare prea puţin faţă de măririle de personal pe care le-am găsit în cadrul ministerului. Eu prefer mai puţini angajaţi, dar mai bine plătiţi“, a spus Berceanu.

Pe de altă parte, ministrul administraţiei şi internelor, Liviu Dragnea, a precizat că în cazul a trei ministere va exista o abordare diferită, pentru că nu se pune problema restructurărilor operative. Potrivit lui Dragnea, Ministerul de Interne, al Apărării şi cel al Justiţiei au „un statut mai special, unde abordarea va fi puţin diferită“. „Cred că nu-şi permite nimeni ca acţiunile pe care le desfăşoară ministerele respective să fie puse în pericol. La MAI nu se pune problema restructurării operative, noi avem un deficit de personal, o să vedem la ce concluzie ajungem“, a mai explicat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII