Primarii din Gorj s-au întâlnit ieri cu şefii judeţului la Sala C a consiliului judeţean, în prima şedinţă din acest an. Au participat prefectul Victor Banţa împreună cu cei doi subprefecţi Constantin Dumitrescu şi Sorin Marian Arjoca, precum şi directori din cadrul consiliului judeţean, Ion Călinoiu fiind plecat la Bucureşti pentru o întâlnire cu ministrul economiei, Adriean Videanu. Cei trei şefi ai Instituţiei Prefectului, în frunte cu Victor Banţa, le-au mulţumit edililor că au venit la convocare şi şi-au luat rămas-bun de mai multe ori de la aceştia. Subprefectul Arjoca a menţionat chiar că actuala conducere a prefecturii ar putea să nu mai existe în zilele următoare, însă problemele primăriilor vor rămâne. Pe ordinea de zi s-a aflat şi o informare privind organizarea comitetelor locale pentru situaţiile de urgenţă. Astfel, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, colonelul Liviu Dumitraşcu, le-a recomandat edililor să îşi organizeze servicii de protecţie civilă la nivelul primăriilor pe care le conduc, acestora oferindu-li-se un model de organizare în caz de inundaţii inspirat din Germania. Potrivit colonelului Liviu Dumitraşcu, în foarte multe primării, funcţia de inspector responsabil cu protecţia civilă şi situaţiile de urgenţă este exercitată în cumul de un salariat, care are şi alte atribuţii.
Mai puţini bani
Daniela Stricescu, directoare economică la Consiliul Judeţean Gorj, le-a spus primarilor să fie mai strânşi la pungă şi, până la apariţia Legii bugetului pentru anul 2009, să transmită consiliului judeţean o fundamentare a bugetelor locale, în funcţie de cheltuielile proprii, investiţiile şi proiectele cu finanţare nerambursabilă. „Când o să avem Legea bugetului, noi trebuie să fim pregătiţi şi să nu mai aşteptăm să preluăm datele de la dumneavoastră. Vrem să ştim ce cheltuieli sunt în teritoriu. Este indicat să transmiteţi o proiecţie a acestora şi pentru anii 2010 şi 2011. Vă recomandăm să aveţi în vedere reducerea cheltuielilor materiale cu 15% şi a celor cu investiţiile pentru primării cu 50%. Trebuie să ne descurcăm în acest an cu mai puţini bani. Acestea sunt dispoziţiile pe care trebuie să le punem în aplicare“, a declarat Daniela Stricescu. Primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, s-a declarat nemulţumit că va trebui să se descurce cu un buget mai mic, dar a spus că va reduce cheltuielile conform solicitărilor.
Biserica solicită titluri de proprietate
La şedinţă a fost prezent şi protopopul Vasile Vlădoiu, care i-a rugat pe primari să grăbească retrocedarea terenurilor către biserici. Mai mult de jumătate dintre bisericile din Gorj nu au titluri de proprietate pe terenuri şi cimitire. De asemenea, în Gorj există 120 de bisericuţe din lemn, care au nevoie de diferite lucrări de restaurare sau reparaţii, care însă nu pot fi făcute fără documentele legale: „În total, în Gorj există peste 300 de biserici. 120 dintre acestea sunt din lemn, aflate în patrimoniul naţional. În prezent, doar pentru 50% din locaşurile de cult din judeţ sunt emise titluri de proprietate pe trenuri şi cimitire. Vrem să facem proiecte de restaurare cu finanţare nerambursabilă şi nu avem actele de proprietate pentru cadastru, intabulare etc. Nu poţi să faci un astfel de proiect fără documente. Cerem sprijinul primarilor din judeţ. Aceste 120 de biserici din lemn au un potenţial turistic imens şi trebuie să fie aduse la o stare mai bună pentru a putea intra în circuite turistice“, a declarat Vasile Vlădoiu.