La mitingul anunţat de Sindicatul Tinerilor Taximetrişti din Caracal pentru ieri a participat un singur taximetrist. Liderul organizaţiei sindicale amintite a parcurs traseul stabilit pentru marşul de protest fiind vegheat de 12 jandarmi şi opt agenţi de pază.
Liderul Sindicatului Tinerilor Taximetrişti, Constantin Hristescu, a participat singur la „mitingul“ ce s-a desfăşurat ieri, la Primăria Caracal. Cei 12 jandarmi şi opt agenţi de poliţie mobilizaţi pentru protestele anunţate din timp au însoţit, prin întreg oraşul, un singur şofer de taxi. Ceilalţi taximetrişti au preferat să îşi exprime nemulţumirea doar sub protecţia anonimatului. Singurii care au participat, alături de liderul sindical, la discuţii cu reprezentanţii primăriei şi ai poliţiei au fost doi patroni ai firmelor de taxi din oraş.
La ora 11.00, când ar fi trebuit să înceapă marşul de protest, taximetriştii stăteau în staţiile din oraş, în aşteptarea clienţilor. Puţini au fost cei care au îndrăznit să vorbească despre viaţa grea pe care o au şoferii de taxi din Caracal. Într-un oraş mic, un loc de muncă e greu de găsit. Din acest motiv, oamenii au ales să accepte veniturile mici şi să nu îşi exprime nemulţumirile. „Câştigăm puţin, cât să trăim, dar ce să facem? Oamenii nu au bani să se plimbe cu taxiul, că sunt săraci. De acum încolo ne aşteptăm să avem şi mai puţini clienţi. Nu particip la miting, mai bine stau în staţie, că poate fac o cursă-două“, a spus un taximetrist.
În staţia aflată la ieşirea din Caracal, spre Corabia, câţiva taximetrişti, ceva mai îndrăzneţi, şi-au spus păsurile. „Rechinii“ le iau clienţii, pentru că practică tarife mult mai mici. „Sunt foarte multe maşini care transportă ilegal oamenii. Aici, pe strada asta, sunt vreo 30-40 de maşini din astea. Acum şi-au luat şi microbuze, ca să bage mai mulţi oameni odată. Noi stăm aici uneori şi ziua, şi noaptea, şi nu facem nici jumătate din cât fac ei. Dacă nu ar fi aceşti «rechini», am face şi noi câte o cursă externă, pentru că aici, în oraş, nu câştigăm mai nimic“, a spus alt şofer de taxi. Oamenii s-au plâns că au de plătit rate la bănci pentru maşinile pe care le-au cumpărat pentru a le echipa ca taxiuri, iar acum nu câştigă decât cât să trăiască de pe o zi pe alta.
Miting eşuat
Deşi vizibil nemulţumiţi, şoferii de taxi afiliaţi Sindicatului Tinerilor Taximetrişti nu au îndrăznit să se alăture marşului de protest anunţat de liderul sindical. Unii s-au temut că şi-ar putea pierde locurile de muncă, în timp ce alţii au fost convinşi că nu vor rezolva nimic, chiar dacă vor lua parte la miting. Astfel, la Primăria Caracal, unde ar fi trebuit să se desfăşoare mitingul, a ajuns doar liderul Hristescu. La discuţii au participat viceprimarul oraşului, Valerică Ionescu, alături de şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Caracal, Georgel Dumitru, un reprezentant al Jandarmeriei şi patronii firmelor Paradis şi Real Taxi, din localitate.
Reprezentanţii primăriei au spus că vor încheia un protocol cu cei ai taximetriştilor. „Vom încheia un protocol de bună conduită, în care vom specifica atât drepturile, cât şi obligaţiile şoferilor de taxi. Referitor la numărul de taxiuri, vom solicita din nou o statistică a numărului de locuitori ai oraşului, iar dacă se va dovedi că maşinile care desfăşoară activitate de taximetrie sunt prea multe în raport cu numărul locuitorilor, ultimilor taximetrişti li se vor retrage autorizaţiile“, a spus viceprimarul Caracalului.
Numărul exagerat al taximetriştilor ilegali a reprezentat altă problemă adusă în discuţie. „De fiecare dată când am fost solicitaţi, am intervenit pentru depistarea şoferilor care transportă persoane ilegal. Am aplicat sute de sancţiuni, avem şi dosare penale întocmite pe numele lor, însă nu putem să ne ocupăm numai de problema aceasta. Le-am spus de fiecare dată taximetriştilor să ne sesizeze de câte ori îi văd, că intervenim“, a explicat şeful Poliţiei Rutiere.
Şi patronii sunt nemulţumiţi
Nici patronii firmelor de taximetrie nu sunt mulţumiţi de cum le merg afacerile. Unii spun chiar că se gândesc să-şi vândă firmele, cu tot cu maşini, pentru că au început să lucreze în pierdere. Mulţi dintre şoferii angajaţi le lovesc maşinile, le fură benzina din rezervoare sau cheltuiesc la jocuri de noroc salariile.
„Avem şi noi rate la maşini, avem de plătit taxe şi impozite, plus că unii şoferi ne fac numai necazuri. Am acum trei maşini în service. Clienţii sunt din ce în ce mai puţini şi ne aşteptăm ca de acum încolo lucrurile să meargă şi mai prost, din cauza crizei economice, care a început să afecteze şi oraşul nostru“, s-a plâns unul dintre patronii firmelor de taxi din oraş.