11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Dotări pentru serviciile de voluntariat

Dotări pentru serviciile de voluntariat

Serviciile de voluntariat pentru situaţii de urgenţă din 82 de localităţi din judeţul Vâlcea au achiziţionat echipamente şi bunuri de aproape un milion de euro, fonduri obţinute prin programul PHARE. Şapte localităţi nu au avut această şansă, deoarece fostul Consiliu Local Mateeşti a respins hotărârea de asociere în vederea implementării unui proiect prin care să fie obţinută finanţarea.

Autorităţi locale din 82 de localităţi au participat ieri la Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea la conferinţa finală – Servicii de voluntariat pentru situaţii de urgenţă. Întâlnirea s-a organizat cu ocazia finalizării a opt proiecte finanţate prin programul PHARE din fondul de modernizare pentru dezvoltarea administraţiei la nivel local. Proiectele au vizat dezvoltarea serviciilor de voluntariat pentru situaţii de urgenţă, în opt zone ale judeţului.

„Până să depunem aceste proiecte, ne-am gândit că este bine să împărţim judeţul în zece zone pentru a putea interveni cât mai rapid în orice situaţie. Toate aceste zone s-au delimitat cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «General Magheru» (ISU) şi al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vâlcea. Pentru că existau semnale că nu sunt foarte multe fonduri am unit apoi zona Voineasa cu cea de la Brezoi şi am realizat un singur proiect. Astfel că am rămas cu nouă proiecte. Au fost elaborate toate cele nouă proiecte, dar Grădiştea, cu şase localităţi arondate, a fost respins pentru că fostul CL Mateeşti a respins hotărârea de asociere în vederea implementării proiectului. S-au depus cele opt proiecte pe PHARE şi toate au obţinut finanţare“, a declarat Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

 

Judeţul Vâlcea prezintă situaţii de urgenţă

 

Cele opt zone ale judeţului care au obţinut finanţare sunt: Râmnicu Vâlcea plus 13 localităţi, Drăgăşani plus 15 localităţi, Băbeni plus nouă localităţi, Govora plus cinci localităţi, Bălceşti plus opt localităţi, Brezoi plus opt localităţi, Horezu plus zece localităţi şi Lădeşti plus şase localităţi. Valoarea celor opt proiecte pe PHARE depăşeşte 940.000 de euro. Din fondurile accesate au fost achiziţionate pentru fiecare localitate: motopompe, scări culisante, motoferăstraie, grupuri electrogene portabile, polidiscuri cu acumulatori, pichete de incendiu, costume de protecţie, măşti contra gazelor, staţii radio mobile, staţii radio portabile, staţii radio fixe, corturi militare, truse de prim ajutor, bărci pneumatice. „Vâlcea e printre judeţele din ţară unde au loc foarte multe situaţii de urgenţă şi riscuri, lucru care a făcut să accesăm acest program. Trebuie asigurate autospeciale cu apă şi săpun în toate localităţile. Şi pentru a le lua pot fi accesate în continuare fonduri pe regiuni“, a explicat colonelul Viorel Mitroi, adjunctul inspectorului-şef al ISU.

Proiectul care a fost pierdut pentru zona Grădiştea nu poate fi reluat pentru a obţine finanţare. Valoarea proiectului era de 120.000 de euro şi CJ Vâlcea intenţionează să finanţeze din surse proprii şi zona Grădiştea, după ce va fi făcut bugetul pe 2009. „Încercăm ca din fondurile CJ să repartizăm o parte zonei Grădiştea şi celorlalte localităţi. Serviciile de voluntariat trebuie să se dezvolte şi aici ca să avem o legătură în tot judeţul. Normal ar fi ca suma de 120.000 de euro să fie suportată de CL Mateeşti“, a spus Câlea.

În prezent, angajaţii Departamentului de Integrare Europeană din cadrul CJ lucrează în parteneriat cu judeţele Dolj, Olt, Gorj şi Mehedinţi la proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă“ pentru a obţine o finanţare de 2,78 milioane de euro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII