19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCreşte riscul de infecţii gripale

Creşte riscul de infecţii gripale

Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea vaccinării antigripale după ce, joi, Centrul European pentru Controlul Bolilor a anunţat că unele state din sudul şi vestul UE au raportat infecţii gripale peste nivelurile ultimelor sezoane şi că este probabilă o răspândire către ţările din nord şi sud.

Virusul identificat a fost asociat cu epidemii de severitate moderată în America de Nord în sezonul 2007-2008 şi în unele părţi ale emisferei sudice în perioada de iarnă 2008. Tipul de virus identificat este conţinut în compoziţia vaccinului antigripal administrat în România.

În ţara noastră, numărul de infecţii respiratorii şi gripă se situează sub valorile maxime aşteptate (calculate pe ultimele cinci sezoane neepidemice). Astfel, au fost raportate în prima săptămână din 2009 un caz clinic de gripă, 15.818 cazuri de infecţii acute respiratorii superioare şi 7.350 de cazuri de pneumonii. Cele mai multe cazuri noi de infecţii respiratorii, cât şi de pneumonii s-au înregistrat la copii din grupa de vârstă 0-4 ani. Infecţiile respiratorii au fost mai frecvente în judeţele Iaşi, Botoşani, Covasna şi Maramureş, iar pneumonia – în judeţul Botoşani. Până pe 4 ianuarie, la nivel naţional, Ministerul Sănătăţii a realizat, gratuit, vaccinarea antigripală a 3.032.665 de persoane, din grupele de risc, ceea ce înseamnă aproximativ 97% din totalul dozelor de vaccin achiziţionate de autorităţile sanitare. Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 de ani, cele cu handicap, copiii, persoanele instituţionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii şi restul cadrelor sanitare, precum şi personalul din casele de copii şi bătrâni. Persoanele care nu se încadrează în grupele considerate cu risc major de îmbolnăvire, dar doresc să se vaccineze pot achiziţiona vaccinul din farmacii, unde acesta costă circa 30 de lei doza.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU