9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAT gratis la pensionari

RAT gratis la pensionari

Cei mai mulţi dintre pensionarii Băniei vor beneficia din nou, după bunul plac, de autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova.

 

Pensionarii Craiovei ar putea fi puşi din nou pe lista clienţilor privilegiaţi ai Regiei Autonome de Transport Craiova, după ce, la sfârşitul anului trecut, municipalitatea le-a tăiat drastic pofta de plimbare. Primarul Craiovei vrea să dea abonamente gratuite aproape tuturor pensionarilor, începând din martie. El a declarat ieri că în luna februarie va pune pe masa consilierilor locali un proiect în acest sens. „Cred că am greşit când am fost de acord să reducem aceste facilităţi pentru pensionari. Ei merită mai mult de atât“, a spus Antonie Solomon. În decembrie, considerând că este prea mare cheltuiala bugetară ca să le acopere pensionarilor 402.000 de abonamente gratuite, câte s-au eliberat în 2008, primăria a modificat criteriile de atribuire a abonamentelor. Foile de călătorie pe gratis s-au acordat în ianuarie 2009 numai pensionarilor cu o pensie mai mică de 600 de lei şi numai pentru o singură linie. Solomon propune revenirea la vechiul sistem: gratuit pentru toţi pensionarii cu vârste peste 70 de ani, pe toate liniile, indiferent de venit, gratuit pe toate liniile pentru pensionaţii la limită de vârstă „mai mici“ de 70 de ani, cu o pensie sub 1.300 de lei, gratuit pe toate liniile pentru pensionarii pe caz de boală, cu o pensie mai mică de 1.300 de lei.

 

Autobuzele, supraaglomerate

 

Decizia de reducere a facilităţilor RAT pentru pensionari a fost luată ca urmare a faptului că acestea „au condus la o supraaglomerare a mijloacelor de transport în comun ale regiei, existând nemulţumiri în rândul celorlalte categorii de cetăţeni care-şi procură legitimaţii de transport şi nu pot călători pentru a se deplasa la locul de muncă sau pentru activităţi zilnice“, după cum se arată într-un raport al Direcţiei economico-financiare a Primăriei Craiova, din decembrie 2008. Primarul Antonie Solomon spune însă că această situaţie va lua sfârşit, date fiind utilările cu mijloace noi de transport pe care RAT le-a făcut şi pe care le va relua în 2009. În plus, cheltuiala înregistrată în 2008 a depăşit previziunile economiştilor primăriei. Aceasta a rămas datoare 2,3 milioane de lei Regiei Autonome de Transport, fiindcă în bugetul pe anul trecut estimase că subvenţiile pentru transportul pensionarilor costă doar 7,5 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

73 COMENTARII