16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Nemuritorii“, lăsaţi la vatră

„Nemuritorii“, lăsaţi la vatră

Au fost numiţi „nemuritori“ sau „dinozauri“. Sunt pensionarii care încă muncesc la stat. Ei va trebui să se mulţumească fie cu pensia, fie cu salariul. Dacă aleg pensia, rămân în urma lor zeci de catedre în şcolile din satele doljene pe care tineretul nu le vrea, posturi de medici în spitale şi în conducerea Poliţiei Comunitare.

Celebra ordonanţă de urgenţă dată de guvernul Boc, la sfârşitul anului trecut, prin care s-au modificat unele acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi al celor de serviciu nu va face nici prea multe victime şi nici prea multe economii. Pe pensionarii care au catedre sau ore în şcolile şi facultăţile doljene nu îi aşteaptă vremuri mai bune. Şi ei va trebui să renunţe la banii pe care îi primeau din munca la catedră. Dacă în alte judeţe numărul pensionarilor care lucrează în învăţământ este foarte mare, în Dolj, doar câteva zeci de cadre didactice pensionare activează în şcoli şi facultăţi. Din cele aproximativ 8.500 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar doljean, numai 54 sunt pensionari. „Avem 17 cadre didactice pensionare cu normă întreagă, 21 cu peste jumătate de normă, 14 la plata cu ora şi doar doi titulari, care sunt foste cadre militare până în 60 de ani ce s-au titularizat după pensionare. Cei care vor să-şi păstreze pensiile va trebui să renunţe la posturi“, a explicat Diana Buşoi, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Plecarea pensionarilor din învăţământ poate fi o problemă mai ales în şcolile din mediul rural, acolo unde catedrele nu sunt dorite de nimeni. „Am prezentat situaţia acestor posturi la Ministerul Educaţiei şi aşteptăm să vedem dacă se va găsi o soluţie pentru sistemul de învăţământ. În oraş se mai pot acoperi, dar în şcolile de la ţară vor ajunge persoane necalificate, pensionarii fiind singurii care au acceptat anumite posturi şi ore“, a precizat Diana Buşoi.

 

Victime – profesorii, artiştii şi medicii

 

Sindicaliştii din învăţământul doljean consideră că această măsură guvernamentală loveşte în principal în categoriile care au pensiile cele mai mici, profesorii şi artiştii. „Dă în cei mai săraci, profesorii şi artiştii, care au pensii de mizerie. Sunt oameni cu calificare care vor fi înlocuiţi de tineri fără experienţă sau elevii nu vor mai avea profesori pentru că în mediul rural sunt şcoli unde nu se duce nimeni“, a menţionat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, filiala „Spiru Haret“.

Plecarea pensionarilor din învăţământul universitar nu afectează prea mult procesul de învăţământ din facultăţile doljene. „În Universitatea din Craiova sunt 22 de cadre didactice pensionare cu contract de titular şi 17 profesori plătiţi cu ora. Pentru noi nu este o problemă, pentru că aceştia pot fi înlocuiţi de celelalte cadre didactice“, a declarat Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova.

La Spitalul de Urgenţă Craiova sunt şapte medici, profesori universitari care au fost pensionaţi de Universitatea de Medicină şi Farmacie, dar conform legii aveau voie să lucreze în spital până la 70 de ani. „Aceşti medici va trebui să aleagă între pensie şi locul de muncă din spital. Dacă renunţă, vor rămâne libere două posturi de pediatru, două de chirurg şi câte unul de radiolog, oftalmolog şi neonatolog“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova. Potrivit acestuia, posturile din spital care vor rămâne vacante nu vor mai putea fi scoase la concurs în 2009. Situaţii asemănătoare sunt şi la unele unităţi medicale din judeţ, cum ar fi Spitalul Băileşti, unde medicii pensionari nu pot fi înlocuiţi. „La Băileşti avem un pediatru pensionar angajat cu jumătate de normă, care în mod sigur va renunţa la post pentru pensie. Postul respectiv va rămâne descoperit pentru că nu există candidaţi. L-am scos de mai multe ori la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Sistemul public va fi astfel lipsit de oameni cu experienţă, care vor merge în mediul privat ca să nu îşi piardă pensia“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

 

Foştii miliţieni, poliţişti comunitari

 

Cea mai mare vâlvă au stârnit-o direcţiile şi instituţiile publice cu atribuţii militare subordonate Primăriei Craiova sau Consiliului Judeţean Dolj. Poliţia Comunitară din municipiu are 16 posturi ocupate de pensionari proveniţi din structurile Ministerului de Interne. Majoritatea acestora deţin funcţii de conducere în cadrul structurii menţionate şi vor fi nevoiţi să opteze în mai puţin de două săptămâni pentru pensie sau pentru salariul de comunitar. Dacă vor opta pentru pensii, atunci posturile ocupate se vor vacanta şi, conform ordonanţei de urgenţă care a provocat tevatura, ele vor fi blocate. Nu este întotdeauna aşa, pentru că orice act normativ are şi portiţe prin care se strecoară excepţiile. „Poliţia Comunitară este o instituţie cu personalitate juridică care se subordonează primarului. Am încercat şi eu să descurc iţele ordonanţei pentru că şi în cadrul primăriei avem trei sau patru cazuri care se încadrează în prevederile actului normativ. Teoretic, posturile vacantate se blochează, dar, în realitate, dacă posturile vacantate sunt cu atribuţii unice, iar posturile de conducere aşa sunt, atunci ele se scot la concurs“, a spus Ioan Acrivopol, şef Serviciu resurse umane din Primăria Craiova.

Aceeaşi procedură se va aplica şi ofiţerilor pensionari care ocupă posturi în structura Direcţiei judeţene pentru pază şi servicii publice. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj va scăpa de aplicarea ordonanţei deoarece nici un pensionar nu lucrează aici.

 

Nevăzătorii şi invalizii, buni de muncă

 

De lege vor scăpa anumite categorii sociale care este posibil să nu fi lucrat niciodată – nevăzătorii şi pensionarii de invaliditate de gradul III. „Doar beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională. Un lucru este cert: pensionarii trebuie să se decidă dacă vor să trăiască din pensie sau se întorc în câmpul muncii, ambele variante nemaifiind posibile. În cazul în care nu se respectă legea, plata pensiei pentru limita de vârstă se suspendă“, a explicat Ileana Ciutan, directoarea Casei Judeţene de Pensii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII