16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRevelion cu peripeţii la Salvare

Revelion cu peripeţii la Salvare

Peste 600 de apeluri au înroşit liniile telefonice ale Serviciului de Ambulanţă Dolj în primele patru zile din noul an. Cele mai multe solicitări au venit de la pacienţii care au mâncat prea mult de Revelion sau de la tinerii care s-au luat la bătaie, încinşi de aburii alcoolului consumat.

Că va fi un Revelion cu peripeţii s-a ştiut din experienţa anilor anteriori. De aceea, conducerea Serviciului de Ambulanţă Dolj a suplimentat personalul medical şi ambulanţele pe turele de noapte în perioada Sărbătorilor. Temerile s-au adeverit. Doar în prima zi din 2009, în Dolj au avut loc patru accidente rutiere soldate cu doi morţi şi mai multe scandaluri între tineri la petrecere, „tranşate“ cu cuţitul. „Oboseala şi consumul de băuturi alcoolice au fost cauzele celor mai multe dintre evenimentele nedorite petrecute în primele zile din 2009“, a spus dr. Remus Ciocâlteu, medic primar la Serviciul de Ambulanţă Dolj.

 

Sărmăluţele şi şoriciul au înmulţit cazurile medicale

 

Volumul mare de solicitări către staţiile de ambulanţă a fost cauzat şi de faptul că medicii de familie au avut liber de Sărbători. „În această perioadă s-a lucrat foarte mult cu echipajele care acordă îngrijiri medicale la domiciliu. Acolo unde a fost cazul, pacienţii au fost stabilizaţi şi transportaţi la spital“, a precizat dr. Ciocâlteu.

După accidente şi agresiuni, pe locul al doilea în clasamentul evenimentelor de Sărbători s-au aflat aşa-numitele cazuri medicale. După o perioadă de post prelungit, foarte mulţi doljeni s-au îmbuibat de Sărbători cu sărmăluţe, şorici, caltaboşi şi alte bucate tradiţionale bogate în colesterol. Rezultatul, zeci de oameni au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din cauza colicilor biliare şi a altor probleme de natură digestivă. Bolnavii şi bătrânii care n-au respectat regimul alimentar şi tratamentul medical prescris de doctori au fost, de asemenea, victime ale propriei necugetări. Sărbătorile s-au soldat, din păcate, şi cu decese, cele mai multe cazuri de infarct fiind rezultate ale abuzului de băuturi alcoolice şi alimente.

Craiova n-are adăposturi pentru boschetari

 

Tot în primele zile ale anului a crescut şi numărul boschetarilor care au ajuns la spital. Persoanele fără locuinţă au fost adunate aproape îngheţate de pe străzi sau de la ghenele de gunoi de echipajele Serviciului de Ambulanţă şi transportate la spital. Din păcate, problema oamenilor străzii rămâne nerezolvată în Craiova.

În lipsa unor adăposturi în care să fie găzduiţi periodic aceşti oameni, angajaţii de la Salvare nu ştiu ce să facă atunci când îi găsesc pe stradă, motiv pentru care îi duc la spital.

„Îi găsim îngheţaţi pe la ghenele de gunoi şi îi ducem la spital, unde sunt stabilizaţi şi după două – trei ore li se dă drumul şi ajung din nou în stradă“, a mai spus dr. Remus Ciocâlteu.

Au fost şi veşti îmbucurătoare. Nu au mai existat, ca în alţi ani, oameni mutilaţi de petarde. Cadrele medicale spun că interzicerea comercializării şi a folosirii petardelor a contribuit la acest lucru. Chiar dacă petarde s-au mai comercializat ilicit, iar copiii le-au folosit ca să sperie oamenii în vârstă sau ca să impresioneze fetele, fenomenul nu a mai avut amploarea din anii trecuţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU