Revelion cu peripeţii la Salvare

Autori


Peste 600 de apeluri au înroşit liniile telefonice ale Serviciului de Ambulanţă Dolj în primele patru zile din noul an. Cele mai multe solicitări au venit de la pacienţii care au mâncat prea mult de Revelion sau de la tinerii care s-au luat la bătaie, încinşi de aburii alcoolului consumat.

Că va fi un Revelion cu peripeţii s-a ştiut din experienţa anilor anteriori. De aceea, conducerea Serviciului de Ambulanţă Dolj a suplimentat personalul medical şi ambulanţele pe turele de noapte în perioada Sărbătorilor. Temerile s-au adeverit. Doar în prima zi din 2009, în Dolj au avut loc patru accidente rutiere soldate cu doi morţi şi mai multe scandaluri între tineri la petrecere, „tranşate“ cu cuţitul. „Oboseala şi consumul de băuturi alcoolice au fost cauzele celor mai multe dintre evenimentele nedorite petrecute în primele zile din 2009“, a spus dr. Remus Ciocâlteu, medic primar la Serviciul de Ambulanţă Dolj.

 

Sărmăluţele şi şoriciul au înmulţit cazurile medicale

 

Volumul mare de solicitări către staţiile de ambulanţă a fost cauzat şi de faptul că medicii de familie au avut liber de Sărbători. „În această perioadă s-a lucrat foarte mult cu echipajele care acordă îngrijiri medicale la domiciliu. Acolo unde a fost cazul, pacienţii au fost stabilizaţi şi transportaţi la spital“, a precizat dr. Ciocâlteu.

După accidente şi agresiuni, pe locul al doilea în clasamentul evenimentelor de Sărbători s-au aflat aşa-numitele cazuri medicale. După o perioadă de post prelungit, foarte mulţi doljeni s-au îmbuibat de Sărbători cu sărmăluţe, şorici, caltaboşi şi alte bucate tradiţionale bogate în colesterol. Rezultatul, zeci de oameni au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din cauza colicilor biliare şi a altor probleme de natură digestivă. Bolnavii şi bătrânii care n-au respectat regimul alimentar şi tratamentul medical prescris de doctori au fost, de asemenea, victime ale propriei necugetări. Sărbătorile s-au soldat, din păcate, şi cu decese, cele mai multe cazuri de infarct fiind rezultate ale abuzului de băuturi alcoolice şi alimente.


Craiova n-are adăposturi pentru boschetari

 

Tot în primele zile ale anului a crescut şi numărul boschetarilor care au ajuns la spital. Persoanele fără locuinţă au fost adunate aproape îngheţate de pe străzi sau de la ghenele de gunoi de echipajele Serviciului de Ambulanţă şi transportate la spital. Din păcate, problema oamenilor străzii rămâne nerezolvată în Craiova.

În lipsa unor adăposturi în care să fie găzduiţi periodic aceşti oameni, angajaţii de la Salvare nu ştiu ce să facă atunci când îi găsesc pe stradă, motiv pentru care îi duc la spital.

„Îi găsim îngheţaţi pe la ghenele de gunoi şi îi ducem la spital, unde sunt stabilizaţi şi după două – trei ore li se dă drumul şi ajung din nou în stradă“, a mai spus dr. Remus Ciocâlteu.

Au fost şi veşti îmbucurătoare. Nu au mai existat, ca în alţi ani, oameni mutilaţi de petarde. Cadrele medicale spun că interzicerea comercializării şi a folosirii petardelor a contribuit la acest lucru. Chiar dacă petarde s-au mai comercializat ilicit, iar copiii le-au folosit ca să sperie oamenii în vârstă sau ca să impresioneze fetele, fenomenul nu a mai avut amploarea din anii trecuţi.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. A. Andrei said:

    E o traditie la romani sa exagereze de sarbatori cu mancarea si bautura. In conceptia noastra, de ce mananci si bei mai mult, de’aia te distrezi si mai bine. Asa ca, pana nu ne schimbam conceptia asta -reminiscenta a regimului comunist- sarbatorile vor ramane prilej de vizita a sectiei “urgente”… ca deh… “d’aia sunt sarbatori”, nu?!

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 ianuarie 2009

Actualitate

» Fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu s-a sinucis
» Tarifele RCA au crescut cu 10-30%
» Autorităţile de sănătate publică vor fi reorganizate ca direcţii de sănătate
» Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care renunţă
» Românii pot obţine paşapoarte electronice
» Craiova explozivă
» A început „măcelul“ la Alro
» Războiul gazelor
» La Mulţi Ani de negură!

Local

» Scurte ştiri
» Tineri răniţi într-un grav accident
» Cal salvat de pompieri
» Poleiul face victime
» Scurte stiri
» Noi restricţii pentru fumători
» Româncă rănită în Fâşia Gaza
» Sistemul local de burse de merit, modificat
» Acciza a mărit preţul carburanţilor
» Omorâţi în taxi
» Revelion cu peripeţii la Salvare
» Sârbă guvernamentală pe muzica lui Băsescu
» Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională
» Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Dolj

» Un nou dosar pentru doljeanul Cioroianu

Sport

» Memorialul „Florin Berceanu“, la primele confruntări
» Pandurii, între ştiinţa jocului şi tehnologie
» Ion Crăciunescu: Sunt lucruri grave în fotbalul românesc
» Scurte ştiri
» Adriano a fost amendat cu 150.000 de euro
» Zenga are încredere în potenţialul Cataniei
» Mutu, printre protagonişti
» Chelsea s-a făcut de râs în Cupa Angliei
» Atlete bulgare, suspendate
» Pau Gasol, cel mai bun baschetbalist european
» Kawasaki se retrage din Moto GP
» Murray s-a impus la Abu Dhabi
» Handbalistele de la SCM, din nou la lucru
» România, codaşă
» Moses i-a luat centura lui Kobori
» Niculescu, învinsă de Pironkova
» Raluca Dumitraşcu, în Top 10
» Kovacs şi-a început mandatul
» Raliul Dakar a debutat în forţă

Bani & Afaceri

» Demisia, momentul schimbării
» Început de an cu concedieri
» Maximum 4.000 de lei pentru creşterea copilului
» Scad contribuţiile angajaţilor
» Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Opinii

» Ce nu va fi în 2009
» Din dorinţele unui 2009 european

Top