20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu, adversarul neîmpăcat al PSD

Băsescu, adversarul neîmpăcat al PSD

Şeful statului susţine că alianţa guvernamentală a PD-L cu PSD reprezintă un compromis care nu-i aduce nici un beneficiu, ci dimpotrivă, pentru că electoratul său este anti-PSD.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la emisiunea „Naşul“ de pe b1, că acceptarea coaliţiei între PD-L şi PSD a fost o soluţie care îi va aduce „pierderi enorme“, dar că obiectivul lui era să ajungă la o majoritate care să poată reforma România.

„Eu aici am problemele mele politice, categoric. Din 1992 şi până acum am fost un adversar neîmpăcat al PSD. Poate că în intervalul ăsta de 16 ani ne-am epuizat potenţialul de ură şi nu mai avem ce să ne spunem rău şi vom face şi ceva bun.(…) Dragoste nu o să fie niciodată, poate conjunctura ne-a adus aici, pe un program care mai trebuie ajustat“, a spus Traian Băsescu.

 

„Ce încredere puteam să mai am
în Tăriceanu?“

 

Şeful statului a spus că avea varianta să meargă cu un guvern minoritar PD-L – UDMR sau cu un guvern PD-L – PNL – UDMR, cu menţinerea în postul de prim-ministru a lui Călin Popescu Tăriceanu. „Asta a fost exigenţa liberalilor. După ce a scos o dată PD de la guvernare, cum puteam avea încredere să spun «Mai ia o dată mandatul şi a doua zi după ce ţi-l dau fugi la Patriciu repede, pupă-te cu el şi vezi ce faceţi împotriva lui Băsescu»(…). Doar proştii nu învaţă din greşeli. I-am dat mandatul în 2004 şi în 2007 a scos de la guvernare PD-L, pe înţelegere cu PSD, pe susţinere din parlament, a mers pe suspendarea preşedintelui. Deci, ce încredere mai puteam să am în Tăriceanu?“, a explicat Băsescu.

Şeful statului a adăugat însă că a aşteptat până în ultima clipă ca PNL să se „flexibilizeze“. Întrebat care au fost cele mai grele zile, Băsescu a spus că acele zece zile de alegeri şi până la anunţarea premierului Stolojan, precizând că, în ciuda faptului că în acea perioadă s-a afirmat că nu au fost negocieri, acestea au avut loc. „Au fost negocieri intense şi am încercat să-l conving pe Tăriceanu să renunţe la ideea de a fi prim-ministru. Nu a vrut. N-am mai avut ce să fac, a trebuit să anunţ primul-ministru miercuri (10 decembrie – n.r.), pentru că nu ne încadram în obiectivul de a avea un guvern pe 22 decembrie“, a spus şeful statului.

 

„Electoratul meu este anti-PSD“

 

Băsescu a explicat că putea să anunţe primul-ministru după prima rundă de consultări cu partidele politice. „Am spus că este bine pentru sănătatea democraţiei să las şi partidele să se întâlnească şi în weekend şi am făcut o nouă rundă de consultări luni (8 decembrie – n.r.). Dacă ar fi găsit o soluţie, eram dispus să o discutăm“, a spus Băsescu, amintind că, şi la a doua rundă de consultări, cele trei formaţiuni – PD-L, PNL şi PSD – continuau să-şi revendice funcţia de prim-ministru. „Am informat partidele că am luat decizia desemnării unui premier de la PD-L. Am mai lăsat până miercuri desemnarea unui prim-ministru. Dintr-un motiv simplu. Am sperat până în ultima clipă ca PNL să se flexibilizeze“, a precizat Traian Băsescu, subliniind că odată cu anunţul desemnării lui Theodor Stolojan „s-a produs şi opţiunea mea de a nu mai aştepta PNL“.

Şeful statului a spus că obiectivul lui, încă din 2005, a fost „ca mai devreme sau mai târziu să ajungem la o majoritate care să poată reforma România“ şi că acest lucru se realizează la sfârşit de mandat.

Traian Băsescu a spus că este conştient de faptul că actuala coaliţie de guvernare – PD-L şi PSD – îi afectează imaginea şi îi îndepărtează electoratul. „Pentru mine a fost o soluţie cu pierderi enorme. Electoratul meu este anti-PSD. Cred că, în prezent, 80% din electoratul meu nu mai este electoratul meu, văzând în mine omul care a făcut maxim compromis politic.

 

Stolojan – demisie anunţată, dar nemotivată

 

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit la emisiunea „Naşul“ de luni seară că Theodor Stolojan i-a prezentat mandatul de premier desemnat încă de sâmbătă, 13 decembrie, la cinci minute după ce a ajuns la birou, în urma întâlnirii cu membrii PD-L de la Clubul Diplomaţilor. „La cinci minute a venit domnul Stolojan şi mi-a pus pe masă hârtia scrisă că predă mandatul“, a spus Băsescu, precizând că l-a rugat pe Stolojan să se mai gândească o zi şi să-i anunţe duminică decizia definitivă. Stolojan a fost de acord cu această variantă, motiv pentru care, susţine şeful statului, nu i-a înregistrat depunerea mandatului. „În aceste condiţii, eu n-am înregistrat depunerea mandatului, pentru că rămăsese depunere, sub rezerva confirmării duminică. O să şi vedeţi, dacă vreodată va fi publică depunerea mandatului, data documentului scris de dânsul este 13, iar înregistrarea la cabinetul preşedintelui României este 14, exact pentru că fusese această înţelegere: confirmare duminică. Atunci mi-a reafirmat că decizia dânsului e irevocabilă“, a spus Băsescu, citat de NewsIn.

Şeful statului a povestit că a avut o discuţie îndelungă cu Theodor Stolojan, înainte să anunţe public că îl desemnează pentru funcţia de prim-ministru.

Întrebat despre motivul invocat de Stolojan la depunerea mandatului, preşedintele a spus că acesta nu i-a dat nici o explicaţie şi că, deşi a fost curios să afle care au fost raţiunile care au stat la baza deciziei liderului PD-L, nu a primit nici un răspuns. „Nu mi-a dat nici un motiv domnul Stolojan. A spus că-i decizia dânsului. De altfel, nici în depunerea mandatului nu există un motiv“, a spus Băsescu. El a adăugat că Theodor Stolojan este singura persoană care poate vorbi despre motivele gestului lui. „Când va considera oportun, o va face“, a spus preşedintele.

 

Geoană „a arătat maturitate“

 

Şeful statului a spus că a avut o discuţie cu preşedinţii
PD-L şi PSD, înainte ca aceştia să semneze protocolul coaliţiei, pentru a le spune despre decizia lui Stolojan de a-şi depune mandatul de premier desemnat. De altfel, Băsescu a spus că luni, 15 decembrie, înainte de anunţul public al retragerii lui Stolojan, a avut loc, la el în birou, o discuţie la care au participat şi Emil Boc şi Mircea Geoană, toţi trei încercând să-l convingă pe Stolojan să nu se retragă, dar fără succes. „Eu ştiam că soluţia este tot în acest grup: preşedinte – preşedinte PD-L – preşedinte PSD, deci nu avea rost să generez o dezbatere publică până când nu găseam soluţia înlocuitorului. Soluţia o aveam şi puteam… dar trebuia să parcurgă nişte etape statutare, din punct de vedere al PD-L. Emil Boc a plecat la partid şi a convocat structurile să legalizeze desemnarea (…), iar la prânz, ceea ce aţi văzut, după ce şi Mircea Geoană a rezolvat problemele în interiorul PSD, informându-i, convingându-i că nu-i un joc, că nu-i o cacealma“, a spus preşedintele.

Băsescu a spus că într-un moment dificil, cum a fost acela al retragerii lui Stolojan din funcţia de premier desemnat, Mircea Geoană şi echipa lui au fost „extrem de corecţi“, iar cele două formaţiuni au dat dovadă de maturitate, respectând calendarul stabilit pentru formarea guvernului. „(…) într-o situaţie dificilă, cum a fost aceea a depunerii mandatului de către domnul Stolojan, ambele partide au găsit soluţia ca lucrurile să meargă înainte, ceea ce e foarte important. A arătat maturitate la nişte oameni politici. Probabil în alte vremuri n-am fi ştiut cum să ne dăm în cap unul la altul că uite ce a păţit preşedintele“, a precizat Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII