19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a deschis Târgul de Crăciun al meşterilor populari

S-a deschis Târgul de Crăciun al meşterilor populari

Meşteri populari din toată ţara participă la prima ediţie a Târgului de Crăciun, care a început ieri, la Târgu Jiu, şi se va desfăşura pe tot parcursul acestei săptămâni.

 

GORJ. La Târgul de Crăciun, care se desfăşoară în zona Victoria, din Târgu Jiu, sunt prezenţi creatori de produse tradiţionale de toate felurile: de la ceramică, lemn, împletituri, clopuri, papuci, ii, diverse ţesături, până la măşti populare şi ouă încondeiate cu modele specifice Sărbătorilor de iarnă. Nu lipsesc ornamentele şi nici băutura tradiţională în această perioadă: vinul fiert. La manifestare participă 14 meşteri populari din ţară şi alţi patru din judeţul Gorj. Organizatorii au pus gratuit la dispoziţia acestora căsuţele pentru prezentarea şi comercializarerea produselor. Târgul de Crăciun se desfăşoară sub patronajul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.

 

Meşterul Manoli, la Târgul de Crăciun

 

Constantin Manoli, din Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai bătrâni creatori populari prezenţi la târg. Acesta are 71 de ani, dar produsele realizate de el sunt deosebite, fiind foarte apreciate: furci de tors lâna, linguri, troiţe, căuce, crucifixe, solniţe etc., sculptate în lemn şi cu modele unice. Meşterul realizează produse de acest fel de peste 40 de ani. „Am un nume predestinat: Manoli. Am la bază trei şcoli populare de artă. Prima am făcut-o în timpul liceului şi a fost de muzică, în timpul facultăţii am făcut, la Craiova, Arte Plastice, iar în primii ani de învăţământ am făcut Regie-Teatru. Când m-am dus la Bucureşti să-mi ridic diploma de la universitate, am trecut pe la Sala Dales, unde ştiam că sunt expoziţii. Am avut norocul să văd o expoziţie de artă populară şi l-am remarcat pe unul dintre meşteri. Îl chema Nicolae Cernat, avea vreo 75 de ani şi provenea dintr-o comună din judeţul Alba. Am zăbovit peste o oră în faţa standului lui, unde făcea demonstraţii şi explica. Primul gând a fost să las pictura în ulei şi acuarelele, ce făceam până atunci, şi să fac sculptură. Asta se întâmpla prin 1967. Din momentul acela a început această dragoste pentru arta lemnului“, a spus Constantin Manoli.

Toate produsele tradiţionale sunt realizate manual. Preferatele meşterului Manoli sunt furcile de tors, deşi confecţionarea lor este deosebit de laborioasă. „O furcă, în funcţie de complexitatea ei, poate fi lucrată între şapte şi zece zile, dar este tematica mea preferată. Modelele sunt luate dintr-un album foarte vechi. Furcile le fac din cireş, nuc, paltin şi din prun, pentru că sunt culori naturale foarte frumoase“.

 

Pentru a cincea oară la Târgu Jiu

 

Meşterul Constantin Manoli participă la numeroase târguri de profil, dar cel mai bine se simte la Târgu Jiu. Este pentru a cincea oară când vine aici cu produsele pe care le realizează. „Vin cu mare plăcere la Târgu Jiu, pentru că este un public avizat. Organizarea este perfectă şi publicul este cunoscător“, a spus meşterul Manoli. Din păcate, acesta nu are cui să transmită acest meşteşug în familie, pentru că a avut parte doar de fete, iar tinerii nu prea mai sunt interesaţi de tradiţii. Meşterul Manoli spune că acest meşteşug îl consideră mai mult un hobby: „Este un hobby care completează veniturile, în cazul meu, pensia. Aş putea spune că nu am trăit din asta, ci pentru asta“.

Iile, căutate şi acum

 

Angela Gyorfi, de 52 de ani, a venit din Odorheiul Secuiesc pentru a participa la Târgul de Crăciun. Aceasta realizează, împreună cu sora ei, ii şi broderii, costume populare pentru păpuşi, perne etc. Munca este deosebit de migăloasă şi necesită multă răbdare. „Încă se caută produsele tradiţionale. Cele mai solicitate sunt iile, dar mai mult vara. La o cămaşă lucrez şi două zile. Trebuie să fii atent şi să ai răbdare. La Târgu Jiu am venit de mai multe ori. Aici sunt oameni care apreciază astfel de produse“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII