14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal2.000 de pomi de Crăciun

2.000 de pomi de Crăciun

De la an la an, numărul pomilor de Crăciun pe care Direcţia Silvică (DS) Vâlcea îi pune la dispoziţie este în scădere. Acest lucru se întâmplă pentru că marile suprafeţe de pădure de răşinoase au fost predate persoanelor fizice şi particulare.

 

VÂLCEA. Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, DS Vâlcea pune la dispoziţie 2.000 de pomi de Crăciun. Dintre aceştia, 1.200 sunt brazi şi 800 – molizi.

„De la an la an numărul pomilor de Crăciun pe care îi recoltăm e în continuă scădere, pentru că nu mai avem proprietăţi. În 2007, am pus la dispoziţie peste 3.000 de pomi“, a declarat Ion Oprescu, purtătorul de cuvânt al DS Vâlcea. Reprezentanţii DS au întocmit documentaţia pentru a recolta cei 2.000 de pomi, care a fost aprobată de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) şi sunt asigurate sigiliile şi crotarele. Dintre cei 2.000 de pomi, 800 vor fi distribuiţi gratuit personalului silvic, conform contractului colectiv de muncă. Restul se vor desface de la sediile Ocoalelor Silvice, pentru instituţiile publice şi populaţie. Preţul unui brad este în funcţie de înălţime.

Un brad cu o înălţime cuprinsă între 1,3 – 3 metri va costa între 24 şi 36 de lei. Un molid de aceleaşi înălţimi va costa între 12 – 24 de lei. Exemplare mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale şi preţul lor va fi în funcţie de înălţime. Cei 2.000 de pomi provin din lucrări de răşinoase şi din pepiniere.

 

Brazi în ghivece

 

„Ca să îi salvăm ne-am gândit ca de anul viitor să punem brazi în ghivece şi să îi dăm oamenilor, iar după Sărbători ei să ni-i returneze. Încercăm să vedem cum va fi. Şi pentru acest an am pregătit câteva ghivece şi sperăm să fie atractive pentru populaţie“, a spus Oprescu.

În Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea nu au apărut încă pomi de Crăciun, dar în comparaţie cu preţurile de anul trecut, un brad va costa triplu, faţă de cel de la DS. Vâlcenii care vor cumpăra brad trebuie să fie foarte atenţi ca să aibă crotar, pentru că la un control pot să rămână fără el. Cei care încearcă să fure brazi din pădure riscă să se aleagă cu dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS