14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocul care se prăbuşeşte

Blocul care se prăbuşeşte

20 de familii din blocul D5, din cartierul craiovean Brazda lui Novac, trăiesc cu spaima că imobilul se va prăbuşi într-o zi pentru că fundaţia se tasează. Podelele şi plafoanele sunt deja înclinate.

 

Temelia blocului cu patru etaje a fost afectată cu ani în urmă, când excavatoarele au săpat la o distanţă de numai 40 de centimetri pentru construirea altui imobil. Proprietarii apartamentelor spun că, atunci când maşinile de mare tonaj au lucrat aproape lipite de peretele exterior al blocului, fundaţia a fost afectată, iar zidurile apartamentelor de la parter s-au fisurat. Anii au trecut, iar betonul de la baza blocului a început să se afunde. Pentru că nimeni nu a consolidat structura de rezistenţă a clădirii, pereţii apartamentelor s-au înclinat. „Este o problemă veche, de pe vremea comuniştilor. Blocul nostru a fost construit în 1964. După 1980 au ridicat altul aproape lipit de al nostru. Atunci au venit cu buldozere, cu macarale şi, când au săpat, au afectat fundaţia blocului D5. De atunci, pereţii apartamentelor s-au degradat şi s-a ajuns să bagi mâna prin fisuri. Probabil îi mai ţin stâlpii de rezistenţă. A venit un proiectant,
s-a uitat şi a lipit cu bandă de sticlă din loc în loc fisura. După ’90 am bătut pe la toate uşile, dar degeaba. De la primărie ne spun că suntem proprietari şi trebuie să ne rezolvăm singuri problemele. Numai că noi abia ne plătim întreţinerea, de unde să avem bani pentru refacerea fundaţiei?“, spune Anicuţa Manolache, locatară. Oamenii spun că, la un eventual cutremur, fundaţia s-ar putea afunda.

Fisura brăzdează atât pereţii dormitoarelor, ai holurilor, cât şi ai băilor. „Uşa dormitorului nu se mai închide. La un moment dat, nişte rude venite în vizită au refuzat să doarmă în această cameră când au văzut cum este peretele. De atunci am pus şifonierul acolo, să nu se mai vadă“, a adăugat Iordache, unul dintre cei mai afectaţi locatari.

 

Sunteţi proprietari, descurcaţi-vă!

 

Rezolvarea problemei nu este la îndemâna proprietarilor celor 20 de apartamente. Oamenii au bătut pe la toate uşile, mai ales pe la serviciile de specialitate ale Primăriei Craiova, dar nu au primit decât un răspuns: „Sunteţi proprietari, descurcaţi-vă!“. Autorităţile locale susţin că nu sunt fonduri pentru asemenea reparaţii. „Sunt proprietari şi, aşa cum participă la reparaţiile pentru celelalte bunuri comune, trebuie să acţioneze şi în această situaţie“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Într-o asemenea situaţie, proprietatea a devenit o povară prea costisitoare, iar locatarii spun că nu vor dispune niciodată de sumele necesare reparaţiilor. „Este o scară cu mulţi pensionari, care abia îşi plătesc întreţinerea. Pentru asemenea reparaţii ne trebuie o sumă foarte mare. Înainte de toate se consolidează baza construcţiei şi apoi această parte a blocului care
s-a deplasat vizibil. Blocul nu se va prăbuşi pentru că este aproape lipit de imobilul cel nou, dar constructorii cărora le-am mai cerut părerea ne-au spus că se tasează şi, dacă mai sunt şi infiltraţii, fundaţia se macină încet, lăsând apartamentele fără o bază de susţinere“, a spus preşedintele asociaţiei de proprietari, Ioan Trâncă.

Nici specialiştii în domeniul construcţiilor nu au veşti bune. „Chiar dacă apelează la noi,
nu-i putem ajuta. Le putem pune la dispoziţie o listă cu experţi tehnici atestaţi în domeniul construcţiilor, pe care ulterior îi pot contacta. Expertul le spune ce lucrări se impun şi astfel au un punct de plecare. Cel mai indicat ar fi să contacteze un expert. Fonduri pentru renovarea blocurilor cu asemenea probleme nu ştiu să existe. Poate îi sponsorizează primăria. În Craiova, nu au fost consolidate în întregime nici imobilele afectate de cutremur, fie ele blocuri sau case“, a declarat Gheorghe Enescu, inspector-şef în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII