11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalvatorii, audiaţi de procurori

Salvatorii, audiaţi de procurori

Procurorii de la Petroşani au audiat joi salvatorii minieri care au intrat să recupereze victimele din subteranul Minei Petrila. Procurorul Ioan Nicodim susţine că declaraţiile salvatorilor sunt extrem de importante în derularea anchetei penale. „Am audiat toţi salvatorii minieri, iar detaliile oferite de aceştia sunt esenţiale. Ancheta este în curs“, a declarat Nicodim.
Inspectorii de muncă şi procurorii care se ocupă de aspectele privind încălcarea normelor de protecţia muncii şi de latura penală a accidentului de muncă de la Mina Petrila au audiat până acum în jur de 70 de persoane, din cadrul Companiei Naţionale a Huilei şi al Minei Petrila.
Experţii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani au demarat joi expertiza tehnică care va stabili cu exactitate cauzele care au stat la baza producerii deflagraţiei în subteranul Minei Petrila.
„Expertiza tehnică are rolul de a spune din ce cauză s-a produs evenimentul. Cert este că sursa de iniţiere a atmosferei explozive, adică focul, exista în acel abataj“, a declarat Constantin Lupu, directorul general al INSEMEX Petroşani.
Comisia de expertiză tehnică este formată din 18 cercetători şi specialişti în domeniul minier. Directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, susţine că membrii comisiei au preluat probe prelevate din echipamentele de protecţie pe care cei 12 mineri le-au avut asupra lor în momentul exploziei.
„Am preluat de la procurori probe care au fost prelevate de la cadavrele minerilor morţi, respectiv echipamentul individual de protecţie, lămpi, pe care le aveau asupra lor. Avem destule elemente pentru a continua cercetarea tehnică“, a declarat Lupu.
Potrivit directorului INSEMEX, Constantin Lupu, zona în care s-a produs deflagraţia este închisă şi deocamdată nu se ştie când se va putea intra acolo, dar în momentul în care nu va mai exista pericol experţii vor fi printre primii care vor intra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS