9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal18.000 de truse medicale, retrase de la Dacia

18.000 de truse medicale, retrase de la Dacia

Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Argeş a retras de la uzina Dacia aproape 18.000 de truse medicale care nu erau conforme cu directiva europeană în vigoare.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urmă cu mai multe luni, după o sesizare a Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere privind trusele medicale cu care sunt dotate autoturismele Dacia, şi a fost efectuată de inspectorii de la Protecţia Consumatorului împreună cu cei de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP), Registrul Auto Român (RAR) şi Oficiul Tehnic pentru Dispozitive Medicale (OTDM).

Au fost descoperite mai multe neconformităţi, dintre care menţionăm: trusa medicală, geanta şi echipamentele nu sunt inscripţionate corect, echipamentele nu sunt depozitate într-o cutie, ci într-o geantă din material textil, feşele nu erau din bumbac, ci din poliester 100%, informaţiile de pe trusa sanitară şi de pe comprese nu erau inscripţionate în limba română. De asemenea, declaraţia de conformitate a trusei medicale nu este conformă cu directiva europeană în vigoare. Trusele medicale cu care au fost echipate autoturismele Dacia sunt produse în China şi furnizate la uzina de la Mioveni de societatea italiană AUTEC, care nu are nici un reprezentant legal în România. Tocmai de aceea, OJPC Argeş a luat măsuri împotriva producătorului, adică a uzinei Dacia.

„Producătorul a pus pe piaţă un produs care nu respectă prescripţiile declarate, ceea ce reprezintă contravenţie. A fost aplicată o sancţiune de 30.000 de lei. S-a luat măsura opririi definitive de la comercializare şi a retragerii din consum a unui lot de 17.980 de truse medicale utilizate începând cu 1 august 2008. De asemenea, vor fi retrase şi stocul existent la Dacia, şi trusele care echipează deja autoturismele“, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Libertatu, şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Piteşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS