14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPilule periculoase de la Ministerul Sănătăţii

Pilule periculoase de la Ministerul Sănătăţii

În loc să pună la punct programe pentru prevenirea obezităţii, Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să le ofere românilor medicamente controversate pentru slăbit.

La aproape trei luni de când specialiştii Ministerului Sănătăţii au pus pe lista cu medicamente compensate un produs pentru slăbit, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a decis scoaterea lui de pe piaţă din cauza eficienţei scăzute şi a efectelor secundare periculoase. Săptămâna trecută, EMEA a hotărât scoaterea de pe piaţă a medicamentului Rimonabantum (cunoscut şi sub denumirea comercială de Acomplia) folosit pentru tratarea obezităţii. Medicamentul, care în România costă în jur de 1.000 de lei, garanta o pierdere în greutate de nouă kilograme pe an, însă avea şi efecte secundare periculoase. În loc să slăbească, pacientul se putea alege cu greaţă sau depresie, după cum s-a constatat în 12%, respectiv 7% din cazurile în care a fost administrat. În lunile iunie-august 2008, Rimonabantum a fost testat pe 36.000 de pacienţi, cărora le-a fost administrat în paralel acest medicament şi un placebo. Din grupul celor care au primit Rimonabantum, cinci persoane s-au sinucis.

 

Compensate pentru slăbit

 

În România, Rimonabantum a intrat foarte repede pe piaţă, Ministerul Sănătăţii luând decizia pripită de a-l introduce pe lista cu medicamente compensate cu 50% încă din luna august a acestui an, adică la mai puţin de doi ani de la apariţia pe piaţa internaţională, alături de alte două medicamente pentru tratamentul obezităţii: Sibutraminum şi Orlistatum. Cele trei medicamente urma să fie administrate în tratamentul cazurilor grave, în care obezitatea se asociază cu complicaţii cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare.

Administrarea tratamentului pentru obezitate se face în baza unui protocol terapeutic strict. Cu prescripţia medicală eliberată de medicul specialist, pacientul trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) unde se întocmeşte un dosar care va fi trimis spre aprobare comisiei naţionale din cadrul CNAS formate din experţi.

După recomandarea EMEA, reacţia Ministerului Sănătăţii nu a întârziat să apară. Rimonabantum a fost scos pe 31 octombrie 2008 de pe lista cu medicamente compensate, din fericire înainte ca experţii CNAS să aprobe vreunul dintre dosarele primite. La CAS Dolj s-a depus un singur dosar, care a fost trimis spre aprobare la Bucureşti pe 20 octombrie.

 

Ţărani săraci, dar supraponderali

 

Datele statistice arată o situaţie alarmantă în judeţul Dolj. „60% din persoanele din mediul rural sunt supraponderale, iar 25% din acestea sunt obeze. Principalele cauze sunt sedentarismul, adică un consum scăzut de energie, şi un aport alimentar hipercaloric“, susţine prof. dr. Maria Moţa, şefa Clinicii de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

În ciuda statisticilor îngrijorătoare, nu există un program naţional de prevenţie a obezităţii. Populaţia nu este educată în legătură cu ceea ce este bine sau nu să mănânce. Iar ministerul, în loc să îndemne poporul să facă mişcare, îi serveşte medicamente controversate pentru slăbit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII