15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectele pentru fondurile structurale, în atenţia autorităţilor

Proiectele pentru fondurile structurale, în atenţia autorităţilor

Depunerea proiectelor pentru atragerea fondurilor structurale, precum şi clarificarea unor subiecte pe această temă au fost printre principalele chestiuni pe care autorităţile publice centrale, regionale şi locale le-au dezbătut ieri, în cadrul conferinţei „Fonduri structurale în România – Oltenia pe calea europeană, de la aderare la integrare“.

Reprezentanţii instituţiilor publice centrale, regionale şi locale s-au întâlnit ieri, pentru a face o „diagnoză“ clară a modului de absorbţie a fondurilor structurale în Regiunea Sud-Vest Oltenia. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, precum şi din Dolj, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi.

Atragerea de fonduri

Au fost prezentate o serie de proiecte din toate cele cinci judeţe, care au beneficiat de fonduri structurale sau, după caz, au fost declarate eligibile şi sunt pe cale să beneficieze de finanţare.
Directoarea generală a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADRSV) Oltenia, Marilena Bogheanu, le-a vorbit celor prezenţi despre alocările financiare pentru această regiune prin Programul Operaţional Regional (POR), prezentând, totodată, şi gradul de absorbţie al acestor fonduri în zonă.
„Cele 19,667 miliarde de euro care sunt alocate României prin instrumentele structurale în perioada 2007-2013 vor fi implementate prin şapte programe operaţionale sectoriale şi regionale, la care se adaugă opt de cooperare teritorială cu alte state. POR are un buget total de aproximativ 4,4 miliarde de euro, reprezentând 19% din suma totală alocată României în primii şapte ani după aderare. Regiunea Sud-Vest Oltenia are alocat 14,01%, reprezentând 621,60 milioane de euro“, a declarat Bogheanu.
Se doreşte astfel sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale echilibrate teritorial şi durabile a regiunilor României, prin concentrarea asupra polilor urbani de creştere, prin îmbunătăţirea condiţiilor infrastructurale şi ale mediului de afaceri.
POR cuprinde cinci axe: Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere; Axa 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale; Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale; Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local; Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.

Campioni la finanţarea pentru IMM-uri

La eveniment au mai fost analizate şi proiectele pentru atragerea fondurilor nerambursabile în domeniul dezvoltării IMM-urilor. Judeţul Olt, alături de Vâlcea şi Mehedinţi, se poate lăuda cu cele mai multe proiecte depuse, câte 14. Din cifrele prezentate, Doljul a depus zece proiecte, iar Gorjul, şase.
În final, cei prezenţi la eveniment au ajuns la un numitor comun. Daniela Lungu, reprezentanta CJ Olt şi şefa Serviciului proiecte cu finanţare internaţională, a spus că „este foarte important ca toate judeţele să coopereze pentru a face din Regiunea Sud-Vest Oltenia una atractivă“. Potrivit acesteia, CJ Olt se implică foarte mult în acest sens, iar de curând au fost depuse o serie de proiecte care vizează domeniul infrastructurii. Lungu a mai dat asigurări că o bună parte dintre acestea au fost selectate şi că urmează implementarea lor. De aceeaşi părere a fost şi administratorul public al Slatinei, Minel Prina. „Este foarte bine că reprezentanţii autorităţilor locale, ai guvernului în teritoriu au înţeles că suntem o echipă şi că trebuie să ne ocupăm foarte serios de accesarea fondurilor“.

Nu sunt bani pentru studii de fezabilitate

Singura problemă ridicată de reprezentanţii administraţiilor locale a fost aceea că primăriile sunt prea sărace pentru a-şi permite întocmirea studiilor de fezabilitate pentru investiţiile pe care doresc să le realizeze pe plan local.
„Ar trebui făcut ceva şi pentru noi, cei din mediul rural. Suntem prea săraci pentru a ne permite să facem acele studii de fezabilitate. Asta ne doare pe noi cel mai tare. Am vrea să ne ajute guvernul, pentru că noi nu putem. Dacă s-ar da bani pentru întocmirea acestor documente…“, şi-a spus păsul un reprezentant al unei primării vâlcene.
La şedinţă au mai fost dezbătute şi probleme legate de dezvoltarea mediului de afaceri, de agricultură şi alte aspecte sociale cu care se confruntă Oltenia.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU