16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMirajul sectorului privat ar putea lăsa spitalele fără medici

Mirajul sectorului privat ar putea lăsa spitalele fără medici

Puşi în situaţia de a alege, cei mai mulţi medici din spitalele publice ar opta pentru sectorul privat, unde retribuţia este pe măsura eforturilor şi dotările sunt incomparabil mai bune. Mulţi dintre ei reuşesc şi astăzi să-şi rotunjească simţitor veniturile la propriile cabinete sau la policlinicile particulare.

La întrebarea „Ce aţi alege, munca în spital sau cea în sectorul privat?“, cei mai mulţi medici spun, fără să stea pe gânduri, că mirajul sectorului privat este mult prea puternic. Dacă doctorii din specialităţile chirurgicale n-ar fi la fel de dispuşi să renunţe la pacienţii din spital, cei care pot desfăşura activitatea în ambulatoriu răspund că nici retribuţia, dar nici dotările nu se compară. În ziua în care ministerul îşi va pune în practică intenţia şi-i va obliga pe medici să se decidă, spitalele publice vor avea, cu siguranţă, probleme mari, avertizează Colegiul Medicilor.
Discuţii pe tema moralităţii tratării bolnavilor când în spital, când la cabinetul particular, de acelaşi medic, se poartă din momentul în care unii doctori, cu spirit întreprinzător mai pronunţat decât al colegilor, au avut curajul să-şi înfiinţeze cabinete.
Alţi oameni cu bani au investit în policlinici particulare, iar medicii de la stat şi-au mai luat o slujbă la patron, pe bani mai mulţi decât salariul considerat de mizerie.
De comentat au avut în primul rând cei care nu au şansa să câştige bani din două locuri. Iar aceştia au fost fie medicii de familie, care nu au de ales şi se mărginesc la ce pot face în propriul cabinet, fie specialiştii care depind, cel puţin în judeţ, de munca în spital, pentru că încă nu există nici o unitate sanitară privată care să le ofere şansa să opereze.

„Nu stau nici o secundă să mă gândesc ce aş alege“

Dr. George Boeru, cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, care oferă consultaţii şi în propriul cabinet din sectorul privat, s-a declarat pentru munca mult mai bine retribuită.
„Nu stau nici o secundă să mă gândesc ce aş alege. Nu văd, în schimb, de ce devine o problemă ce fac eu cu timpul meu liber. În timpul liber pot să dorm, să mănânc, să stau de vorbă cu dumneavoastră sau pot să ofer consultaţii pacienţilor mei. Nu este nicidecum cazul să se considere că se amestecă aceste două lucruri, consultaţiile de la cabinetul privat cu cele oferite în spital. Poate fi cazul altor specialităţi, însă, în situaţia în care oferi la cabinetul particular dotări peste ce are spitalul, investind mult în aparatură, nu se poate considera că există un transfer de pacienţi. Rămân la convingerea că este o greşeală ce se face, dacă se va întâmpla aşa. Şi de aceeaşi părere sunt şi colegii mei cardiologi. Nu mi se pare, în schimb, corect să nu se ofere pacienţilor şansa să vină la cabinetul particular şi să beneficieze de servicii decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate“, a declarat dr. Boeru.
În prezent, din analiza efectuată la nivel de judeţ, cardiologia este deja o specialitate descoperită în spitalele publice, iar migraţia definitivă către privat ar pune probleme grave sectorului public. Pe de altă parte, deloc puţini sunt cardiologii care fie şi-au înfiinţat cabinet particular, fie au încheiat contracte cu policlinici private pentru consultaţii în ambulatoriu.

„Ar fi o lege foarte bună“

Lucrurile nu se văd la fel din „ograda“ chirurgilor, care nu pot activa, cel puţin în judeţ, în sectorul privat.
„Ar fi o lege foarte bună, pentru că la noi se cam amestecă lucrurile. Am fost la cel mai mare spital din Milano, care este public, iar acolo am întrebat dacă se întâmplă ca medicii să activeze şi în spitalul public, dar şi în sectorul privat. Ni s-a explicat că li se dă voie, dar numai în situaţia în care spitalul public nu are specialitatea respectivă sau dacă medicul înfiinţează cabinetul într-o localitate aflată la 30-50 de kilometri distanţă. Dar nu mai spun mai mult, pentru că şi aşa mi-am mai pus colegii în cap şi cu alte ocazii“, a declarat dr. Nicolae Diaconescu, medic chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Ceea ce nu spune medicul se poate constata, în schimb, cam la nivelul fiecărei secţii din spitalul public. Sunt doctori care îşi consultă pacienţii la cabinetul particular, în schimb, aceeaşi pacienţi sunt chemaţi pentru a li se elibera concedii medicale sau reţete gratuite din spital. În timp ce banii pentru consultaţie se încasează la cabinetul particular, costul reţetei compensate se decontează din fondurile spitalului.
Chiar şi medicii chirurgi, dacă ar avea de ales, s-ar îndrepta tot către sectorul particular, în situaţia în care cineva ar investi într-un spital privat.

„Sectorul privat nu-ţi aduce deplina satisfacţie profesională“

Altă specialitate în care se îmbină, nu întotdeauna fericit, munca la stat cu cea la cabinetul particular este obstetrica-ginecologia. Aproape că nu există medic care de-a lungul anilor să nu-şi fi dobândit o clientelă şi care să nu activeze şi într-un cabinet particular, fie că este vorba de cel propriu, fie de o policlinică.
Dacă o gravidă poate fi monitorizată uşor de-a lungul celor nouă luni de sarcină la cabinetul particular, ea va naşte, în schimb, în spitalul public.
În funcţie de timpul disponibil, medicul face o parte dintre investigaţii tot în spitalul public, deşi pacienţii nu sunt înregistraţi. Iar acestea sunt doar câteva dintre „anomaliile“ constatate.
Puşi, în schimb, în situaţia de a alege, ginecologii ar fi în impas. „Sectorul privat nu-ţi aduce deplina satisfacţie profesională, pentru că şi specialitatea noastră este una dintre cele chirurgicale. Munca noastră nu înseamnă doar partea de obstetrică“, a declarat dr. Paul Ghica, al cărui cabinet particular este unul dintre primele din Slatina. Medicul se bucură de recunoaştere profesională, însă afirmă, mai ales acum, când a fost nevoit să renunţe la postul din spital, atingând vârsta de pensionare, că fără partea chirurgicală munca unui ginecolog nu este deplină.

„Unităţile particulare nu au capacitatea să absoarbă forţa de muncă“

Dacă părerea medicilor este unanimă, condiţiile, în schimb, sunt neprielnice pentru transferul tuturor doritorilor în sectorul privat.
„Impactul apariţiei unei astfel de legi nu va fi atât de mare, pentru că unităţile care pot să asigure servicii particulare nu sunt atât de numeroase pe cât de mare este nevoia în judeţ. Nu au, efectiv, capacitatea să absoarbă întreaga forţă de muncă specializată, indiferent de dorinţa medicilor. Să nu pierdem din vedere faptul că, deocamdată, sectorul particular din judeţ nu oferă decât servicii în ambulatoriu. Judeţul nostru nu are ofertă pentru ramurile chirurgicale. Nici cazuistica din secţiile de cardiologie nu se compară cu ce se întâmplă în cabinetele particulare.
Tot ce înseamnă rezolvarea urgenţelor, indiferent de ramură, se întâmplă în sectorul public. Pe de altă parte, mi se pare corect ca medicii să aleagă între un loc sau altul, pentru că nici buna noastră credinţă nu este atât de dezvoltată încât doctorii să poată oferi servicii medicale la potenţial maxim şi într-un loc, şi în celălalt. Unul dintre sectoare va avea întotdeauna de suferit şi nu e greu de ghicit care“, a declarat, la rândul său, directoarea Autorităţii de Sănătate Publică Olt, dr. Marinela Madan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII