13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal17 hackeri vâlceni, după gratii

17 hackeri vâlceni, după gratii

Operaţiunea Univers 2, în cadrul căreia au fost audiate 80 de persoane, învinuite că făceau parte din mai multe grupări care se ocupau cu fraudele pe internet, s-a finalizat. De-a lungul timpului, au fost prejudiciaţi cetăţeni din România, Austria şi SUA cu peste două milioane de euro.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti au identificat mai multe grupări care au săvârşit infracţiuni pe linia criminalităţii informatice. Din datele de anchetă rezultă că membrii grupărilor infracţionale se ocupau cu activităţi ilicite care priveau pătrunderea, fără drept, în sisteme informatice, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, unde au atras sute de cetăţeni străini, îndeletniciri în urma cărora aceştia au dobândit sume foarte mari de bani, peste două milioane de euro, achiziţionând, în acelaşi timp, bunuri imobile (apartamente) şi mobile (autoturisme de lux), proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup. Au fost identificate două grupări infracţionale: grupul lui Gheorghe Marius şi cel al lui Ion Andrei.

Râmnicu Vâlcea, nucleul operaţiunii Univers 2

Operaţiunea Univers 2 a demarat miercuri cu 41 de descinderi domiciliare la locaţiile liderilor grupurilor şi ale principalilor membri ai acestora. Poliţiştii au făcut 37 de percheziţii în Râmnicu Vâlcea, două în Bucureşti, una în Reşiţa şi una la Bârlad, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate pentru cercetări o serie de obiecte şi înscrisuri care constituie mijloace de probă şi care au servit la comiterea de infracţiuni. „Au fost confiscate 20 de laptopuri, 88 de telefoane mobile, cinci unităţi centrale, 12 harduri, şase modemuri, 23 de cartele SIM, două pistoale neletale, 17 carduri, şase memory styck-uri, 744 CD-uri, 109 DVD-uri şi sumele de 26.568 de lei, 15.495 de euro, precum şi 840 de lire sterline. Majoritatea unităţilor centrale şi a laptopurilor erau conectate la internet, unii dintre posesorii acestora fiind surprinşi chiar în momentul în care efectuau activităţi ilicite. Cu ocazia acţiunii, au mai fost conduse la sediul poliţiei 41 de persoane, dintre care 18 făceau parte din grupări, fiind „săgeţi“, iar celelalte aveau diferite legături cu acestea. În cauză sunt învinuite peste 80 de persoane, urmând să se dispună, după caz, măsuri preventive“, a declarat agentul de poliţie Loredana Sandu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Vâlcea.

Printre cei reţinuţi, se află şi o femeie

În urma administrării probelor, procurorii din cadrul Biroului Teritorial Vâlcea al DIICOT au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 17 învinuiţi, urmând ca aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Vâlcea cu propuneri de arestare preventivă. Au fost identificaţi şi prinşi şase tineri împotriva cărora erau emise mandate de arestare europene de către autorităţile austriece, luându-se măsuri de încarcerare conform prevederilor legale. Totodată, s-au făcut cereri de arestare preventivă pentru încă 11 persoane, care nu au fost găsite la domicilii şi despre care s-a stabilit că se ascund în spaţiul vest-european, urmând să se emită mandate de arestare europene şi pe numele acestora. Tot cu această ocazie s-a dat curs la opt comisii rogatorii solicitate de autorităţile austriece.
În acţiune au fost antrenaţi peste 120 de poliţişti din cadrul DGCCO, BCCO Piteşti, BCCO Timişoara, BCCO Oradea, SSOI Iaşi, IPJ Argeş şi IPJ Vâlcea, precum şi cadre ale DGIPI – SIPI Argeş. Acţiunea a fost sprijinită de 176 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII